یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

نکات جدید ایمن سازی طبق پروتکول جمهوری اسلامی ایران


نکات جدید ایمن سازی طبق پروتکول جمهوری اسلامی ایران
▪ در صورتیکه واکسنهای زنده ویروسی تزریقی بطور همزمان مورد استفاده قرار نگیرند باید بین آنها حداقل یک ماه فاصله باشد (بنابراین فاصله کمتر از یکماه بین واکسن پولیو و MMR اشکالی ندارد.
▪ واکسن هپاتیت ب کودکان نارس با وزن کمتر از ۲۰۰۰ گرم چنانچه در وقت مقرر مراجعه نموده باشند در ۴ نوبت (بدو تولد، یک ماهگی، دو ماهگی و ۶ ماهگی) انجام می شود.
▪ با توجه به اهمیت تکمیل واکسیناسیون در زمان مقرر، چنانچه کودکی به موقع در زیر یکسال برای دریافت واکسنهای خود مراجعه ننماید، برای رساندن هر چه سریعتر فرد به زمان معمول واکسیناسیون، تنظیم زمان مراجعه واکسنهای سه گانه، پولیو و هپاتیت ب با در نظر گرفتن حداقل فاصله یک ماه بین نوبتهای ۳،۲،۱ واکسنهای سه گانه و پولیو انجام شود.
▪ چنانچه سن کودک هنگام تزریق نوبت اول MMR بین ۶-۴ سالگی باشد و سابقه تزریق واکسن سرخک نداشته باشد، نوبت دوم بایستی ۶ ماه تا یکسال بعد از نوبت اول تزریق گردد.
▪ کسانیکه بدنبال تزریق ب ث ژ اسکار نداشته اند نیاز به تزریق مجدد ب ث ژ ندارند.
▪ واکسیناسیون شیرخورانی که در نوزادی تعویض خون شده اند یا خون و فرآورده های خونی دریافت کرده اند، باید مطابق جدول ایمن سازی انجام شود.
▪ در افراد مبتلا به هموفیلی و بیماریهای خونریزی دهنده کلیه واکسنهای تزریقی بایستی زیر نظر پزشک انجام شود.
▪ در صورت تزریق گاماگلوبولین عضلانی به کودکان، فاصله تجویز واکسنهای ویروسی زنده ضعیف شد (به جز واکسن پولیو خوراکی و تب زرد)، با گاماگلوبولین و فرآورده های خونی حداقل ۳ ماه و در مورد گاماگلوبولین وریدی حداقل ۶ ماه خواهد بود.
▪ چنانچه طی دو هفته بعد از تلقیح واکسنهای زنده ویروسی (به جز واکسن پولیو خوراکی و تب زرد) به هر علت گاماگلوبولین عضلانی و فرآورده های خونی تزریق شود، باید پس از سه ماه و در صورت گاماگلوبولین وریدی پس از شش ماه این واکسنها تکرار شود (در مورد تزریق حجم های زیاد گاماگلوبولین ممکن است با نظر پزشک این حداقل زمان افزایش یابد).
▪ در صورت فقدان کارت ایمن سازی یا سابقه معتبر ایمن سازی، پس از بررسی کامل و دقیق از جمله حافظه مادر در صورت نیاز ایمن سازی ادامه یابد.
▪ در زنان حامله استفاده از واکسنهای ویروسی زنده (به جز پولیو و تب زرد) ممنوع است بجز مواردی که خطر ابتلاء به بیماری بر عوارض آن غالب باشد.
▪ از تزریق واکسنها در ناحیه سرین به دلیل احتمال آسیب به عصب سیاتیک و یا کاهش اثر بخشی واکسن به علت بافت چربی زیاد آن ناحیه بایستی خودداری نمود.
▪ در افراد بالای دو سال چنانچه حجم عضلانی عضله دلتوئید کم باشد تزریق در ناحیه قدامی خارجی ران صورت می گیرد.
▪ اگر لازم باشد در یک جلسه واکسیناسیون بیش از یک نوع واکسن تزریق شود باید در محل های جداگانه (حداقل به فاصله ۵/۲ سانتیمتر) و یا در دو سمت انجام شود.
▪ در افراد مبتلا به ایدز فقط واکسن ب ث ژ منع استفاده دارد و استفاده از سایر واکسنهای برنامه گسترش ایمن سازی بلامانع می باشد.
▪ کسانی که در سن سه ماهگی و بالاتر واکسن ب ث ژ دریافت نموده اند و در عرض ۷۲ ساعت در محل تزریق واکنش نشان داده اند بایستی توسط پزشک از نظر سل بررسی گردند.
▪ اگر کودکی در هنگام دریافت قطره فلج اطفال مبتلا به اسهال شدید باشد و همزمان قطره به او خورانده شود بایستی یک دز اضافی واکسن با فاصله حداقل یکماه دریافت دارد.
▪ واکسناسیون کودکان HIV مثبت فاقد علامت کاملاً ضروری است و طبق برنامه جاری ایمن سازی بایستی انجام شود لیکن بهتر است در صورت در دسترس بودن بجای OPV از IPV استفاده شود.
▪ در صورت استفراغ در کمتر ۱۰ دقیقه پس از دریافت قطره فلج اطفال بایستی تجویز قطره تکرار شود.
▪ پولیو صفر باید در بدو تولد و هنگام خروج از زایشگاه تجویز شود اما اگر به هر دلیل، تجویز واکسن در آن زمان مقدور نباشد، در اولین فرصت ممکن تا روز سی ام تولد بایستی تجویز شود و بعد از آن تجویز پولیو صفر ضرورتی ندارد.
▪ قطره فلج اطفال برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه نمی شود.
▪ توصیه می شود همزمان با تزریق واکسن ثلاث، یک دز قطره استامینوفن تجویز و به والدین آموزش داده شود تا در صورت تب یا بیقراری هر چهار ساعت آ ن را تکرار کنند.
▪ اگر پس از تزریق واکسن سه گانه، درجه حرارت بدن کودک بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد (زیر بغل)، گریه مداوم بیش از سه ساعت که قابل آرام کردن نباشد و یا تشنج ظرف ۷۲ ساعت رخ دهد در نوبتهای بعدی به جای واکسن سه گانه باید واکسن دوگانه خردسالان تزریق گردد.
▪ اگر پس از تولد و تزریق واکسن هپاتیت ب مشخص شود که نوزاد از مادر HBS-Ag مثبت به دنیا آمده است حداکثر زمان دریافت ایمونوگلوبولین اختصاصی هپاتیت ب یک هفته بعد از تولد می باشد.
▪ نوزادانی که از مادران +HBS-Ag متولد شده اند و علاوه بر دریافت نوبت اول واکسن، ایمونوگلوبولین نیز دریافت داشته اند در سن ۱۵-۹ ماهگی باید از نظر HBS Ag و HBS Ab کنترل شوند و در صورت لزوم مورد پیگیری قرار گیرند.
▪ بعد از یکسالگی قبل از تلقیح ب ث ژ بایستی تست مانتو انجام شود و در صورت منفی بودن، ب ث ژ تلقیح گردد.
منبع : وب سایت محمد انصاری پور