جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تفاوت سفرهای استانی احمدی‌نژاد با خاتمی و هاشمی


تفاوت سفرهای استانی احمدی‌نژاد با خاتمی و هاشمی
● دفتر امور مناطق محروم ریاست‌جمهوری چگونه تشکیل شد؟
کارها در خصوص توجه به زیرساخت‌ها و اقدامات زیربنایی بعد از پیروزی انقلاب در روستاها آغاز شده بود اما بعد از جنگ دفتر امور مناطق محروم ریاست‌جمهوری تأسیس شد و دفتر با مجموعه‌ای جوان آغاز به کار کرد و در برنامه‌های اول و دوم و سوم توسعه اعتباراتی برای این دفتر در نظر گرفته شد.
● به نظر می‌رسد در دو سه سال گذشته فعالیت‌های این دفتر برجسته‌تر شده است.
اولویت این دفتر از ابتدا رسیدگی به مناطق محروم بوده اما از دولت آقای احمدی‌نژاد کار مناطق محروم جدی‌تر مطرح شد و رئیس‌جمهور همه اعضای هیأت دولت را به مناطق محروم بردند.
● مگر در دولت‌های قبل اعضای دولت از مناطق محروم بازدید نمی‌کردند؟
رؤسای جمهور گذشته به استان‌ها سفر می‌کردند و بعضاً بازدیدهایی از مناطق محروم هم داشتند ولی فقط حداکثر با چند وزیر از پروژه‌هایی بازدید می‌کردند و دیدارهایی هم با مردم داشتند اما همه هیأت دولت نمی‌رفت و اولویت خاص هم برای مناطق محروم به صورت فعلی نبود.
قبلاً وزرا و اعضای هیأت دولت همیشه به پروژه‌ها سر می‌زدند اما اینکه در بین مردم هر منطقه حضور یابند و شورای اداری هر شهرستان تشکیل شود و وزرا به نوبت به شهرستان‌ها بروند و در دور دوم هم باز در مناطق مختلف حضور یابند، این تا پیش از این نبوده و این یک پدیده جدید است که در این سه سال اتفاق افتاد.
● برخی معتقدند که تصمیم‌گیری برای مناطق محروم در تهران یا در میان خود مردم فرقی با هم ندارد؟
فرقش این است که ارتباط تصمیم گیری دولت با مردم بیشتر شد؛ اکنون اعضای هیأت دولت و خود رئیس‌جمهور بین مردم می‌روند و بدون واسطه مشکلات را از زبان خود مردم می‌شنوند؛ تا پیش از این، دولت، فقط به مراکز استان‌ها می‌رفتند و در جلساتی، اعضای دولت مشکلات استان را از زبان مدیرکل‌ها می‌شنیدند ولی اکنون مسؤولان علاوه بر آنکه کار کارشناسی لازم را برای اتخاذ تصمیمات انجام می‌دهند، مستقیماً بین مردم می‌روند و مشکلات را از زبان خود آنها می‌شنوند.
● ولی دولت‌های قبل هم به دفتر شما برای رسیدگی به مناطق محروم بودجه می‌دادند؟
بله. در دولت‌های گذشته ما بودجه داشتیم و رؤسای جمهور گذشته نیز کم و بیش توجهاتی داشتند اما در دولت نهم همه هیأت دولت به کمک دفتر مناطق محروم آمده است. مثلاً وزارت آموزش و پرورش هم خودش پروژه‌هایی را برای روستاها تقبل می‌کند یا خود وزارت نیرو، وزارت راه و سایر وزارتخانه‌های مرتبط از اعتبارات خودشان برخی هزینه‌های مناطق محروم را تقبل می‌کنند و پیش‌قدم می‌شوند ولی قبلاً فقط دفتر مناطق محروم پای کار می‌آمد و بودجه‌اش محدود بود.
● برخی معتقدند سفرهای استانی نگاه کلان را از دولت می‌گیرد و به جای اداره کلان امور کشور، دولت درگیر کارهای جزئی می‌شود. نظر شما چیست؟
کار کلان متشکل از اجزاست و کسی که می‌خواهد وارد کل شود باید از جزء ها هم بداند و از جزء به کل وارد شود چرا که با این کار تسلط هم بیشتر می‌شود. دولت با این روش (سفرهای استانی) تسلط بیشتری به همه مناطق کشور پیدا می‌کند و همه مسائل کلان و جزء را می‌فهمد و اینها در سفرها معلوم می‌شود. آنهایی که انتقاد می‌کنند، اگر در سفرهای استانی باشند، اهمیت این موضوع را متوجه می‌شوند.
در سفرهای دور اول هم کل و هم جزء مورد بررسی قرار گرفت. این مسأله در دور دوم کمال یافت و راه‌های بهتر پیدا شد؛ ۴ کارگروه تخصصی به ریاست رئیس‌جمهور هم تشکیل می‌شود و جزئیات کل‌های کشور را بررسی می‌کند که اشراف کاملی به مصوبات وجود داشته باشد.
این کارگروه‌ها تمام مسائل کلان و در ارتباط با مسائل خرد را بررسی می‌‌کنند و در آنجا مشخص می‌شود که دقیقاً در چه موقعیتی هستیم و در آینده چه باید کرد.
اخیراً گزارشی از سیستان و بلوچستان منتشر شد که مسؤول محلی اعلام کرد که در سفر دور اول رئیس‌جمهور به این استان ساخت ۷ سد تصویب شد که ساخت همه آنها در حال اجرا است. آیا ساخت ۷ سد یک موضوع جزئی است بلکه این کار یک بحث کلان است و علاوه بر پیشرفت کشور، در استان نیز اشتغال ایجاد می‌کند.
● چه شد که در دور دوم رئیس‌جمهور در هر استان از یک روستای محروم بازدید می‌کند؟
در دور دوم سفرهای استانی پیگیری کردیم و خود رئیس‌جمهور هم علاقه‌مند بود و همانطور که در دور اول سفرها هم قول داده بود، مبنا را بر این گذاشت که در دور دوم در هر استان حتماً از یک روستا به صورت سرزده بازدید کنند.
شاید بگویند این یک کار جزئی است اما رفتن رئیس‌جمهور به این روستا جنبه تاریخی پیدا می‌کند؛ اینکه رئیس‌جمهور و همراهانش به یکباره و به صورت سرزده وارد یک روستا می‌شوند، در بین مردم اثرات بسیار مثبتی دارد و روستاها از نظر اجتماعی و فرهنگی احساس هویت می‌کنند و این باعث می‌شود که یک الگوسازی توسط رئیس‌جمهور برای دستگاه‌های اجرایی و استانداران و مسؤولان محلی شکل بگیرد که باید به روستاها نیز توجه کنند؛ درست مثل سفرهای مقام معظم رهبری.
● از چه نظر؟
به نظر من کلید سفرهای استانی دکتر احمدی‌نژاد را مقام معظم رهبری زدند، موقعی که پس از آغاز رهبری، به استان‌های مختلف سفر کردند و بنده در اکثر سفرهای استانی رهبر انقلاب حضور داشتم؛ بنابراین همان‌طور که سفرهای مقام معظم رهبری به دولت نهم الگوی سفرهای استانی را داد، سفرهای آقای احمدی‌نژاد به استان‌ها و روستاها نیز به قوه مجریه و مسؤولان محلی الگو داد که به روستاها توجه کنند. الگوسازی تحرک فعالیت‌های عمرانی روستاها هم به خاطر حضور احمدی‌نژاد بوده است.جالب این بود که در برخی استان‌ها، رئیس‌جمهور به روستاهایی رفت که به غیر از بخشدار- که لازم است با روستاها ارتباط داشته باشد- استاندار و مسؤولان محلی تا آن زمان به آنجا نرفته بودند. اما اکنون این حرکت رئیس‌جمهور باعث شده که استاندارها هم برنامه بازدید روستایی برای خودشان گذاشتند و بیشتر به مناطق محروم خصوصاً روستاها توجه دارند.
● آیا بازدید شما از مناطق محروم به همان سفرهای استانی رئیس‌جمهور محدود می‌شود یا اینکه سفرهای دیگری هم خودتان دارید؟
ما علاوه بر سفرهای استانی که به همراه رئیس‌جمهور می‌رویم، در سفرهای خودمان به اجرای طرح‌های مناطق محروم نظارت هم می‌کنیم و هیأت‌های فنی هم اعزام می‌کنیم تا به صورت ریز بر اجرای تک تک پروژه‌ها نظارت کنند. در این زمینه معاونت نظارت ما بسیار فعال است و همه طرح‌ها را بررسی می‌کنند و تخلفات نیز بررسی و برخورد می‌شود اما ضعف و قوت در کنار هم است. معاونت طرح و برنامه هم داریم که آمار و بودجه را کنترل می‌کند و معاونت اشتغال که اعطای وام‌های بانکی را بررسی و نظارت می‌کند تا وام ها و تسهیلات روستایی به درستی به دست مردم برسد.
● توجه خود رئیس‌جمهور به مناطق محروم چگونه است، خاطره‌ای در این باره دارید؟
اواخر سال ۸۴ با آقای فتاح وزیر نیرو به افتتاح برق در حاشیه کویر در استان خراسان جنوبی در منطقه نهبندان که لب کویر لوت بود، رفتیم. اسم آن روستا دهسر بود که چندین سال بود که به علت فاصله زیاد از دیگر مناطق از برق بهره‌مند نبود. اما به همت دولت به این روستا برق‌رسانی شد و ما برای افتتاح رفتیم.
مردم دور همه تیرهای برق هرچه وسایل زینتی و روسری داشتند، نصب کرده بودند و شتر قربانی کردند و جشن گرفته بودند و شادی می‌کردند.
این ماجرا را قبل از جلسه دولت با آقای احمدی‌نژاد مطرح کردیم. رئیس‌جمهور گفتند این را در دولت بگویید که همه انرژی بگیرند. ما در دولت جریان را تعریف کردیم برای اعضای هیأت دولت و آقای رئیس‌جمهور با خوشحالی به وزرا گفتند: نتیجه کارهای دولت را در صورت‌های شاد آن مردم محروم ببینید.
رئیس‌جمهور با علاقه‌ای خاص از این خدمت‌رسانی‌ها بسیار خوشحال می‌شود و الا به این چیزها افتخار نمی‌کرد.
منبع: ماهنامه برداشت اول
منبع : اخبار انصار