جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ماه گرفتگی کلی ۱۳ اسفند ۱۳۸۵


ماه گرفتگی کلی ۱۳ اسفند ۱۳۸۵
امسال سال خوبی برای منجمان ایرانی به حساب می اید. از گرفتگی ماه و خورشید گرفته تا تجمع سیارات در قسمتی از آسمان. در این مقاله می خواهیم شما را با یک گرفتگی بسیار جذاب امسال آشنا کنیم. یک ماه گرفتگی زیبا. خسوف ۱۳ اسفند. شاید زیباترین گرفتگی امسال پس از کسوف ۹ فروردین همین ماه گرفتگی باشد. در کارنامه امسال ۲ ماه گرفتگی دیده می شود. یکی ماه گرفتگی جزئی در روزهای ۱۶ و ۱۷ شهریور که در ان فقط ۱۲ درصد از قرص ماه پوشیده می شود و دیگری خسوف ۱۳ اسفند که کلی بوده و در بیشتر نقاط کشور تمام مراحل آن دیده می شود.
حال به این ماه گرفتگی می پردازیم:
همان طور که می دانید پدیده ماه گرفتگی یا خسوف موقعی روی می دهد که زمین در میان ماه و خورشید قرار گیرد . در این حالت زمین مانع از رسیدن نور خورشید به سطح ماه می شود و در واقع سایه زمین روی ماه می افتد.این خسوف از لحاظ رویت در جهان در اروپا و آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبی و آسیا(به جز بخش غربی) و غرب اقیانوسیه و بخشی از جنوبگان دیده میشود. این ماه گرفتگی در بامداد یکشنبه ۱۳ اسفند رخ می دهد. در آن شب قرص ماه کامل بوده و ۱۵ روزه است. قدر ماه قبل از گرفتگی ۵/۸- است و فاصله ان با افق ۶۶ درجه است. در ان شب ماه در صورت فلکی اسد قرار داشته و با سیاره طوق بر گردن تنها ۲۲ درجه فاصله دارد. برای عکاسی از این پدیده می توانید ماه گرفته را با زحل در یک میدان دید باز قرار داده و عکسبرداری کنید.
زمان شروع این ماه گرفتگی بصورت جزئی، تمس اول ساعت ۰۰:۵۹:۵۲ می باشد در این زمان ماه در ارتفاع ۶۱ درجه ای از افق قرار دارد. بعد از شروع تماس اول و ورود ماه به تمام سایه زمین تماس دوم و ورود کامل ماه به دورن سایه ساعت ۲:۱۳:۳۷ می باشد. در این زمان رنگ ماه به خاکستری و قرمز و قهوه ای گراییده میشود. زمان اوج این گرفت در ساعت ۲:۵۰:۴۴ می باشد که ماه در نیمه راه قرار دارد. زمان تماس سوم و پایان گرفت کامل ۳:۲۷:۴۹ می باشد که ماه از تمام سایه خارج میشود. تماس چهارم و پایان کامل گرفت در ساعت ۴:۴۱:۳۴ می باشد که در این زمان ارتفاع ماه از افق غربی ۲۲ درجه است. زمان طلوع خورشید در این روز نیز ۵:۲۹ دقیقه می باشد.
یکی از رویدادهای جالب در زمان این گرفتگی اختفای ستاره ای با ماه می باشد. این ستاره ۵۶ شیر از قدر ۵.۹ می باشد که در زمان اوج گرفت در پشت ماه پنهان خواهد شد. این اختفا در ساعت ۳ و ۱۳ دقیقه و ۲۲ ثانیه شروع می شود و در ساعت ۳ و ۵۷ دقیقه و ۲۰ ثانیه پایان می یابد. در زمان اوج این گرفت سیاره زحل در سمت غرب ماه و در صورت فلکی شیر و سیاره مشتری در شرق ماه و در صورتفلکی مارافسای قرار دارد.
نویسنده : علی پزشکی با همکاری خسرو جعفری زاده
منبع : آسمان شب ایران