یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


تبیین گذاره های دینی


تبیین گذاره های دینی
یافتن نخستین بارقه ها و نقطه عطف انقلاب اسلامی چندان آسان نیست. همچنان كه كنكاش در راه یافتن مؤثرترین عوامل شكل گیری و به ثمر رساندن انقلاب، بس دشوار است. در میان قشرها و گروه های مختلف جامعه، نقش برخی از آنها به لحاظ ویژگی های موقعیتی و فضای خاصی كه در آن قرار داشتند بارزتر و روشن تر از سایرین است.
دانشجویان را می توان یكی از گروه هایی دانست كه به دلیل آشنایی و آگاهی بیشتر از جریانات سیاسی - اجتماعی حضوری ملموس تر در تمامی صحنه های انقلاب را دارا بوده اند. این حضور از سال ها پیش از انقلاب با شكل گیری جنبش دانشجویی كه باتأثیر از جریان روشنفكری و تجددخواهی متأثر از رشد علمی جهان غرب از یك سو و شكل گیری جریان های كمونیستی از سویی دیگر بود آغاز گردید، پس از چندی با انگیزه احیای تفكر دینی و رد روشنفكری غربی و الحاد شرقی در بستر دكترین انقلاب اسلامی و در دانشگاه تهران شكل گرفت.
حضور به موقع و در عین حال فعالانه دانشجویان، پس از انقلاب در همه عرصه ها بویژه در دوران دفاع مقدس از جمله نكات به یاد ماندنی است. حاملان جنبش دانشجویی می بایست در بازسازی فرایند رفتاری خود در عمل نشان دهندكه همانند طبقه سنتی دین ورز ایران سربازان پا به ركاب و جان نثاری برای حفظ آرمان های انقلاب می باشند. چراكه اگر بخواهند همانند طبقه شبه متوسط جامعه عمل كنند آنگاه همانند برخی روشنفكرنمایان تنها تبدیل به سیاه لشكری كم توان و بی مسئولیتی می شوندكه در تمامی بزنگاه های تاریخی غیبتی ناموجه را تجربه كرده اند. اكنون كه عدالت در عرصه اجتماعی خواست و مطالبه ملت و درعرصه سیاسی شعار و برنامه دولت بوده به منظور عبور از چالش های كشور جهت ایجاد بستر مناسب برای ارتقای كارآمدی و جهش به سوی ساخته شدن جامعه ای كه در آن توسعه و پیشرفت، توأم با دینداری و معنویت یك امر لازم و ضروری است.
در این میان وظیفه دانشگاهیان جهت رسیدن به این مهم بسی سنگین به نظر می رسد. لازم است جنبش دانشجویی با كاوش صحیح و دریافت منطقی ازمفهوم گفتمان عدالت محوری، با به كار بستن راهبردهای اساسی، نخبگان فكری را وادار به حركت در این مسیر نماید. برای فراهم شدن امكان نقد و چالش واقعی نخبگان و مردم در حكومت ، حضور شفاف آنان درمناسبات سیاسی ضروری است، چرا كه این امر فرصت لازم را برای استفاده از آزادی های سیاسی به طور منصفانه فراهم می سازد و قدرت نظارت اجتماعی را بالا برده و از سویی روند امتیازطلبی ویژه را كه از بسترهای فساد اقتصادی و سیاسی می باشد از بین می برد.
امروزه تقویت و توسعه آزادی های سیاسی و اجتماعی در دانشگاه ها و به رسمیت شناختن نقد، امكان حضور ظرفیت نظارت عمومی بر تصمیم سازی و تصمیم گیری های مدیریت كشور را فراهم می سازد و تضمین مستحكمی را برای جلوگیری از توسعه بی عدالتی و نهادینه شدن نابرابری های اجتماعی به وجود می آورد. یك جامعه دینی بویژه براساس فریضه امر به معروف و نهی از منكر و مطابق با امر «النصیحه للائمهٔ المسلمین» بایستی خود از ارزش های عدالت خواهانه در پیكره حكومت پاسداری نماید، فرمایش مولای متقیان به مالك اشتر است كه بارها از رسول خدا(ص) شنیدم كه می فرمود: «امتی كه در آن حق ضعیف از قدرتمند بی هراس و لكنت زبان گرفته نشود، به پاكی و قداست نخواهد رسید».
تشكل های دانشجویی می بایست به سمت تبیین گذاره های دینی بروند و بتوانند با نگاهی عمیق آنها را وارد تشكیلات خود كنند. مطمئناً با تعمیق ارزش های دینی و تقویت دین باوری در ساحت دانشگاه می توان گام های مؤثری در آینده ای نه چندان دور برداشت و با تبدیل چالش ها به فرصت و بهره گیری از تجارب مدیران توانمند و خوشنام دهه های مختلف انقلاب به سمت تحقق اهداف عالیه نظام حركت نمود.
آرش پاك اندیش
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید