یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تشخیص بیماری پوکی استخوان از جائی‌که شما کمترین انتظار را دارید!


تشخیص بیماری پوکی استخوان از جائی‌که شما کمترین انتظار را دارید!
پوکی استخوان یک بیماری شایع متابولیک استخوان بوده و در آن کاهش عمومی و شدید در توده استخوانی به‌وجود می‌آید که در آن عناصر تشکیل دهنده استخوان از نظر کیفیت تغییر نمی‌کنند، ولی از نظر کمیت کاهش می‌یابد. در این بیماری بر فعالیت‌ استئوکلاست افزوده می‌شود. osteoprosis، پدیده فیزیولوژیکی نزد افراد مسن محسوب می‌شود. این بیماری وقتی بروز می‌کند که کاهش توده استخوانی بیش از حد سریع باشد.
عوامل مستعدکننده پوکی استخوان عبارتند از:
۱. کاهش و از بین رفتن فعالیت عضو به‌علت بی‌حرکتی طولانی‌مدت. ۲. رژیم غذائی با کمبود مواد پروتئینی. ۳. دریافت ناکافی کلسیم. ۴. کمبود ویتامین D ـ ۵. مصرف زیاد کافئین. ۶. بیماری‌های غدد مترشحه داخلی مانند پرکاری غدد پاراتیروئید، غدد فوق‌کلیوی و کم‌کاری غدد جنسی (استئوپروز یائسگی به‌عنوان مهم‌ترین دلیل این اختلال مورد توجه قرار گرفته است. در زنان یائسه، تولید استروژن و ذخیره کلسیم استخوانی کاهش می‌یابد، ظاهراً استروژن مانع از دست دادن استخوان می‌شود) و همچنین آلودگی هوا باعث افزایش خطر بروز پوکی استخوان در افراد می‌شود، به این دلیل تابش نور خورشید هنگامی‌که هوا آلوده باشد کم شده و این مسئله باعث کاهش تولید ویتامین D در بدن می‌شود و در نهایت به پوکی استخوان منتهی می‌شود.
در مراحل اولیه بروز پوکی استخوان، علائم به‌ندرت ظاهر می‌شود که این امر تشخیص بیماری را دشوار می‌کند ولی تنها یک ویزیت توسط دندانپزشک می‌تواند کمک کند که اولین نشانه‌های osteoprosis در بیمار شناسائی شود.
وقتی‌که یک دندانپزشک تشخیص تحلیل استخوان در فک یک بیمار را می‌دهد این می‌تواند نشانه‌ای از تحلیل استخوان در قسمت‌های دیگر بدن باشد. یک دندانپزشک می‌تواند اولین فرد در حرفه پزشکی باشد که بیماری پوکی استخوان در بیمار را تشخیص داده و بیمار را برای ارزیابی و آزمایشات بیشتر به پزشک مربوطه ارجاع دهد. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌های یائسه که بیماری پوکی استخوان دارند احتیاج به دندان‌های مصنوعی آنها ۳ برابر خانم‌های بیش از ۵۰ سال بدون بیماری پوکی استخوان است.
www.dentistry.com
ترجمه: دکتر شیوا کلانتریان
منبع : نشریه پزشکی طبیب مردم


همچنین مشاهده کنید