پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نتایج اصلی دیدار پوتین و احمدی نژاد


نتایج اصلی دیدار پوتین و احمدی نژاد
روز سه شنبه ۲۴ مهر ماه، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه برای اولین بار در تاریخ روابط دو کشور، به ایران سفر نمود. طی آن رئیس جمهور روسیه در دومین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر شرکت یافته و با آیت الله سید علی خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران و "محمود احمدی نژاد" رئیس جمهور کشور دیدار نمود.
در اعلامیه ای که پس از دیدارها صادر شد، گفته می شود که مذاکرات در جو اعتماد و تفاهم انجام شدند و طرفین در رابطه با همکاری های دو کشور چه در سطح دو جانبه و چه در عرصه بین المللی به گفتگو و تبادل نظر پرداختند. همچنین ابراز داشتند که مصمم به توسعه آتی روابط با توجه به مفاهیم و مضامین قرارداد روابط متقابل و اصول همکاری بین دو کشور هستند که ۱۲ مارس ۲۰۰۱ در مسکو امضا شده بود.
● خلاصه نتایج این دیدارها:
▪ اقتصاد
روسای جمهور دو کشور خواستار توسعه همکاری ها در بخش نفت و گاز، انرژی اتمی، امور پالایشگاهی، هواپیماسازی، امور بانکی و حمل و نقل شدند. در این راستا، توجه ویژه ای به همکاری در زمینه استخراج و انتقال منابع سوختی مبذول شد.
▪ نفت و گاز
درباره گسترش همکاری بین کمپانی های نفت و گاز دو کشور و انعقاد قراردادهای تجاری توافق شد. دو کشور تمایل به هماهنگ سازی سیاست تجاری خود در بخش نفت و گاز و حضور روسیه در بهره برداری از معدن "پارس جنوبی" را تاکید کردند. همکاری های دو کشور در زمینه مدرنیزه سازی و ساخت نیروگاه های جدید حرارتی، آبی و نیز ساخت نیروگاه حرارتی با سوخت ذغال سنگ در طبس ادامه خواهند یافت.
▪ نیروگاه اتمی بوشهر
همکاری های ایران و روسیه در بخش انرژی اتمی در آینده نیز مطابق تعهدات دو کشور در چارچوب قرارداد منع گسترش سلاح هسته ای (ان پی تی) ادامه می یابد. ساخت نیروگاه اتمی بوشهر مطابق جدول زمانی تعیین شده پایان خواهد یافت.
▪ هواپیما سازی
سران دو کشور امضای قرارداد عرضه پنج هواپیمای مسافربری توپولوف ۲۰۴-۱۰۰ به ایران را خاطر نشان داشته و در عین حال به توسعه آتی همکاری ها در این زمینه ابراز تمایل نمودند.
▪ امور مالی و حمل و نقل
روسیه و ایران درصدد ایجاد شرایط مساعد حقوقی، اقتصادی و مالی برای سرمایه گذاری های مشترک هستند. به ضرورت امضای هرچه سریعتر یادداشت تفاهم درباره توسعه همکاری ها و توافقنامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری اشاره شد.
درباره توسعه کریدور "شمال-جنوب" بمنظور تحکیم آتی روابط تجاری-اقتصادی بین ایران و روسیه و سایر کشورهای منطقه توافق شد. بررسی مسئله ایجاد راه خشکی بین دو کشور از طریق خاک جمهور خودمختار داغستان (روسیه) نیز تسریع می یابد.
▪ همکاری های منطقه ای
در شهر رشت کنسولگری روسیه و در قازان (تاتارستان) کنسولگری ایران گشایش می یابد.
▪ مشکلات خزر و مسائل منطقه ای
سران دو کشور توافق کردند که تمامی مشکلات و مسائل صرفاً از راه مسالمت آمیز و با در نظر داشتن همکاری ها در عین برابری حقوق بین پنج کشور حل شوند.
تا زمان انعقاد کنوانسیون جدید خزر، مفاد قانونی مندرج در قراردادهای ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ بین ایران و اتحاد شوروی سابق اعتبار خواهند داشت.
به اهمیت حفاظت از محیط زیست دریای خزر اشاره شد.
ایران و روسیه سایر کشورهای ساحلی خزر را به آغاز مذاکره برای حفاظت از صلح، امنیت و ثبات در خزر فرا خواندند.
دو کشور مخالف حضور نظامی کشورهای غیر ساحلی در خزر بوده و ایجاد نیروهای نظامی "کاسفور" را لازم دانستند.
مسائل مربوط به همکاری در آسیای میانه و ماوراء قفقاز بررسی شدند.
روسیه و ایران خواستار توسعه همکاری های سازنده در چارچوب سازمان همکاری های شانگهای شدند.
▪ مشکلات بین المللی
روسای جمهور دو کشور به نزدیکی مواضع ایران و روسیه در حل مشکلات کلیدی بین المللی اشاره نمودند. همچنین برای توسعه همکاری ها با هدف ایجاد ساختار عادلانه و دموکراتیک در جهان که تامین کننده امنیت جهانی و منطقه ای باشد، با وجود نقش محوری سازمان ملل متحد، ابراز آمادگی شد.
اشاره شد که تمامی مناقشات و بحران های بین المللی باید بر اساس قوانین بین الملل و با احتساب منافع تمامی طرفین درگیر حل شوند.
پوتین و احمدی نژاد مخالفت خود با توسل به زور و تهدید در حل مشکلات را اعلام داشته و خواستار احترام به استقلال و تمامیت ارضی کشورها شدند.
ایران و روسیه تروریسم را در تمامی اشکال آن محکوم نموده و در عین حال مخالف مترادف کردن آن با ملت، فرهنگ و یا دینی خاص هستند.
دو کشور خواستار تحکیم نقش سازمان ملل متحد در مبارزه با تروریسم و سایر تهدیدات و چالش ها شدند.
ایران و روسیه همکاری های تنگاتنگی در اجرای استراتژی ضد تروریستی سازمان ملل خواهند داشت.
▪ افغانستان و خاور نزدیک
سران ایران و روسیه از وخامت اوضاع در افغانستان، رشد تروریسم از سوی طالبان و سایر نیروهای افراطی ابراز نگرانی نمودند.
دو کشور خواستار کمک به آبادسازی افغانستان و استقلال و شکوفایی آن هستند.
پوتین و احمدی نژاد از اوضاع دشوار در مناطق اشغالی فلسطین و طرد نوار غزه ابراز نگرانی نمودند. همچنین خواستار دیالوگ و وحدت در فلسطین برای ایجاد دولت مستقل فلسطین شدند.
دو کشور پایبند به راه حلی عادلانه، جامع و مستحکم برای مناقشه خاور نزدیک هستند.
مسکو و تهران از تلاش برای دستیابی به توافق بین جنبش های مختلف لبنان بدون دخالت خارجی حمایت می کنند.
دو کشور خواستار حفظ وحدت، تمامیت ارضی و استقلال عراق و پایان یافتن حضور نظامیان خارجی بر اساس جدول زمانی مربوطه می باشند.
روسیه و ایران از دولت و پارلمان عراق حمایت نموده و خواستار رفع هر چه سریعتر اختلافات داخلی هستند.
مسکو و تهران خواستار کاهش حضور نظامیان خارجی در خلیح فارس و تدوین تدابیری برای ایجاد اعتماد بین کشورهای منطقه برای برقراری ثبات و امنیت در خلیج فارس شدند.
▪ مسئله هسته ای ایران
روسای جمهور ایران و روسیه ضرورت حل هرچه سریعتر اوضاع پیرامون برنامه هسته ای ایران از طریق سیاسی-دیپلماسی و در چارچوب مذاکره و دیالوگ را خاطر نشان نموده و به یافتن راه حلی درازمدت و جامع ابراز امیدواری نمودند.
▪ احمدی نژاد به مسکو سفر می کند
در پایان دیدار پوتین از ایران، وی ضمن تشکر از احمدی نژاد بخاطر مهمان نوازی و پذیرایی گرم از وی دعوت نمود تا در زمانی که برای ایشان مناسب باشد، به روسیه سفر کند. طرف ایرانی ضمن سپاسگزاری، دعوت را پذیرفت.
تاریخ و زمان دیدار از طریق کانال های دیپلماتیک معین می شود.
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه