دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

دلایل انفجارهای بمبئی هند (نقش آمریکا و اسراییل)


دلایل انفجارهای بمبئی هند (نقش آمریکا و اسراییل)
با پایان یافتن نمایش نامه خونین شهر بمبئی هند و واکنشهای مختلف منطقه ای و بین المللی زوایای بیشتری از این اقدام تروریستی به همراه انگیزه ها و دلایل آن که منجر به قتل ۲۰۰ انسان و مجروحیت صدها نفر دیگر شد، آشکار می شود.
● اسراییلی ها ؛ منافع اسراییل هدف اساسی این اقدام تروریستی :
عامیر قصاب ۲۱ ساله و تنها متهمی که مقامات امنیتی هند از دیگر مجریان این حمله تروریستی موفق به دستگیری وی شدند در جریان بازجویی های پلیسی اعتراف کرد که هدف اصلی از این حمله هدف قرار دادن اسراییلی ها و منافع این رژیم خصوصا در شهر بمبئی (به عنوان محل تمرکز اقتصادی اسراییل) هند بوده است. وی گفته است که هدف اصلی نیز انتقام از اسراییل به خاطر جنایات فجیع آنان برضد فلسطینیان بوده است.به گفته وی انتخاب مرکز شاباد اسراییلی که در ساختمان نریمان هاوس شهر بمبئی قرار داشت به این دلیل بود که اسراییل تمامی فعالیت های اقتصادی خود را در بمبئی در این مرکز متمرکز کرده است.
● واکنش اسراییل:
ایهود باراک وزیر جنگ اسراییل در رایزنی با زیپی لیونی وزیرخارجه اسراییل تصمیم به ارسال هواپیمای اختصاصی مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات پزشکی برای انتقال کشته ها و مجروحان اسراییلی به این رژیم گرفت. سازمان جاسوسی این رژیم نیز بلافاصله طرح چگونگی حمایت از تاسیسات و اماکن متعلق به اسراییل در خارج از این رژیم را در دستور کار خود قرار داد.
از سوی دیگر تحلیلگران اسراییلی معتقدند که حمایت از این اماکن برای اسراییل دارای هزینه سنگینی است ضمن آنکه تضمین کننده عدم وقوع حوادثی مثل حمله بمبئی نخواهد بود. همچنین حمایت امنیتی از اماکن اسراییلی در جهان با مشکلات عدیده ای مواجه است که به قرار زیر است:
▪ ضرورت موافقت کشورهای میهمان این اماکن با ترتیبات امنیتی که اسراییل مد نظر دارد. امری که آسان نخواهد بود زیرا این موضوع مستقیما به موضوع حاکمیت داخلی این کشورها مرتبط می شود.
▪ این اماکن غالبا در طبقه بندی های " محرمانه غیر آشکار" و یا " بریئه آشکار" جا می گیرند بنابراین تلاش اسراییل برای تامین امنیت آنها ممکن است توجه کشورهای میزبان را به این سیستم های محرمانه جلب نماید و قطعا اجازه چنین اقدامی را به آسانی به این رژیم نخواهند داد. حتی اگر این کشورها با درخواست اسراییل موافقت نیز بکنند بازهم اسراییل باید عناصر امنیتی این کشورها را در تامین امنیت اماکن خود مشارکت دهد که در این صورت اسرار محرمانه این اماکن افشا خواهد شد.
بنابراین بسیاری از تحلیلگران اسراییلی معتقدند که ضرورت کمک گرفتن از آمریکا در تامین امنیت اماکن اسراییلی در خارج از این رژِیم از طریق اعمال فشار بر کشورهای میزبان برای تمکین کشورهای میزبان به درخواست های این رژِیم ضروری است.
اما برخی دیگر از تحلیلگران اسراییلی معتقدند که درخواست کمک از آمریکا در شرایط حاضر امر غیر ممکنی است زیرا سیستم های این اماکن متضمن عملیات های فراوان سری است که باید از دید آمریکایی ها مخفی بماند و به مصلحت اسراییل نیست که دست کم در شرایط حاضر آمریکایی ها از فعالیت این اماکن باخبر باشند.
● دیپلماسی اسراییلی و بازی شبه قاره هند:
دیپلماسی اسراییل به طور ظریفی در تلاش برای برافروختن شعله های آتش نزاع هندی – پاکستانی و همچنین تلاش برای مدیریت این نزاع است به گونه ای که موضع نهایی اسراییل و آمریکا ایستادن در کنار هند د رمقابل پاکستان به عنوان استراتژی آنهادر شبه قاره هند است . هدف اسراییل از ورای این استراتژی عبارت است از:
▪ عدم اجازه به پاکستان جهت رشد به عنوان یک قدرت مادامی که پاکستان یک کشور اسلامی است
▪ اعطای فرصت به آمریکایی ها برای خلع سلاح هسته ای پاکستان
▪ از بین بردن هرگونه احتمال در شکل گرفتن اتحاد بین هند و پاکستان . بنابراین در حوزه نزاع بین هند و پاکستان زمانی که در نهایت آمریکا در کنار هند قرار می گیرد چین ضرورتا در کنار پاکستان قرار خواهد گرفت. به گونه ای که در هفته های گذشته پکن صراحتا اعلام کرده است چنانچه آمریکا از هند حمایت نماید چین در کنار پاکستان خواهد ایستاد.
● نشانه های واکنش آمریکا:
تحلیلگران معتقدند ماهیت انتقالی که صحنه سیاسی آمریکا در حال حاضر با آن روبروست نمی تواند منجر به یک واکنش حقیقی در قبال تحولات هند از سوی آمریکا شود بلکه طرف های آمریکایی به استفاده از اظهارات کلی به عنوان ابزاری جهت استفاده از آن در جنگ سرد بین مسئولان دولت جمهوری خواه کنونی کاخ سفید و مسئولان دولت منتخب دمکرات بسنده خواهند کرد. گزارشهای آمریکایی به موارد زیر در این زمینه اشاره دارد.
▪ سودبری جمهوریخواهان از اظهارات و موضعگیری اوباما . جمهوریخواهان موضعگیری اوباما را به ضعف توصیف خواهند کرد و خواهند گفت که وی هیچ توجه ای خطرات منافع آمریکا و امنیت ملی این کشور ندارد.
▪ سودبری دمکرات ها از اظهارات و مواضع جرج بوش. دمکراتها مسئولیت تمامی بحران ها در شبه قاره هند را متوجه دولت بوش خواهند کرد
گزارش های رسیده از واشنگتن حاکی از ان است که جرج بوش نخواهد توانست خارج از چارچوبی که زمان باقی مانده از دوره ریاست جمهوری اش به او اعطا می کند اقدام دیگری نماید. بلکه فقط به تشدید اقدامات علیه جماعت های اسلامگرا در مناطق قبائل پاکستان اقدام خواهد کرد. از سوی دیگر باراک اوباما رییس جمهور منتخب آمریکا نیز غیر از ایراد اظهارات و وعده وعید قادر به انجام کار دیگری نیست.
● ارتباط بین جماعت های افراطی و سازمان جاسوسی موساد:
حوادث ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ ( حمله به ساختمان های دو قلوی تجارت جهانی) پرسش های زیادی را پیرامون ماهیت ارتباط بین تشکل های دینی افراطی و سرویس های اطلاعاتی اسراییل برانگیخت . در این خصوص به برخی از نظریه های تفسیری اشاره می شود:
• فرضیه همکاری بین تشکل های افراطی و سازمانهای اطلاعاتی اسراییل به گونه ای که هواداران این نظریه معتقدند که این تشکلها تحت فرماندهی موساد عمل می کنند.
▪ فرضیه نزاع بین تشکلهای افراطی و سازمان های اطلاعاتی اسراییل به گونه ای که هواداران این نظریه معتقدند که این تشکلها در حالت عداوت شدید با موساد قرار گرفته اند.
به هرحال داده های نظریه توطئه می گوید که هردو فرضیه بالا احتمال وجودش هست که می توان به عنوان نمونه به مصداق هایی اشاره کرد:
ـ تشکلهای افراطی بلوچستان پاکستان در اتحاد با سرویس های امنیتی آمریکا و اسراییل به شکل رسمی علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران اقدام می کنند.
ـ تشکلهای بنیاد گرای اسلامی در افغانستان و عراق علیه منافع آمریکا و اسراییل می جنگند.
براین اساس فرضیه ای که بیشترین احتمال را به خود اختصاص داده است می گوید همکاری بین جماعت های افراطی اسلامی در منطقه شبه قاره هند موضع تاکتیکی خود را بر اساس قواعد درگیری با دشمنانشان مشخص می کنند. و به نظر می رسد سرویس های اطلاعاتی اسراییل نیزبه خوبی درک کرده اند که چگونه از این قواعد درگیری استفاده کنند. دراین زمینه اطلاعات درزکرده به بیرون حکایت از آن دارد که سازمان های جاسوسی اسراییل حضوری قوی در داخل سرویس های امنیتی هندی و پاکستانی دارند. از سوی دیگر سازمان امنیتی پاکستان نیز نفوذی قوی در جماعت های اسلامی افراطی داشته و در مقابل سازمان امنیتی هند نیز نفوذ زیادی در درون جماعت های هندو چینی و بودایی دارند.
براین اساس نزدیک ترین تحلیل به واقعیت این است که سرویس های اطلاعاتی و جاسوسی اسراییل تلاش خواهند کرد که دور از چشمان هم پیمانان آمریکایی خود به استفاده از این جماعت های افراطی در مدیریت نزاع و انجام عملیات های سری اقدام نمایند تا به این وسیله به گسترش دامنه نزاع در منطقه شبه قاره هند دامن زنند. هرچند که ممکن از اقدامی موازی با سازمان های اطلاعاتی آمریکا باشد اما این امکان را برای اسراییل فراهم می کند که تحت تاثیر تصمیمات منفعلانه آمریکایی ناشی از شکست های منطقه ای این کشور نباشند.
مترجم: مهدی شکیبائی
منبع : خبرگزاری قدس ـ قدسنا


همچنین مشاهده کنید