پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بلوتوث هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است


بلوتوث هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است
در مورد بلوتوث عمل تغییر فركانس توسط دستگاه فرستنده حدود ۱۶۰۰ بار در ثانیه اتفاق می افتد و این بدان معنی است كه تعداد دستگاه های بیشتری در آن واحد می توانند از یك بخش محدود از باند فركانس رادیویی استفاده كنند. هنگامی كه دو دستگاه فرستنده بلوتوث از تكنولوژی جهش فركانس در طیف گسترده بهره می گیرند این غیرممكن است كه دو دستگاه به طور همزمان از یك فركانس برابر استفاده كنند.
بر پایه همین تكنولوژی از اختلال بین امواج بلوتوث با دستگاه هایی مانند كنترل درب پاركینگ یا تلفن های بی سیم هم جلوگیری می شود. حتی اگر در موارد استثنایی اختلالی هم بین امواج بوجود بیاید مدت آن كسر كوچكی از ثانیه خواهد بود كه آن هم قابل اصلاح است. هنگامی كه دو یا چند وسیله مجهز به بلوتوث در محدوده برد یكدیگر قرار می گیرند یك گفتگوی الكترونیكی بین آنها صورت می گیرد كه مشخص می كند آنها چه اطلاعاتی برای به اشتراك گذاشتن دارند یا اینكه كدامیك از آنها باید توسط دیگری كنترل شود.
برای این كار لازم نیست كه كاربر دكمه ای را فشار دهد یا دستوری را صادر كند بلكه این گفتگوی الكترونیكی بطور خودكار انجام می شود. به محض اینكه این گفتگو صورت گرفت دستگاه های بلوتوث موجود در این گفتگو یك شبكه را تشكیل می دهند. یك شبكه كوچك (PAN) كه به آن piconet هم می گویند. شبكه ای كه یك محیط كوچك مانند یك اتاق را تحت پوشش خود قرار می دهد یا حتی ممكن است محیطی كه تحت پوشش خود قرار می دهد بیشتر از فاصله بین دستگاه پایه تلفن بی سیم با گوشی و هدست خود نباشد.
وقتی كه یك شبكه piconet برقرار می شود دستگاه های حاضر در این شبكه همانطور كه قبلا توضیح دادیم شروع به استفاده از سیستم جهش فركانس می كنند و مرتبا فركانس سیگنال های خود را به طور اتفاقی در یك طیف مشخص تغییر می دهند تا با این كار هم در دسترس یكدیگر باشند و هم اینكه از تداخل piconet آنها با piconet دیگری كه ممكن است در همان اتاق برقرار باشد جلوگیری شود.
● مزایای بلوتوث
مهم ترین امتیارات بلوتوث بدون سیم بودن، كم هزینه و ارزان بودن و اتوماتیك بودن آن است. البته راه های دیگری مانند ارتباط از طریق اشعه مادون قرمز (اینفرارد) هم برای ارتباط بدون سیم وجود دارد، اما دو محدودیت در استفاده از آن وجود دارد. اول اینكه: اشعه اینفرارد فقط در مسیر مستقیم منتشر می شود و حتما باید دستگاه را مستقیماً به سمت وسیله مورد نظرتان بگیرید تا آن وسیله بتواند دستور مورد نظر شما را دریافت و اجرا كند. محدودیت دیگری كه وجود دارد این است كه تكنولوژی اینفرارد یك تكنولوژی یك به یك است. یعنی اینكه در آن واحد فقط بین دو وسیله می تواند ارتباط برقرار كند. مثلا شما می توانید توسط آن اطلاعاتی را از لپ تاپتان به تلفن همراه دوستتان منتقل كنید اما نمی توانید همزمان آن اطلاعات را به PDA دوست دیگرتان هم منتقل كنید.
فناوری بلوتوث ابداع گردید تا محدودیت های اینفرارد را پوشش دهد. حداكثر سرعت انتقال اطلاعات در دستگاه های بلوتوثی كه با استاندارد قدیمی تر بلوتوث ۰/۱ كار می كنند ۱ مگابایت در ثانیه است اما در استاندارد بلوتوث ۰/۲ اطلاعات می توانند با سرعت ۳ مگابایت در ثانیه منتقل شوند. دستگاه های بلوتوثی كه از استاندارد جدید استفاده می كنند با دستگاه های دارای استاندارد قدیمی تر هم سازگارند. شبكه بلوتوث اطلاعات را توسط امواج رادیویی با قدرت كم انتقال می دهد كه فركانس این امواج برابر با ۴۵/۲ GHz است (دقیقا بین۴۰۲/۲ GHz تا ۴۸۰/۲ GHz) كه این باند فركانس طبق یك توافقنامه بین المللی برای استفاده توسط لوازم علمی، پزشكی و صنعتی كنار گذاشته شده است (ISM).
● امنیت در بلوتوث
بلوتوث می تواند در ۳ مدل امنیتی كار كند: مدل ۱ كه بدون امنیت است، مدل ۲ كه در مرحله سرویس دهی و بعد از اینكه كانال ارتباطی پیدا شد، امنیت را برقرار می كند و مدل ۳ كه در مرحله لینك و قبل از اینكه كانال ارتباطی پیدا شود، امنیت را ایجاد می كند. هر وسیله مبتنی بر بلوتوث یك آدرس ۴۸ بیتی منحصر به فرد دارد. رویه استفاده از كلیدهای متقارن و رمزنگاری با كلیدی ۱۲۸ بیتی انجام می شود. البته در دستگاه های مختلف این طول كلید رمزنگاری مختلف است و بستگی به مقداری دارد كه در كارخانه تعریف می شود.
این كلید ۱۲۸ بیتی كه به صورت كاتوره ای انتخاب می شود، وظیفه انجام مذاكرات امنیتی بین دستگاه ها را به عهده دارد. وقتی دو سیستم مبتنی بر بلوتوث یك كانال ارتباطی بین همدیگر برقرار می كنند، هر دو یك كلید آغازین را ایجاد می كنند.
برای این كار یك كلید عبور یا شماره شناسایی شخصی وارد ارتباط می شود و كلید آغازین ساخته می شود و كلید پیوندی بر اساس كلید آغازین محاسبه می شود. از این به بعد كلید پیوندی برایشناسایی طرف ارتباط استفاده می شود. اولین چالش امنیتی كلید عبور است كه به اختصار PIN نامیده می شود. مثل هر كلید دیگری، كلیدهای طولانی از كلیدهای كوتاه امن تر هستند. اگر هكری بتواند كلید عبور را كشف كند، می تواند كلیدهای آغازین ممكن را محاسبه كند و بعد از آن كلید پیوندی را بدست آورد. كلید عبوری طولانی می تواند محاسبات را برای یافتن كلیدهای بعدی بسیار سخت كند.
كلید آغازین جایگزین لینك های رمزنگاری نشده می شود كه این یك نقطه ضعف اساسی به حساب می آید و بهتر است كه در پردازش هر دو دستگاه بلوتوث، این قسمت در محل امن تری قرار بگیرد چرا كه یك هكر می تواند داده های انتقالی را كه به یك دستگاه بلوتوث فرستاده می شود ضبط كند و از آن برای خلق PIN استفاده كند. همچنین استفاده از یك كلید عبوری ثابت در تمام مواقع می تواند امنیت یك ارتباط بلوتوث را كاملاً به خطر بیاندازد.
كلیدهای لینك می تواند تركیبی از كلیدها یا كلیدهای واحد باشد. بهترین حالت امنیتی این است كه از كلیدهای تركیبی شامل كلیدهای واحد استفاده شود. وقتی شما از یك كلید واحد استفاده می كنید، باید برای همه تعاملات امنیتی از همان كلید استفاده كنید و این كلید باید برای تمامی دستگاه های مجاز به اشتراك گذاشته شود. این یعنی هر دستگاه مجاز می تواند به ترافیك شبكه دسترسی داشته باشد.
● جمع بندی
بررسی یك تكنولوژی مخابراتی و موفقیت یا عدم موفقیت آن وابسته به موارد بسیاری است كه مسلماً موفقیت تجاری در این بین اهمیت خاصی دارد. طبعاً نسخه های اولیه هر استانداردی با مشكلات فنی مواجه می شود كه بسیاری از آنها به مرور زمان و در نسخه های بعدی حل می شوند. اما اهمیت كار در زمان ارائه نمونه های تجاری از آن تكنولوژی است. به این معنی كه هر استانداردی نهایتاً قابل پیاده سازی است.
اما می بایست در زمان مناسب و با كمترین هزینه انجام گردد و در غیر این صورت امكان فروش محصولات با وجود رقیبان دیگر غیرممكن است كه این امر حتی می تواند باعث ورشكستگی شركت های پشتیبان گردد. در مورد Bluetooth پیش بینی های اولیه حاكی از آن بود كه محصولات این استاندارد از سال ۲۰۰۰ وارد بازار شده و قیمت تراشه آن در این سال حدود ۲۰ دلار و تا سال ۲۰۰۲ حدود ۵ دلار و در سال ۲۰۰۵ كمتر از ۱ دلار باشد كه این پیش بینی ها به دلایل بسیاری با شكست مواجه شد.
هرچند در حال حاضر نمونه های تجاری headsetها و پرت های USB رادیویی كه از این تكنولوژی استفاده می نمایند در بازار به وفور وجود دارد. اما با توجه به حجم سرمایه گذاری و تبلیغات انجام شده، این تكنولوژی هنوز نتوانسته است جایگاه پیش بینی شده را برای خود فراهم نماید. شاید با تغییراتی كه در آن داده شده است (كه در قالب نسخه های IEEE ارائه شده اند) بتوان امید داشت كه در آینده مشكلی تحت عنوان لینك رادیویی برد كوتاه مطمئن و ارزان قیمت وجود نداشته باشد.
منبع : روزنامه ابرار