جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


کرمانشاه ، استان کرمانشاه


كرمانشاه یكی از باستانی‌ترین شهرهای ایران است كه گفته می‌شود توسط طهمورث دیوبند - پادشاه افسانه‌ای پیشدادیان - ساخته شده است. برخی از مورخین بنای آن را به بهرام پادشاه ساسانی نسبت می‌‌دهند. كرمانشاه در زمان قباد اول و انوشیروان ساسانی به اوج عظمت خود رسید. در قرن چهارم یكی از مورخان اسلامی از كرمانشاه به عنوان شهری زیبا در میان اشجار و آب‌های روان یاد كرده است.
تاورنیه، جهانگرد و بازرگان فرانسوی، كرمانشاه را به عنوان شهركی پرنعمت و آباد وصف كرده و چنین نوشته است :‌ «هم زمان با حمله افغان و سقوط اصفهان كه طومار فرمانروایی خاندان صفوی درنوردیده شد، كرمانشاه به جرم قرب جوار، با تهاجم عثمانی‌ها مواجه گردید و بار دیگر شهر رو به خرابی نهاد. «نادرشاه به منظور آمادگی در مقابل تجاوز عثمانی‌ها، به این شهر توجهی خاص مبذول داشت. در اوایل حكومت شاه اسماعیل صفوی، سلطان مراد آق قویونلو با 70 هزار نفر كرمانشاه و همدان را اشغال كرد.
صفویه برای جلوگیری از تجاوز احتمالی امپراطوری عثمانی این شهر را مورد توجه قرار داد. در زمان شیخ علیخان زنگنه صدراعظم صفوی به آبادانی و رونق كرمانشاه افزوده شد، ولی در دوره افشاریه مورد هجوم عثمانی‌ها قرار گرفت. نادرشاه عثمانی‌ها را به عقب راند، ولی در اواخر زندگی نادرشاه، كرمانشاه با محاصره و تاراج عثمانی‌ها مواجه شد. كرمانشاه در عهد زندیه دستخوش آشوب فراوانی گردید. به طوری كه در كتاب «تحفه‌العالم» عبدالصیف جزایری از كرمانشاه به عنوان خرابه نام برده شده است. در دوره قاجار تا حدی از حملات عثمانی‌ها به ناحیه كرمانشاه كاسته شد. به طوری كه در سال 1221 هـ.ق محمد علی میرزا به منظور جلوگیری از تجاوز عثمانی‌ها در كرمانشاه مستقر شد.
در سال 1267 هـ.ق، امام قلی میرزا از طرف ناصرالدین‌شاه به سرحدادی كرمانشاه منصوب شد و مدت 25 سال در این شهر حكومت كرد و در همین دوره بناهایی را احداث و به یادگار گذاشت. این شهر در جنبش مشروطه سهمی به سزا داشت و در جنگ جهانی اول و دوم به تصرف قوای بیگانه درآمد و پس از پایان جنگ تخلیه شد. در نتیجه جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، این شهر خسارات زیادی دید و پس از جنگ اقدامات مؤثری در جهت بازسازی آن صورت گرفت.