پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
لبنیات را بیشتر بشناسیم
شیر و فرآورده های آن برای هر فرد لازم است چون حاوی موادی است که در هر سن و سالی ضروری است طبق راهنمای هرم غذایی مصرف روزانه ۳-۲ وعده شیر یا ماست یا پنیر برای هر فرد لازم است که...
در هر وعده معادل ۱ لیوان شیر -۴/۳ لیوان ماست یا ۵۰ گرم پنیر میباشد و اینها تقریبا از نظر میزان کربوهیدرات – پروتئین – چربی –و کالری یکسان میباشند . برای پیشگیری از بیماریها باید شیر و فرآورده های آن را همیشه و متناسب با سن مصرف کرده و فرهنگ صحیح استفاده از آن را به مردم آموزش داده شود .
مواد مغذی شیر شامل پروتئینها– کربوهیدرات ها- اسید های آمینه ضروری ویتامینهای A_ K_ B۲_ B۱- B۱۲ و مواد معدنی مانند کلسیم - فسفر – منیزیم – پتاسیم – سدیم – روی و املاح میباشد .
کاهش مصرف شیر و فرآورده های آن باعث عوارضی از جمله کاهش بهره هوشی – ضعف بینائی – بیماریهای لثه و دندان – کوتاهی قد و پوکی استخوان میشود . در صورتیکه مصرف صحیح آن منجر به افزایش طول عمر ،بازده جسمی و فکری بیشتری- کاهش بیماریهای استخوانی و رشد مطلوب کودکان و نوجوانان میشود برای پیشگیری از بیماریها باید شیر و فرآورده های آن را همیشه مصرف کرده و فرهنگ صحیح استفاده از آن را به مردم آموزش داده شود .
● مواد مغذی در شیر و فرآورده های آن شامل :
▪ آب : هر چه میزان آب در این فرآورده ها بیشتر باشد میزان چربی کمتر است .
▪ کربوهیدرات : حاوی یک نوع دی ساکارید به نام لاکتوز می باشد .
▪ پروتئین : شامل لاکتا لبومین ها – کازئین و لیپو پروتئین ها بوده و همچنین اسید های آمینه ضروری مانند لوسین و ایزولوسین و لیزین و تره اونین و والین را دارا میباشد .
● مواد معدنی شامل :
▪ کلسیم : عمده ترین منبع کلسیم در رژیمهای غذائی مانند شیر – پنیر – بستنی و ماست وجود دارد
▪ فسفر : شیر و پنیر از منابع خوب آن می باشد .
▪ منیزیم : شیر منبع نسبتا خوبی از منیزیم می باشد .
▪ سدیم : شیر و فرآورده های آن منبع متوسطی از سدیم می باشد .
▪ پتاسیم : از منابع عمده آن محصولات لبنی بخصوص شیر می باشد
▪ روی : شیر و محصولات لبنی منبع خوبی از روی است
▪ سایر املاح :شیر و فرآورده های آن از منابع غذائی مانند سولفور – کبالت – سلنیوم – مولیبدن – ید و همچنین منابع فقیری از آهن و مس و منگنز و کروم میباشد .
● محصولات لبنی شامل :
شیر، پنیر ،ماست ،خامه ،کره ،بستنی ،دوغ ،کشک
شیر ارزانترین راه تامین پروتئین حیوانی در کشور می باشد .
اثبات شده است که هیچ رژیم غذائی بدون شیر و فراورده های آن کامل نمی شود بطوریکه شیر را اکسیر حیات نامیده اند.
بیش از ۴۰%خانمهای ایرانی دچار بیماریهای پوکی استخوان هستند و شیر بهترین مادهٔ غذایی برای برطرف کردن این مشکل است.
ارزش رژیمی پروتئین شیر : افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی – کبد ی- کیسه صفرا و دیابت بهتر است به دلیل قابلیت هضم بالای آن و کیفیت بهتر پروتئین شیر از آن استفاده کنند . همچنین به علت نداشتن پورین ها برای بیماران مبتلا به افزایش اسید اوریک خون – نقرس و سنگ کلیه منبع بسیار ایده آلی از پروتئین می باشد .
● خواص قند شیر
۱) اثر بر جذب کلسیم : اسید لاکتیک حاصل از فعالیت میکروبی بر روی لاکتوز در روده باعث افزایش حلالیت املاح کلسیم و در نتیجه افزایش جذب آن میگردد .
۲) اثر بر روی فلور روده : اسیدلاکتیک حاصل از فعالیت میکروبی بر روی لاکتوز در روده باعث جلوگیری از رشد میکروارگانیسمهای قلیا دوست و رشد فلور میکروبی اسید دوست می شود
۳) ارزش رژیمی لاکتوز : با توجه به دیر هضم بودن لاکتوز پس از مصرف قند خون بسرعت بالا نمی رود لذا جهت افراد دیابتی مناسب است .
▪ پنیر
محصول تازه یا رسیده ای از شیر است که با تخلیه آب بعد از انعقاد شیر بدست می آید و شامل آب – چربی – پروتئین – مواد معدنی و ویتامین ها می باشد .
▪ ماست:
ماست شیر تخمیر شده در اثر فعالیت دو باسیل لاکتیک یهنی لاکتو باسیلوس بولگاریوس و استرپتو کوکوس ترموفیلوس می باشد و انواع مختلفی دارد : ماست معمولی ،ماست کم چرب ،ماست پر چرب ،ماست خامه ای ،ماست طعم دار ،ماست میوه ای
▪ خامه:
قسمتی از شیر است که از نظر مقدار چربی شیر غنی بوده و با عمل خامه گیری از شیر جدا شده و به حالت امولسیون و چربی در آب می باشد. خامه کم چرب حداقل میزان چربی خامه ۱۸% و میزان چربی خامه قنادی ۲۸-۳۵% می باشد .
▪ کره: کره فرآورده ای است از شیر یا محصولات شیری و یا از زدن خامه پاستوریزه ( تخمیر شده) و تبدیل امولسیون روغن در آب به آب در روغن حاصل می شود چربی ( منحصراً چربی شیر) ۸۲% - مواد غیر چرب – حداکثر ۱۸% (۱۶% آب ، ۲% ماده خشک بدون چربی )
▪ بستنی:
فرآورده ای است که از انجماد و هوا دهی مخلوط همگن و پاستوریزه شده و مواد غذایی متناسب با نوع بستنی تهیه می شود که بر اسا س نوع بستنی : دارای شیر – شکر- روغن نباتی( در صورت استفاده) قوام دهنده ها – رنگ دهنده و طعم دهنده های مجاز
● نیاز به لبنیات
۱) در دوران بار داری و شیر دهی روزانه ۴-۳ وعده
۲) اطفال و بچه ها روزانه ۴-۳ وعده
۳) نوجوانان ۴-۳ وعده
۴) بالغین ۳ وعده
۵) افراد مسن ۳ وعده
منبع : ایرانیان انگلستان
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران رژیم صهیونیستی آمریکا روز معلم رهبر انقلاب معلمان بابک زنجانی مجلس شورای اسلامی مجلس خلیج فارس دولت دولت سیزدهم
تهران زلزله آتش سوزی شهرداری تهران پلیس آموزش و پرورش قوه قضاییه سیل بارش باران فضای مجازی سلامت سازمان هواشناسی
قیمت خودرو بازار خودرو خودرو قیمت دلار قیمت طلا دلار بانک مرکزی ایران خودرو سایپا کارگران تورم قیمت
فیلم سینمایی مسعود اسکویی تلویزیون رضا عطاران سریال سینمای ایران سینما رسانه ملی دفاع مقدس فیلم
دانشگاه علوم پزشکی انتخاب رشته مکزیک
فلسطین غزه جنگ غزه اسرائیل حماس روسیه چین نوار غزه ترکیه عربستان یمن اوکراین
پرسپولیس فوتبال استقلال سپاهان تراکتور باشگاه استقلال لیگ برتر ایران رئال مادرید لیگ قهرمانان اروپا بایرن مونیخ لیگ برتر باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی همراه اول دبی اینستاگرام اپل گوگل تبلیغات وزیر ارتباطات ناسا
خواب فشار خون کاهش وزن دیابت بیماری قلبی ویتامین کبد چرب قهوه