شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


چشم به راه نخل طلا


چشم به راه نخل طلا
«كن» پایتخت سینمای هنری دنیا و بازاری برای تبادلات هنری - تجاری فیلم هایی كه در آرزوی درخشش بین المللی هستند، این روزها میزبان خیل عظیم منتقدان، سینماگران و سینمادوستانی شده است كه شصتمین سال برپایی آن را جشن می گیرند. ژیل ژاكوب، مدیر این جشنواره، شصتمین دوره كن را جشنواره ای متفاوت و غنی به لحاظ حضور آثار فیلمسازان نوپا و كهنه كار دانست كه دوشادوش یكدیگر سینمای معاصر ما را شكل می دهند. پیتر برادشاو، منتقد سرشناس روزنامه «گاردین»، از نگاه خود ۱۰ فیلم برتر كن در سال جاری را انتخاب كرده است كه می خوانید:
● Sicko
▪ كارگردان: مایكل مور
مایكل مور با آخرین مستند جنجالی خود «فارنهایت ۹‎/۱۱» كه ۳ سال پیش به كن آورد و جایزه نخل طلا را برد، همانقدر مورد ستایش قرار گرفت كه مورد لعن و نفرت. حال بار دیگر این مستندساز جنجال آفرین به كن آمده است تا نشان دهد كه چگونه دولت آمریكا شرایطی ایجاد كرده است تا نظام تأمین اجتماعی - بهداشتی مناسبی برای تمام شهروندانش فراهم نشود. فیلم جدید مور كه این بار نگاه انتقادی خود را معطوف خدمات ارائه شده به شهروندان در زمینه بهداشت و سلامتی كرده است، بی شك یكی از فیلم هایی خواهد بود كه در خارج از بخش مسابقه به زمزمه های پراكنده بسیاری در مورد صحت یا كذب آن نزد منتقدان دامن خواهد زد.
● گواه مرگ
▪ كارگردان: كوئنتین تارانتینو
تارانتینو، داور و برنده سابق نخل طلا، با سهم خود از یك پكیچ سینمایی ۳ ساعته (كه نیم دیگر آن را روبرت رودریگز ساخته است) به شصتمین دوره جشنواره كن دعوت شده است. در این فیلم، بدلكاری به نام مایك با بازی كرت راسل نقش یك قاتل زنجیره ای را بازی می كند كه قربانیانش را به طرز فجیعی می كشد. «گواه مرگ» كه در گیشه های آمریكا سودآوری چندانی نداشته، تلاش جدیدی از سوی تارانتینو برای تثبیت جایگاه خود به عنوان یك فیلمساز هنری و نه تجاری است.
● شب های زغال اخته ای من
▪ كارگردان: ونگ كاروای
ونگ كاروای، استاد سینمای هنری هنگ كنگ، یكی از چهره های محبوب و شاخص كن است كه به خاطر رسیدن فیلم هایش در لحظه آخر و درخواست از مدیران جشنواره برای هماهنگ كردن خودشان با برنامه او معروف شده است. فیلم جدید او نخستین فیلم بلند انگلیسی زبان وی است كه درباره یك زن جوان گرفتار مشكلات مختلف است كه راهی یك سفر می شود تا زندگی خود را سر و سامان دهد. این فیلم ستارگانی همچون جود لاو، ناتالی پورتمن و راشل ویز را به فرش قرمز خواهد آورد. البته در مورد بازی نورا جونز كه یك خواننده برنده جایزه گرمی است، نگرانی هایی وجود دارد كه البته استادی ونگ كاروای در كارش و شهرت او در بیرون كشیدن بهترین بازی از هنرپیشگانش آن را برطرف می كند. این فیلم افتتاحیه بخش جشنواره كن بود.
● یك قلب گنده
▪ كارگردان: مایكل وینترباتوم
بریتانیایی ها از غیبت محسوشان در جشنواره كن امسال ناراحت اند، اما این فیلم جدید مایكل وینترباتوم كه در بخش خارج از مسابقه به نمایش گذاشته خواهد شد و به احتمال زیاد موفق ترین فیلمش به لحاظ فروش گیشه ای خواهد بود، جای هرگونه دلخوری را برطرف می كند. این فیلم نسخه سینمایی كتابی نوشته ماریان پرل درباره همسرش دانیل است.
او یكی از خبرنگاران گروگان گرفته شده وال استریت ژورنال بود كه در پاكستان توسط گروه های تندرو اسلامی كشته می شود. وینتر باتوم در چند سال اخیر با مجموعه ای از فیلم ها كه جدیدترین آنها شبه مستند «جاده ای به سوی گوانتانامو» بود، نبوغ و استعداد فیلمسازی خود را به نمایش گذاشته است. این فیلم با بازی آنجلینا جولی در یكی از متفاوت ترین نقش هایش تجربه ای جدید نه تنها برای این بازیگر، بلكه برای وینتر باتوم نیز بوده است. شایان ذكر است كه ریاست هیأت داوران جشنواره امسال را نیز یك فیلمساز بریتانیایی به نام «استفان فیزر» عهده دار است. او فیلم موفق «ملكه» را ساخته بود.
● نیست كشوری برای پیرمردان
▪ كارگردان: جوئل واتان كوئن
برادران كوئن با فیلم قبلی شان «قاتلین پیرزن» كه بازسازی یك فیلم كلاسیك به همین نام بود، تماشاگران و مخاطبان و آستانه صبر آنها را محك زدند. آنها این بار با فیلم خوب دیگری برای جلب توجه داوران بخش مسابقه كن آمده اند. فیلم جدید آنها نسخه سینمایی رمانی به همین نام نوشته كورمك مك كارتی در سال ۲۰۰۵ است كه بازیگرانی همچون تامی لی جونز، خاویر باردم و وودی هارلسون در آن به ایفای نقش پرداخته اند. فیلم داستان یك معامله كلان مواد مخدر است كه از اساس اشتباه پیش می رود: یك شكارچی در یك منطقه مرزی میان تگزاس و مكزیك به چند جنازه و پول كلانی برخورد می كند و تصمیم می گیرد پول ها را برای خود بردارد، غافل از آن كه عده ای دیگر به این پول طمع دارند. این رمان به خاطر سبك نگارش متمایز و همچنین پلات قوی اش مورد تحسین قرار گرفت و اگر رگه ای از یك كمدی سیاه در این كار باشد، برادران كوئن قطعاً آن را خواهند یافت.
● مردی از لندن
▪ كارگردان: بلاتار
شنیدن نام بلاتار، كارگردان مجاری ای كه به خاطر ساختن فیلم های سیاه و سفید بسیار بلند معروف است، كافی است تا سینمادوستان كار جدید او را با هیجان زیرنگاه انتقادی خود قرار دهند. فیلم جدید او با مدت زمان تقریبی ۱۲۰ دقیقه اقتباسی از رمان جورج سیمنسون است.
یك مقام رسمی در یك ایستگاه قطار شاهد پیاده شدن یك مرد مرموز انگلیسی از قطار و برخوردی خشن میان او و یك فرد دیگر می شود. موضوع بحث میان آنها چمدانی است كه ظاهراً پر از پول است. در این فیلم تیلدا سوینتون بازی می كند.
● كنترل
▪ كارگردان: آنتون كوربیجن
عكاس و كارگردان كلیپ های ویدیویی آنتون كوربیجن نخستین فیلم بلندش را با به تصویر كشیدن زندگی ایان كورتیس، سرگروه، گروه موسیقی «Joy Division» كه در سال ۱۹۸۰ خودكشی كرد، ساخته است.
در این فیلم سام رایلی نقش كورتیس را بازی كرده است و نقش دبورا كورتیس، همسر این خواننده كه كتاب او در سال ۱۹۹۵ «لمس از دوردست» الهام بخش ساختن این فیلم بود، به سامانتا مورتون رسیده است. این فیلم در بخش جنبی دو هفته كارگردانان به نمایش گذاشته می شود.
● الكساندرا
▪ كارگردان: الكساندر سوكوروف
این فیلمساز با فیلم های «تائوروس» و «Russin Ark» صدای سینمای روسیه را به گوش دنیا رسانده است. او این بار داستانی را در فضای اشغال چچن به تصویر می كشد. زن كهنسالی به چچن می رود تا از نوه اش كه یك مأمور ارتش مشغول به كار در آنجاست، دیدن كند. دیالوگ های نجواگونه، فضای غمبار و داستان عجیب سوكوروف یكی از فیلم های دیدنی كن امسال را آفریده است.
● گاراژ
▪ كارگردان: لنی آبراهامسون
فیلمساز ایرلندی آبراهامسون پیشتر با فیلم «آدام و پل» كه نگاه كمدی و در عین حال دردناك به زندگی اسفناك دو معتاد در دابلین دارد، طعم خوش موفقیت را چشیده بود. فیلم جدید او «گاراژ» درباره مردی كمرو و میان سال است كه تمام عمرش در غرب ایرلند زندگی كرده است و به دنبال عشقی واقعی است. این فیلم اثر درخشانی از یك كارگردان درخشان و با استعداد است.
● بازگشت به نورماندی
▪ كارگردان: نیكولاس فیلبرت
فیلم قبلی این كارگردان «Etre et Avoir» دل همه را به درد آورد. داستان زیبای یك كودكستان در حومه فرانسه. مستند جدید او لحن تلخ تر و سوزناك تری دارد، اما به همان اندازه زیبا و دیدنی است: داستان یك قتل جنجالی در سال ۱۸۳۵ در نورماندی توسط شخصی به نام پیر ریویر كه مادر و خواهر و برادرش را می كشد.
مترجم: شیلا ساسانی نیا
منبع : روزنامه ایران