جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


مستقیم به سمت تباهی!


مستقیم به سمت تباهی!
مدیر یکی از مراکز ترک اعتیاد در تهران با خنده تلخی می‌گوید: دعا کنید اگر قرار است فرزندتان به سمت اعتیاد برود، تریاکی شود! و در ادامه یک اعتراف خودمانی می‌کند: خود ما هم می‌دانیم خیلی از معتادانی که برای ترک می‌آیند، ظرف کمتر از شش ماه دوباره به سمت مواد بر می‌گردند.
روی همین اصل، به‌طور غیرمستقیم به آنها توصیه می‌کنیم این بار که برگشتید، بروید سراغ تریاک! داستان کمی‌مشکوک است، اما حقیقت دارد. برخی از پزشکان ما بیمارانشان را علنا به سمت تریاک راهنمایی می‌کنند؛ چراکه میان بد و بدتر، باید یکی را انتخاب کرد و آن «بد» است!
● کراک، کوکایین فقرا
کوکایین مخدری است انرژی‌زا که از برگ و ساقه گیاه کوکا در کارخانه‌های غیرمجاز تولید می‌شود. تجارت کوکایین در قاره آمریکا بسیار پرمنفعت است و قسمتی از درآمد کشاورزان فقیر بولیوی، اکوادور و کلمبیا را تشکیل می‌دهد.
کوکایین طی مراحل استخراج، حمل و توزیع ارزش افزوده زیادی پیدا می‌کند. طوری که تنها افراد ثروتمند قادر به تهیه آن هستند ولی تاجران مواد مخدر برای اینکه اقشار نیازمند جامعه در حسرت کوکایین نمانند آن را با ترکیبات شیمیایی دیگری مخلوط کردند و با افزایش حجم، کوکایین فقرا را ساختند. این محصول ارزان‌تر به نام کراک شهرت پیدا کرد و مانند هر تجارت سودآور دیگر دامنه آن به اروپا هم رسید.
سرهنگ علی سماواتی، معاون آموزش اداره کل مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی‌در این باره توضیح بیشتری می‌دهد: مخدر کراک که در حال حاضر در بازار ایران به فروش می‌رسد، کراک طبیعی نیست، چون کراک اصلی ترکیبی از جوش‌شیرین و کوکایین است که هر گرم آن بیش از ۱۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسد؛ اما قیمت کراکی که هم اکنون در ایران توزیع می‌شود بین پنج تا ده هزار تومان است. کراک امروزی موجود در کشور ما فقط ترکیب قوی‌تری از مشتقات هروئین است.
کراک اصلی جزو مواد مخدر توان‌افزاست، اما کراک عرضه شده در ایران مخدری سستی‌افزاست. کراک‌های موجود در بازار، به گفته دکتر مجید ابهری، استاد آسیب‌شناسی اجتماعی دانشکده علوم انتظامی، ۱۵۰ برابر هروئین قدرت تخریبی بر فکر و مغز و اعصاب دارد و حتی منجر به مرگ‌های فجیعی می‌شود. معتادانی که به هروئین اعتیاد دارند و می‌خواهند با یک ماده دیگر آن را ترک کنند، نوع مصرف خود را به کراک و تغییر می‌دهند.
در حالی که ماده جدید به مراتب خطرناک‌تر از اولی است. گروهی نیز برای تسکین عوارض ماده محرک یا توهم‌زا که معمولا در پارتی‌ها مصرف می‌شود، باید از یک مسکن استفاده کرد. معمولا هم تصور می‌شود که این مسکن اعتیادآور نیست در حالی که بلافاصله وابستگی ایجاد می‌شود. دلیل دیگر گرایش جوانان گسترش کراک و جنبه فرهنگی آن است.
جز مدل لباس و آرایش مو، مصرف مواد مخدر هم به صورت یک «مد» از کشورهای غربی تقلید می‌شود. بنابراین اگر ماده‌ای که در غرب رایج است به ایران وارد شود، برای حفظ «کلاس» و «پرستیژ» بازار مصرف تضمین شده‌ای در میان جوانان خواهد داشت.
● ترک ندارد، مرگ دارد!
قدرت اعتیاد به کراک آنقدر بالاست که اگر فرد چند وعده آن را استفاده نکند، دچار ترس، اضطراب، جنون و افسردگی می‌شود، فشار خون و ضربان قلبش به شدت کاهش پیدا می‌کند و فرد را به مرگ نزدیک می‌کند. طبق تحقیقات انجام شده معتادان به کراک احتمال مرگشان ۱۴بار بیش از معتادان به مخدرهای دیگر است. اگر معتادان به مخدرهای دیگر قادر به ترک هستند، مصرف کنندگان کراک برای ترک باید مرگ را انتخاب کنند.
دکتر اسماعیل پور، مدیر گروه درمان یکی از انجمن‌های ترک مواد مخدر، می‌گوید: مصرف کراک باعث می‌شود فرد هیچ دردی راحس نکند، در نتیجه بیماری‌های مختلف در بدنش به راحتی پخش می‌شود. علاوه بر آن این مخدرها سیستم ایمنی را به شدت ضعیف می‌کنند و راه برای ورود عوامل عفونی باز می‌شود در نتیجه یک شخص معتاد به کراک احتمالا دچار چند بیماری مختلف خواهد بود، مخصوصا اگر ولگرد و کارتن خواب باشد.
او از معتادانی مثال می‌زند که زخم‌های پوستی بسیار بزرگ یا حتی عفونت کامل را در قسمت‌هایی از بدن خود داشته‌اند و البته به مصرف کراک هم ادامه می‌دادند. وی می‌گوید: وقتی فرد سالمی ‌می‌میرد پس از طی زمان مشخصی مثلا ۷۲ ساعت جسمش دچار پوسیدگی‌هایی خواهد شد. حال اگر شخص معتاد به کراک و آلوده به عفونت درونی باشد پس از مرگ در ۱۲ ساعت به این مرحله خواهد رسید و جنازه یک روزه او مانند جنازه چندین روزه افراد سالم است و این تصور را به وجود می‌آورد که به زودی از هم خواهد پاشید. می‌گویند هیچ کس نمی‌تواند بیش از ۵ سال کراک مصرف کند و زنده بماند، چون دوره کشتار آن آغاز می‌شود و معتادان را یکی یکی به کام مرگ می‌فرستد.
نسرین عسگرپور
منبع : روزنامه تهران امروز