چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

آموزش نیروی انسانی


اين طرح وضعيت کنونى آموزش نيروى انسانى در جهانگردى را بررسى مى‌کند، و مشخص مى‌سازد که هيچ برنامه يا مؤسسه‌اى براى آموزش جهانگردى وجود ندارد. يا آن که چنان برنامه‌اى در گذشته پيشنهاد شده بود. با وجود اين، هتل‌هاى بزرگ در مؤسسات خود آموزش‌هائى به کارکنان هتل‌ها داده‌اند. به‌علاوه هتل‌ها کارگران خارجى را که ممکن است در جاهاى ديگر آموزش ديده باشند استخدام مى‌کنند. برخى از راهنماهاى تورهاى داخلى و مقامات مديريتى در جهانگردى براى آموزش به خارج اعزام شده‌اند. بيشتر پرسنل عمليات مسافرتى و گردشى و مديريتي، خارجيانى هستند که در جاهاى ديگر آموزش ديده‌اند.
انواع مختلف آموزش مورد نياز در طرح مشخص شده‌اند. نياز اصلي، طراحى برنامه‌هاى شغلى تمام‌وقت براى آسان‌سازى ورود عمانى‌ها براى اشتغال در هتل‌ها و ساير مؤسسات جهانگردى است. نياز ديگر برنامه‌هاى نيمه‌وقت براى بهبود مهارت‌هاى اشخاصى است که در حال حاضر در جهانگردى کار مى‌کنند. اين امر بالا بردن آموزش کارکنان در سطوح نظارتى (سوپروايزري) و مديريتى و در سطوح کارکنان فنى است. اين طرح خاطرنشان مى‌کند که تحصيل و آموزش بايد به‌عنوان يک فرآيند دائمى در تمام طول زندگى شخص در نظر گرفته شود. نيازهاى آموزشى کارکنان دولت در مديريت جهانگردى نيز مطالعه شده است. اين طرح توصيه مى‌کند که اين نيازها از طريق اعزام مقامات جهانگردى به دانشگاه‌هاى خارج کشور و کارآموزى در کشورهاى خارجى تأمين شوند. طرح ضرورت آموزش‌هاى کوتاه‌مدت را براى کارکنان مرتبط با جهانگردي، نظير رانندگان خودروهاى جهانگردان توصيه مى‌کند.
اين طرح اهميت آموزش زبان انگليسى را در تمام برنامه‌ها تأکيد مى‌کند و مى‌گويد که عمانى‌ها بايد بتوانند به‌طور مؤثر يا صنعتى که انگليسى در آن زمان اصلى است ارتباط برقرار کنند. در غير اين‌صورت، کارفرمايان به نفع کارگران خارجى که به انگليس تسلط دارند تبعيض خواهند گذاشت.
طرح پيشنهاد مى‌کند که يک مؤسسه مستقل جهانگردى تأسيس شود. اين مؤسسه بايد زيرنظر مديريت جهانگردى کار کند. و بودجهٔ آن توسط دولت و با مشارکت مؤسسات بزرگ صنعت جهانگردى تأمين شود. مؤسسه مزبور در آغاز نيازمند کمک‌هاى بين‌المللى خواد بود از جمله مربيان بين‌المللى که به همتايان عمانى خود آموزش بدهند.
ـ اين طرح مى‌گويد که مسئوليت اصلى اين مؤسسه بايد آموزش عمانى‌ها و برنامه‌هاى تمام‌وقت باشد و مسئوليت دوم آن ارائه دوره‌هاى تکميلى براى کارکنان بخش جهانگردى خواهد بود. برنامهٔ تمام‌وقت شامل چندين موضوع تخصصى است ـ سرويس‌دهى غذا و نوشابه، توليد غذا، نگهدارى و نظافت و پذيرش در سطوح کارى و مديريتي، مديريت هتل، و راهنمائى تور، و صدور بليت حمل‌ونقل. اين موضوع‌ها در طول يک دوره به‌طور مرحله‌اى آموزش داده خواهند شد. برنامهٔ دائمى آموزش دوره‌هاى کوتاه‌مدتى را در موضوع‌هاى تخصصى دربرخواهد شد. تعداد موردنظر براى آموزش بر 'عمانى‌سازي' نيروى کار جهانگردى تأکيد خواهد شد. تعداد موردنظر براى آموزش تا ۱۹۹۵، ۵۰۰ عمانى است. پس از اين سال، تعداد بيشترى از عمانى‌ها آموزش خواهد ديد تا بتوان به هدف ۵۵ درصد 'عمانى‌سازي' تمام کارکنان صنعت جهانگردى تا ۲۰۰۵ دست يافت.
اين طرح هزينهٔ تأسيس اين مؤسسه را محاسبه و پيشنهاد کرده است مالياتى که اکنون از مشاغلان در اين صنعت گرفته مى‌شود بايد به کمک هزينهٔ دانشجويان، دستمزد مربيان عمانى و هزينه آموزش نيمه‌وقت کارکنان اين صنعت اختصاص يابد.
اين طرح عوامل مرتبط به نائل شدن به 'عمانى‌سازي' بيشتر نيروى کار در جهانگردى را بررسى مى‌کنند، و اشاره مى‌کند که علاوه بر عدم رغبت عمانى‌ها براى کار کردن در جهانگردى به خاطر دلايل فرهنگى و علت‌هاى ديگر، هتل‌هاى بخش خصوصى ترجيح مى‌دهند که کارگران خارجى را استخدام کنند. چون مى‌توانند آنان را با دستمزد کمتر از دستمزد عمانى‌ها جذب کنند. با وجود اين، هتل‌هاى متعلق به دولت طبق سياست دولت عمانى‌ها را استخدام مى‌کنند. اين طرح خاطرنشان مى‌کند که تأسيس مؤسسه آموزشى به داشتن شغل در صنعت جهانگردى اهميت مى‌بخشد. در اين طرح چندين روش پيشنهاد شده است تا عمانى‌ها را ترغيب به انتخاب جهانگردى به‌عنوان يک شغل بکنند و در عين حال هتل‌هاى بخش خصوصى را به ارائه شغل‌هاى بيشترى به عمانى‌ها تشويق کنند. اين طرح‌ها ابتکارهاى دولتى مختلفى را به‌صورت زير دربردارند:
ـ اجراء يک برنامه آگاهى عمومى براى آموزش دربارهٔ منافع جهانگردى به‌عنوان يک فعاليت اقتصادى و به‌عنوان يک شغل.
ـ تأمين آموزش درست عمانى‌ها در تخصص‌هاى جهانگردى زبان انگليسي، با دوره‌هاى کارآموزى در صنعت به‌عنوان بخشى از آموزش.
ـ ايجاد استانداردهاى ترميم دستمزدها و شرايط کار که قبل مقايسه با مشاغل دولتى باشد.
ـ ملزم کردن هتلداران براى استخدام و آموزش کارکنان عماني، ولى دادن حقِ انتخاب و اخراج عمانى‌ها با دلايل موجه به هتلداران.
ـ ارحجيت دادن به هتل‌هائى که 'عمانى‌سازي' را تشويق مى‌کنند.
اين طرح تأکيد مى‌کند که تلاش‌هاى 'عمانى‌سازي' بايد جذب زنان به اشتغال در جهانگردى را نيز دربرداشته باشد و اشاره مى‌کند که زنان عمانى شهرت خوبى در بهره‌ورى و وقت‌شناسى دارد. طرح جهانگردى عمان خاطرنشان مى‌کند که با اجراء برنامهٔ 'عمانى‌سازي' بايد به کارگران خارجى اطمينان داده شود که اين سياست مشاغل آنان را تهديد نخواهد کرد. به اشتغال خارجيان در صنعت جهانگردى براى سال‌ها باز هم نياز خواهد بود.


همچنین مشاهده کنید