پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

۴ اردیبهشت ـ ۲۴ آوریل ـ بانک جهانی در شصت و یکمین سال عمر خود در زیر ذره بین - نگاهی به این بانک در طول تاسیس خود


۴ اردیبهشت ـ ۲۴ آوریل ـ بانک جهانی در شصت و یکمین سال عمر خود در زیر ذره بین - نگاهی به این بانک در طول تاسیس خود
بانك جهانی كه توسط پنج سازمان بین المللی در ۲۷ دسامبر ۱۹۴۵ تاسیس شده بود تا برای توسعه اقتصادی، حذف فقر و خروج از ضعف مالی به كشورهایی كه نیاز دارند پول و اندرز بدهد ۲۴ آوریل ۱۹۴۶ (روزی چون امروز در ۶۱ سال پیش) زمان آغار بكار خود را دو ماه بعد (۲۵ ژوئن آن سال) تعیین كرد. یكی از وظایف این بانك كه مقر آن در شهر واشنگتن است؛ مبارزه با فساد اقتصادی (فساد در امور اقتصادی هر دولت و یا مقامات رسمی) تعیین شده است.
طبق اساسنامه بانك جهانی، رئیس این بانك را رئیس جمهوری آمریكا تعیین و به هیات مدیره بانك (شورای مدیریت) جهت تایید معرفی می كند. بنابراین از بدو تاسیس، این بانك همواره رئیس آمریكایی داشته است. رئیس فعلی این بانك، كه از یكم ژوئن ۲۰۰۵ از جانب رئیس جمهور آمریكا منصوب شده است؛ پال وولفویتس است كه تابعیت دوگانه آمریكایی ـ اسرائیلی دارد. خانواده وولفویتس كه وی قبلا به امور برنامه ریزی دفاعی و دیپلماتیك اشتغال داشت از یهودیان لهستان بودند كه در نیمه اول قرن بیستم به آمریكا مهاجرت كردند. او كه ۶۴ ساله است در زمان معاونت وزارت دفاع آمریكا نقشه اشغال نظامی عراق را طرح كرده بود. از آنجا كه مبارزه با فساد دولتی (مقامات) از وظایف بانك جهانی تعیین شده است، از زمانی كه افشاء شده است؛ وولفویتس با اعمال پارتی بازی، رفیقه خود بانو رضا را در بانك بین المللی ارتقاء مقام داده و دستمزد سالانه او را ۱۹۳ هزار دلار تعیین كرده است، اساسنامه این بانك عمیقا زیر سئوال برده شده است كه چرا رئیس جمهور آمریكا باید «رئیس بانك» را تعیین كند و چرا شرط احراز ریاست بانك نباید تحصیلات و تجربه مالی (پول) باشد و چرا یك مقام دفاعی سابق به این كار گمارده می شود؟. قبلا نیز یك بار «مك نامارا» وزیر دفاع پیشین آمریكا رئیس این بانك شده بود.
دولت آمریكا تلویحا به این چراها چنین پاسخ می دهد: تا زمانی كه اروپائیان رئیس صندوق بین المللی پول را تعیین كنند، ما هم حق داریم رئیس بانك جهانی را تعیین كنیم و رسانه های چین، هند و برزیل نوشته اند كه ما هم هستیم، رشد اقتصاد ما بیش از اروپای متحد و آمریكا است. این معارضات ممكن است این بار به شورای مدیریت بانك این فرصت را بدهد كه درباره وولفویتس تصمیم جدی بگیرد.
این كاریكاتور كه توسط «اولی پهانت» طناز تصویری آمریكایی ترسیم شده و در شماره ۱۹ اوریل روزنامه های این كشور به چاپ رسیده درد دلهای « در خلوت» وولفویتس برای رفیقه اش بانو شاها رضا را چنین می نویسد:
ـ من با زرنگی خاصی اطلاعات ساختگی را بكار بردم تا ترتیب جنگ عراق داده شود، آیا آنها (رسانه ها كه قضیه پارتی بازی او برای مترسش را افشاء كرده و او را به درد سر انداخته اند) آمدند بگویند: وولفی، معمار بزرگ جنگ!، نه.
ـ جورج بوش مرا رئیس بانك جهانی كرد، آیا اینها (رسانه های افشاگر) آمدند بگویند: وولفی، بانكدار بزرگ!، نه.
ـ من قول داده و تعهد سپرده ام كهدر كشورهای فقیر با فساد مبارزه كنم، آیا اینها آمدند بگویند: وولفی، یك مبارز بزرگ ضد فساد!، نه،
ـ اما، من رفیقه ام را مختصر ارتقاء دادم حقوقش را به مبلغ ناچیز ۱۹۳ هزار و پانصد دلار رسانیدم، ببینید چه می كنند!.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز