یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به توانایی های جدید کامپیوترها


نگاهی به توانایی های جدید کامپیوترها
روانشناس امریکایی «جیمز گیبسون» بین دهه های ۵۰ تا ۸۰ میلادی تئوری «affordances» را ارائه کرد که بر محدوده یی از تعاملات ممکن میان انسان با محیط و اشیای مشخص تاکید می کرد و عادت گرایی را در مورد رفتار انسان مردود می دانست. جریان جدیدی که در زمینه ساخت روبات ها در حال شکل گیری است، در همین نظریه و نظریه های مشابه آن ریشه دارد. رویکردهای جدید در عرصه روباتیک و هوش مصنوعی با تغییر تمرکز پردازش های روبات از این سوال که «شیء چیست؟» به «چطور می شود از آن استفاده کرد؟»می تواند به انقلابی بزرگ در این زمینه منجر شود.
تشخیص اینکه روبات به چه چیزی نگاه می کند از رویکردهای مهم در عرصه هوش مصنوعی و درک ماشین هاست، به طوری که از مدت ها پیش محققان در این آرزو بودند که در بینایی کامپیوتر، امکان تشخیص بیش از صد شیء مختلف را ایجاد کنند. البته در حال حاضر هم دسترسی به این امکان، موفقیت بزرگی به شمار می آید. محققان اروپایی به تازگی از رویکرد جدیدی که ریشه در تفکرات «گیبسون» دارد، در این زمینه استفاده کرده اند. پروژه تحقیقاتی MACS از پروژه های تعریف شده در همین راستا است که تلاش های گذشته در زمینه «تشخیص اجسام» را در جهت تصمیم گیری بر «نحوه به کارگیری آنها» توسط روبات هدایت می کند. درست در راستای تئوری «گیبسون» که بر پاسخ این سوال استوار بود؛ «محیط و اشیا، کاربر را قادر به انجام چه کارهایی می کنند؟» قوه بینایی در کامپیوتر قادر به تشخیص شیئی نظیر صندلی است، اما سیستمی مبتنی بر نظریه «گیبسون» قادر است علاوه بر تشخیص، روبات را در این جهت راهنمایی کند که از صندلی برای نشستن استفاده کند، در نتیجه در این نوع از سیستم ها، زمانی که روبات شیء تختی با ارتفاع و استقامت مشخص را تشخیص داد، می داند که می شود از آن شیء برای نشستن استفاده کرد و همچنین می تواند تشخیص دهد شیئی با ارتفاع و استحکام مفروض برای حمل بسیار سنگین است و به جای حمل کردن، بهتر است آن را هل داد یا می توان از آن برای باز نگه داشتن در استفاده کرد. به طور اختصار می توان ویژگی این روبات ها را اینگونه عنوان کرد؛ این نوع روبات ها قادر خواهند بود از اشیایی که در محیط خود پیدا می کنند، برای انجام وظایف مشخص شان استفاده کنند.پروژه تحقیقاتی MACS که از سپتامبر سال ۲۰۰۴ آغاز شده است، به دنبال ساخت معماری جدید نرم افزاری می گشت تا بتواند روبات هایی با ساختار فوق را کنترل کند، روبات را جهت انجام وظیفه یی خاص توانمند سازد و همچنین روشی را در روبات برای یادگیری و کسب تجربه از هر تلاشش ایجاد کند که در نهایت نتیجه این تحقیقات بر پلت فورم نهایی روبات Kurt۳D پیاده سازی شد. نتایج آزمایش های انجام شده روی این روبات بسیار امیدوارکننده بوده است. به عنوان نمونه Kurt۳D طی یک آزمایش در محیطی قرار گرفت و توانست با تشخیص جسم سنگین مناسب روی کلید کنترلگر در، در را باز کرده و با تشخیص فضای ایجاد شده بین چارچوب در از آن عبور کند.
● آسیمو ارکستر دیترویت را رهبری می کند
دو هفته دیگر روبات آسیموی شرکت هوندا در کنسرت موسیقی دیترویت کانادا که برای تشویق و ترغیب دانش آموزان این رشته برگزار خواهد شد، شرکت می کند. قرار است آسیمو رهبری گروه ارکستر را در نواختن یک قطعه از آهنگساز ویولنیست نامدار شرقی «یویوما» که تقلیدی است دقیق از حرکات او حین رهبری گروه بر عهده داشته باشد.علاوه بر اینکه اجرای آسیمو از حیث تکرار دقیق حرکات «یویوما» برای دانش آموزان این رشته ارزشمند خواهد بود، از حیث نمایش قابلیت های این روبات انسان نما تشویقی برای علاقه مندان و دانشجویان رشته هایی نظیر ریاضیات، روباتیک و هوش مصنوعی به حساب می آید.
● باز کردن عروق قلب با روبات داوینچی
در حالی که روبات داوینچی پیش از این و به طور گسترده در جراحی پروستات به کار گرفته می شد، به تازگی به کارگیری این روبات در انجام عمل جراحی باز کردن عروق قلب افزایش یافته است. گفته می شود استفاده از این روبات علاوه بر کاهش هزینه های بیمارستان، میانگین مدت زمان بستری شدن بیماران را به نصف رسانده و سرعت بهبود آنها را بعد از عمل افزایش داده است. دانشگاه مریلند که تا به امروز صد عمل جراحی باز کردن عروق قلب را روی بیماران انجام داده است، ادعا کرد۹۹ درصد عروق باز شده در جراحی با دستیاری داوینچی همچنان بازمانده اند که این آمار در مقایسه با ۸۰ درصد مرتبط با جراحی هایی که با کمک دستیار انسان انجام شده است، رشد قابل توجهی به حساب می آید. در حال حاضر موفقیت این جراحی ها تا حدی است که بیماران از پرداخت هشت هزار دلار هزینه اضافی در ازای دریافت سرویس های بهتر ابراز رضایتمندی کرده اند.
● روبات ها در داروخانه ها
انستیتوی دارو در سال ۲۰۰۶ اعلام کرده که در این سال ۴۰۰ هزار بیمار با مشکلاتی حین دریافت دارو مواجه می شوند که این میزان نزدیک به ۵/۳ میلیارد دلار هزینه اضافی در پی داشته است. به تازگی در یکی از داروخانه های ایالات متحده روباتی ۵/۱ میلیون دلاری به کار گرفته شده است که با دقت روند گزینش و قرار دادن داروها درون بسته های مخصوص را انجام می دهد. این فرآیند که در نهایت با چک کردن بارکد روی بسته ها توسط پرستاران داروخانه کامل می شود، امکان بروز اشکال را درحین تحویل دارو به بیماران به حداقل می رساند. این روبات قادر است روزانه ۳۲۰۰ نسخه را بسته بندی کند.
احسان شارقی
منبع : سافتستان


همچنین مشاهده کنید