یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

اندازه‌گیری نشاسته موجود در مواد خوراکی مورد مصرف دام و طیور با استفاده از انترون


نشاسته ذخیره قندی در گیاهان محسوب می‌گردد و در غلات و دانه‌ها و حتی برگ درختان وجود دارد. نشاسته پلیمری از مولكول‌های گلوكز است. نشاسته در مواد طبیعی با آب همراه است و به شكل شبكه بلوری وجود دارد و با آب‌گیری از آن، ساختمانی بی شكل پیدا می‌كند. بخش عمده انرژی قابل متابولسم مواد خوراك بكار رفته در تشكیل جیره غذایی دام‌ها را نشاسته تشكیل می‌دهد. دانه‌های غلات حاوی كربوهیدرات قابل هضم نشاسته هستند و بنابراین منبع خوب انرژی محسوب می‌گردند. از طرفی یكی از مسائل مهم تولیدكنندگان فرآورده‌های دامی فراهم كردن خوراك آنهاست و در این ارتباط تأمین انرژی اولین موضوعی است كه می‌بایست در توازن آن كوشید. بنابراین منطقی به نظر می‌رسد كه نشاسته را به عنوان یكی از مهمترین مواد مغذی در تأمین انرژی به گونه‌ای مؤثر در فرموله‌كردن جیره طیور مدنظر داشت.هدف از انجام این آزمایش بررسی امكان تلفیق دو روش استخراج نشاسته به كمك پركلریك اسید و اندازه‌گیری كمیت آن با استفاده از انترون بود.از انترون به عنوان یك ماده شیمیایی كه می‌تواند با نشاسته تركیب رنگی ایجاد كند در تعیین نشاسته موجود در برخی از دانه‌های غلات كه در تغذیه دام و طیور بكار می‌رود، استفاده گردید. غلاتی كه نشاسته آنها با استفاده از این روش تعیین گردید، عبارت بودند از گندم، جو و تریتیكاله. بعد از استخراج نشاسته به كمك پركلریك اسید، برای تعیین مقدار آن از محلول اسیدی انترون استفاده شد. رنگ سبز حاصل از واكنش بین انترون و نشاسته از روش رنگ سنجی با استفاده از اسپكتروفتومتر اندازه‌گیری شد. از نشاسته خالص به‌عنوان ماده استاندارد استفاده گردید. نتایج حاصل، انحراف معیاری معادل ۳/۲% از میانگین را نشان داد كه دقت مناسبی به نظر می‌رسد. با عنایت به سرعت به دست آوردن نتایج و عدم نیاز به دستگاه‌های پیشرفته، می‌توان از این روش به عنوان یك روش آزمایشگاهی معمول در تعیین نشاسته موجود در اجزای خوراك یا كل خوراك دام و طیور، استفاده نمود.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران