یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

درگیریهای دنباله دار


درگیریهای دنباله دار
گویا درگیریهای دنباله دار رایس و لاوروف در نشستهای دوجانبه یا چند جانبه شورای امنیت سازمان ملل متحد نقطه پایانی ندارد.زیاده خواهی ایالات متحده آمریکا از روسیه همواره سبب شده است تا رایس و لاوروف در مجالس و جلسات مختلف رو در روی یکدیگر قرار گرفته و کار آنها به جنجال و درگیری لفظی کشیده شود.این در حالیست که جرج واکر بوش و دیگر مقامات آمریکایی سعی دارند مناسبات واشنگتن و مسکو را عادی و دوستانه جلوه دهند. اخیرا درگیری وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه باردیگر تکرار شده است.
وزرای خارجه آمریکا و روسیه درباره اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران به دلیل برنامه هسته‌ایش درگیری لفظی داشتند. سرگی لاوروف گفته است که درباره اینکه آیا با توجه به توافق اخیر ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مسائل گذشته برنامه هسته‌ای تهران، اکنون زمان مناسبی برای تحریم‌های جدید علیه ایران است یا خیر با کاندولیزا رایس درگیری لفظی پیدا کرد.
لاوروف و دیپلمات‌های اروپایی حاضر در جلسه اعلام کردند که این عدم تفاهم در ضیافت ناهاری رخ داد که به میزبانی آلمان و با شرکت وزرای خارجه کشورهای عضو گروه هشت برگزار شده بود.
این در حالی بود که رایس و دستیاران ارشدش سعی داشتند خشم خود را از اظهارات دکتر محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری ایران درباره اینکه پرونده هسته‌ای بسته شده، بیان کرده و اعلام کنند اقدام بیشتر شورای امنیت در این باره لازم است.
به نظر می رسد تا زمانی که ایالات متحده آمریکا از مواضع خود بر ضد روسیه عقب نشینی نکند این درگیریها در سطح وسیعی ادامه پیدا کند.کاندولیزا رایس به شدت با قدرت یافتن روسیه در معادلات جهانی مخالف است.مخالفت با کاخ کرملین مقوله ای است که در آن میان دیک چنی و رایس اتفاق نظر وجود دارد.این در حالیست که در اغلب موارد میان معاون و وزیر امور خارجه بوش اختلاف دیدگاه و رای وجود دارد.رایس از زمانی که سمت مشاور امنیت ملی بوش پسر را بر عهده داشت “تحدید قدرت کاخ کرملین”را در دستور کار دستگاه سیاست خارجی آمریکا قرار داده بود.البته جمهوریخواهان سنتی نیز در این راستا با رایس همراه بودند.چنانچه شاهد بودیم،کالین پاول به غیر از جنگ عراق در باقی موارد از جمله مقابله با قدرت روسیه همراهی کاملی با تیم نومحافظه کاران داشت.
برخی دموکراتهای آمریکا سعی دارند به همان سبک و سیاق بیل کلینتون عمل نموده و از تنش زایی در روابط خود و مسکو بپرهیزند،اما برخی دیگر روسیه را تهدیدی بالفعل برای امنیت ملی آمریکا بر می شمارند و خواهان مقابله با این تهدید از طرق مختلف از جمله دخالت در حیاط خلوت مسکو هستند.در هرصورت تازمان حضور رایس،چنی و بوش در کاخ سفید درگیریهای لفظی و پشت پرده مقامات روسی و آمریسکایی ادامه پیدا کرد.هم اکنون شاهد تشدید اختلافات میان آمریکا و روسیه بر سر استقرار سیستم دفاع ضد موکی واشنگتن در خاک اروپا هستیم.
در آن سوی معادله سرگی لاوروف قرار دارد.هرچند که امسال دوران قدرت ظاهری پوتین در کاخ کرملین به پایان می رسد اما وی همچنان در ماورای مناسبات مسکو ایفای نقش می کند.حتی ممکن است پوتین به عنوان نخست وزیر روسیه در قدرت باقی بماند.در هر صورت با پایان یافتن دوران ریاست جمهوری پوتین ،لاوروف احتمالا همچنان در دستگاه سیاست خارجی روسیه باقی خواهد ماند.
به نظر می رسد که زمان تجدید نظر اساسی روسیه در سیاست خارجی خود فرا رسیده است.بر این مبنا کاخ کرملین باید واقعیات موجود را درک نماید.واقعیاتی از جمله اینکه کاخ سفید به هیچ عنوان نگاه تهدید محور خود نسبت به مسکو را تغییر نخواهد داد .از این رو مسکو باید به عنوان کشوری که داری ظرفیتهایی زیاد و قابل اتکاست،رویکرد قاطعی در وقابل کاخ سفید در پیش بگیرد.تنها در سایه این رویکرد است که می توان در مقابل زیاده خواهیهای افرادی مانند بوش و رایس پاسخگو بود.حقیقتی که لاوروف و دیگر مقامات روسی باید آن را درک نمایند.
منبع : روزنامه رسالت