یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جشن‌های ماهانه


جشن‌های ماهانه
در هر ماه، یك بار نام روز و ماه یكی هستند. زرتشتیان این روز‌ها را جشن می‌گرفتند و شادی می‌كردند این دوزاده جشن به نام ماه‌ها،
▪ فروردینگان (۱۹ فروردین)،
▪ اردیبهشتگان (۲ اردیبهشت‌گاهنامه كنونی ایران و ۳ اردیبهشت گاهنامه زرتشتی)،
▪ خردادگان (۴ خرداد كنونی ۶ خرداد زرتشتی)
▪ تیرگان (۱۰ تیر كنونی و ۱۳ تیر زرتشتی)،
▪ امردادگان (۳ امرداد كنونی و ۷ امرداد زرتشتی)،
▪ شهریورگان (۳۰ امرداد كنونی و ۴ شهریور زرتشتی)،
▪ مهرگان (۱۰ مهر كنونی و ۱۶ مهر زردتشتی)،
▪ آنگان (۴ آبان كنونی و ۱۰ ابان زرتشتی)،
▪ آذرگان (۳ آذر كنونی و ۹ آذر زرتشتی)،
▪ ذیگان (۲۵ آذر، ۲ و ۹ دی كنونی و ۸، ۱۶ و ۲۴ دی زرتشتی)،
▪ بهمنگان (۲۶ دی كنونی و ۲ بهمن زرتشتی)
▪ اسفندگان(۲۹ بهمن و ۵ اسفند زرتشتی) خوانده می‌شود.
از میان این جشن‌ها جشن مهرگان جنبه ملی دارد. بزرگ‌ترین جشن‌های زرتشتیان (ایران باستان)، نوروز بود كه با اعتدال ربیعی همراه است. هنگامی كه خورشید روی مدار استوار قرار می‌گیرد و روز و شب برابر می‌شوند. این روز اول فروردین برابر، ۲۱ مارچ است. جشن مهرگان كه دومین جشن بود كه با اعتدال پاییزی همزمان بود. (این اعتدال در روز ۲۳ سپتامبر برابر با اول مهر است و مهرگان ده روز دیرتر یعنی روز مهر از مهرماه كه دهم مهر باشد جشن گرفته می‌شود. بعد از این دو جشن، جشن‌های تیرگان و دیگان مهم بودند. جشن تیرگان برابر روزی است كه خورشید در دورترین نقطه شمالی از استوا قرار دادرد و بزرگ‌ترین شب و كوتاه‌ترین روز است (این روز در حدود ۲۲ دسامبر و جشن دیگان در روز ۲۳ دی‌ماه روز دی به آذر دی ماه برابر ۲۳ دسامبر برگزار می شود.)
این چهار جشن را در جشن‌های ملی شرح می‌دهیم. جز این روزها، زرتشتیان روز خرداد فروردین ماه (روز ششم فروردین) را كه روز تولید اشوزرتشت است جشن می‌گیرند و این همان روزی است كه ابوریحان از آن به عنوان نوروز بزرگ نام می‌برد.

برگرفته از کتاب "دیدی نو از آیینی کهن"
منبع : زنده رود