پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

بررسی KDE نسخه‌ی ۴


بررسی KDE نسخه‌ی ۴
مسلما یکی از تاثیر گذار ترین پروژه های میزکار در لینوکس، پروزه KDE است. اگر KDE را نمی شناسید ابتدا مقاله مربوطه را بخوانید.
نسخه چهارم از پروژه میزکار KDE تا به امروز سروصدای زیادی به راه انداخته. در حال حاضر تاریخ
دقیقی برای انتشار آن مشخص نشده اما احتمال می رود این نسخه در اواخر پاییز ۲۰۰۷ منتشر شود. اما KDE۴ چه چیزی به همراه خواهد داشت؟ در واقع دلیل این همه سروصدا چیست؟ تنها تبلیغات؟ابتدا بگذارید بزرگ‌ترین کارهایی که در KDE۴ انجام خواهند شد را مرور کنیم:
● پروژه‌ Solid:
این پروژه در واقع لایه ای برای ارتباط با سخت افزار برای KDE به همراه خواهد داشت.در واقع به جای آنکه هر برنامه به طور مستقیم با سخت افزار ها ارتباط برقرار کند، این لایه به عنوان واسطه در بین برنامه‌ها و سخت افزار قرار خواهد گرفت.اما این کار چه مزایایی دارد؟این کار باعث خواهد شد مشکلات برنامه‌ها در سخت افزار به حداقل ممکن برسد.در واقع دیگر این برنامه نویسان برنامه‌های کاربردی نیستند که با سخت افزار ارتباط برقرار می کنند بلکه این Solid است که این کار را انجام می دهد و هر چقدر که Solid پایدار باشد، مشکلات کمتر خواهند شد.همچنین اضافه شدن پشتیبانی از سخت افزار های مختلف توسط Solid انجام خواهد شد.البته کار با سخت تنها مد نظر نیست و ارتباط با شبکه نیز مد نظر است.Solid
● پروژه Phonon:
این پروژه هم لایه ای برای ارتباط با دیگر برنامه‌های چند رسانه ای به همراه دارد.البته برخی فکر می کنند KDE در حال ساخت پروژه ای جدید مشابه Gstreamer یا Xine است.اما این تصور درستی نیست.Phonon در واقع رابطی است که خود توسط اتصال به Plugin های مختلف به دیگر برنامه‌های چندرسانه ای متصل خواهد شد.
در نتیجه برای مثال اگر شما Xine را نصب کنید و آن را به KDE به عنوان پلاگین مورد استفاده مشخص کنید، دیگر تمام برنامه‌های شما از Xine استفاده خواهند کرد.بدون اینکه نیاز به انجام تغییراتی در دیگر برنامه‌ها داشته باشید.این کار برای برنامه نویسان نیز بسیار مفید خواهد بود زیرا نهایت تلاش سازندگان Phonon انجام شده تا ارتباط برنامه‌ها با Phonon به راحتی انجام بگیرد و برنامه نویسان دیگر مجبور به ساخت پلاگین های مختلف و برقرار کردن ارتباط با پخش کننده های مختلف نخواهند بود.
● پروژه Plasma:
این پروژه یکی از مرموز ترین و هیجان انگیز ترین قسمت هاست.این پروژه میزکار KDE یعنی KDesktop، پنل KDE یعنی Kicker و قسمت‌های دیگر را حذف خواهد کرد و به جای آن پلاسما جایگزین خواهد شد.در سایت اصلی پلاسما نوشته شده: «کار با میزکار از ۲۰ سال پیش تا کنون تغییرات زیادی کرده اما میزکار ها تقریبا همانی هستند که در ۱۹۸۴ بودند.حالا زمان آن است که میزکار با ما همراه شود».همچنین پلاسما به همراه «چیز» (Widget) هایی ارائه خواهد شد که تقریبا کار Karamba را انجام می دهند.
اما گفته شده این کار به صورتی انجام خواهد گرفت که این «چیز» ها به ابزار هایی کاربردی تبدیل شوند.تا کنون هیچ تصویر یا توضیحاتی درباره پلاسما منتشر نشده.تمامی تصاویر منتشر شده تنها ایده های کاربران بوده اند و لاغیر.پلاسماالبته تصویر زیر یکی از امکانات جدیدی ایت که توسط پلاسما ارائه خواهد شد.شاید یکی از امکانات جزئی آن..
● استفاده از QT۴:
مسلما Qt قدرت زیادی دارد.بله Qt وارد نسخه ۴ شده و KDE۴ از آن استفاده خواهد کرد.من به عنوان یک کاربر نمی توانم نظر زیادی درباره این پروژه گزینه داشتم اما حداقل چیزی که تا این لحظه مشخص شده اضافه شدن ۳۰٪ سرعت به KDE است.
پروژه تغییر از DCOP به DBUS:DCOP یکی از دوستان قدیمی KDE است.اما DBUS ابزاری است که برنامه‌های زیادی مانند GNOME و HAL و...از آن استفاده می کنند و تغییر به DBUS هماهنگی زیادی با آن‌ها به همراه خواهد داشت و KDE به همراه برنامه‌های آن قادر خواند بود با برنامه‌های گنوم هماهنگ تر شده و به رد و بدل کردن پیغام بپردازند.DBUS و DCOP ابزار هایی هستند برای پیغام رسانی برنامه‌ها به یکدیگر و درخواست کردن اطلاعات و امر کردن فرمان ها به هم.
● پروژه Decibel:
این پروژه ساختاری برای ارتباطات به همراه خواهد داشت که یکی از کاربر های آن احتمالا پشتیبانی از ارتباط تصویری در جابر، MSN و... است.متاسفانه من اطلاع بیشتری در این مورد ندارم.
● پروژه Akonadi:
این پروژه برای یکسان سازی اطلاعات شخصی و مدیریت آن‌ها در KDE و دیگر ابزار ها و برنامه‌ها ساخته شده.متاسفانه اطلاع بیشتری در مورد این پروژه نیز ندارم.
● پروژهOxygen:
اکسیژناین پروژه آیکون های اصلی KDE۴ را به همراه خواهد داشت.گفته شده همان طور که آیکون اصلی KDE۳ یعنی Crystal انقلابی به همراه داشت، این پروژه نیز نوع جدیدی از آیکون ها را به نمایش خواهد گذاشت.
این‌ها در واقع قسمت‌های بزرگ کار بودند. اما قسمت‌های کوچکتری وجود دارند که اشکالات زیادی را بر طرف می‌کنند. پروژه‌هایی مانند «تمیز کاری برنامه‌ها» که برنامه‌های یکسان را یکی خواهد کرد. برای مثال برنامه‌های KFax یاKView یا KPDF و ... همگی یک کار را انجام می دهند. تمامی این پروژه ها به یکی تبدیل خواهند شد. همین طور که برنامه Kedit دیگر پشتیبانی و نگه داری نمی شود. این برنامه تنها ویراشگر KDE بود که از BIDI (نمایش درست جملات دوزبانه) پشتیبانی می کرد که این امکان در KATE اضافه خواهد شد و Kedit دیگر کاربردی نخواهد داشت.
همچنین کافی است به bugs.kde.org سری بزنید و امکاناتی که بیشتر توسط کاربران ساخته شده اند را ببینید. در اکثر آن‌ها جملاتی نظیر «این امکان را در KDE۴ خواهید دید» وجود دارد.
از دیگر تغییرات اساسی می توان پشتیبانی رسمی کتابخانه اصلی KDE از دیگر سیستم عامل ها را ذکر کرد که باعث می شود برنامه نویسان دیگر سیستم عامل‌ها به ساخت برنامه‌هایی برای KDE مشغول شوند و برخی برنامه‌های KDE در ویندوز و Mac OS X اجرا شوند.
اما هنوز تمام نشده!Koffice ۲ به همراه KDE۴، به همراه تمام برنامه‌های محبوب KDE از جمله AmaroK ۲ منتشر خواهد شد.
برنامه Okular در واقع «بیننده فایل عمومی» KDE خواهد بود. Strigi برنامه ثبت و بازیابی فهرست و اطلاعات فایل ها خواهد بود و سازندگان در حال انتخاب یک برنامه مدیریت تصاویر بین Kuickshow، showfoto از پروژه digikam و Gwenview هستند تا به عنوان مدیر تصاویر اصلی KDE معرفی شود.Marble ابزار نشان دهنده نقشه های جغرافیایی با پشتیبانی از فایل های KML که در Google earth استفاده می شوند به KDE اضافه شده.پشتیبانی از compiz بدون نیاز به XGL به مدیر پنجره ها اضافه شده و پروژه coolness در حال ساختن جلوه های ویژه گرافیکی برای KDE است.
● Marble
سری جدید بازی های رومیزی (حالت شطرنج) در حال ساخت است.
همان طور که می دانید ++C زبان اصلی مورد استفاده در برنامه‌های KDE است اما ممکن است از زبان های Scripting مانند python و ruby پشتیبانی ۱۰۰٪ شود.
اگر در ویکی پروژه گشتی بزنید پروژه های ریز و درشتی را می بینید که هرگز از آن‌ها نامی برده نشده در حالی که واقعا خواسته های زیادی را برطرف می کند.مانند ارتباط جدید پیغام رسان Kopete با پروتوکول یاهو که همراه با ارسال/دریافت تصویر و فایل و شاید هم صدا به همراه خواهد بود که خواسته بسیاری از کاربران ایرانی است.
البته احتمالا Kopete با پروژه Decible در هم آمیخته خواهد شد.به هر حال مشخص نیست دقیقا در KDE۴ چه چیز خواهیم دید.
مواردی که در بالا گفته شدند، هر کدام به مقالاتی جدا نیاز دارند تا آن‌ها را شرح دهم. کار واقعا زیادی بر روی KDE۴ انجام شده و انتظار می رود KDE با انتشار این نسخه بتواند جای پای بیشتری در میان میزکارها باز کند.
مسلما بزرگ‌ترین عوامل پیشرفت گنو/لینوکس و نرم افزار های آزاد در زمینه میز کار پروژه‌هایی مانند KDE و گنوم هستند و پیشرفت آن‌ها می‌تواند پیشرفت گنو/لینوکس و جامعه نرم افزار های آزاد را به همراه داشته باشد.
نویسنده: امیل صدق
منبع : نشریه لینوکس ایران