شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


دوکلمه حرف حساب درباره اهمیت نورپردازی در منزل


دوکلمه حرف حساب درباره اهمیت نورپردازی در منزل
اگر اهل هنر هستید و هر از گاهی سراغی از موزه‌ها،كاخ ها و مكان های دیدنی می گیرید و از دیدن آنها، حس خوشایندی به شما دست می‌دهد؛ واگر برای بار دوم وسوم هم دوست دارید كه همان حس را تجربه كنید، مطمئن باشید كه عامل ا‌صلی این احساس به‌نوعی نورپردازی صحیح آن مكان هاست.
نورپردازی را جدی بگیرید، به خصوص با مشاهده اینكه كوچك‌ترین تاثیرآن، ایجاد میل ماندن در محیط است. علاوه بر محیط، هر ذهنی را با نور پردازی صحیح و زیبا می توانید بیارایید، یعنی با هرسبك از نورپردازی می توانید یك نوع حس را القاء كنید. شاید یادتان باشد خانه هایی را كه چندین نوع نورپردازی داشتند و شما در آنجا حس‌های گوناگونی داشتید. القاء هر حس دلپذیر و خوشایندی در دیگران به توسط نور، بزرگ‌ترین هنر برای یك هنرمند و یا یك هنردوست است.
● نورپردازی‌كلی
رایج ترین نوع نور پردازی، نورپردازی كلی است كه در اغلب خانه ها می توانید ببینید. این نور پردازی باعث حذف سایه‌ها می‌شود. وجود سایه‌ها در دراز مدت باعث خستگی و افسردگی اعضای خانواده می‌شود. اگر دوست دارید اتاقتان بزرگتر به نظر برسد، از نورپردازی شدید و یكنواخت(كلی) استفاده كنید كه بسیار موِثر است. در ضمن این نور حس رسمی بودن را هم القا می‌كند. حتما تا به حال برایتان اتفاق افتاده است زمانی كه مهمان‌های رسمی داشته‌اید و كل چراغ‌های خانه را روشن كرده‌اید، چه روز باشد، چه شب.
اگر مایلید یك فضای مناسب به سبك رسمی و سنتی كلاسیك داشته باشید، از نورپردازی چلچراغ‌ها و لوسترها استفاده كنید. دراین نوع نورپردازی، نور لوستر‌ها به سقف تابیده شده و از سقف به محیط پائین پراكنده می‌شود ومحیطی بسیار زیبا خلق می كند. بهتر است در این سبك از چراغ های دیواری هم استفاده كنید، چرا كه باعث هماهنگی نور بین دیوارها و سقف می شود و هر كدام مكمل یكدیگرند وتعادل نوری را در محیط ایجاد می كنند.
● نورپردازی ناحیه ای
نوع دیگر نورپردازی، نورپردازی ناحیه‌ای (منطقه ای) است. با این سبك نورپردازی می توانید بعضی اوقات به دلخواه خودتان سایه روشن را وارد محیط خانه كنید.
اگر دوست دارید نورپردازی خانه تان كامل و بی‌عیب و نقص باشد و در هر شرایطی یك نورپردازی متفاوت داشته باشید، می‌توانید در كنار نورپردازی كلی از نورپردازی ناحیه‌ای استفاده كنید.
خاصیت نورپردازی ناحیه ای این است كه اتاق را به چند فضای مختلف تقسیم می كند. از فضا و محیط بوجود آمده می توانید استفاده مخصوص به خود را بكنید، یعنی در هر زمان یك مقدار روشنایی معینی داشته باشید.
حتی می‌توانید به كمك آباژورها به فضای اتاقتان رنگ بدهید. از آنجا كه نورپردازی رنگی در خانه‌های ایرانی چندان متداول نیست، می توانید با گذاشتن آباژور در كنار مبلمان حسی جدید در محیط و اطرافیانتان ایجاد كنید. سعی كنید بافت و رنگ پارچه آباژوری كه انتخاب می‌كنید با بافت و رنگ مبلمان و پرده اتاق پذیرایی هماهنگی داشته باشد. اگر نور نورپردازی كلی را هم كم كنید و تنها با نور آباژور اتاق را روشن كنید، می‌توانید هماهنگی بین رنگ‌های مبلمان و پرده ها را ببینید.
در نورپردازی ناحیه ای می‌توانید از هالوژن‌ها هم استفاده كنید. هالوژن‌ها نور گرم دارند و نورهای گرم ، صمیمیت محیط را چند برابر می‌كنند.
اگر در قسمتی از خانه تان از نورهای ناحیه‌ای استفاده كردید، می‌توانید ببینید كه این نورها، پراكندگی و وسعت نور را ندارند و بسیار خطی و منطقه ای محیط را روشن می كنند. با استفاده از این خاصیت، می‌توانید ارزش مبلمان خانه و زیر مجموعه هایش را طبقه بندی كنید و با متمركز كردن نور به روی وسائلی كه دوستش دارید آن را نمایان تر جلوه‌دهید.‌اگر‌تابلوی‌زیبا‌و‌یا مجسمه‌های آنتیك دارید و دوست دارید آنها كاملا مشخص باشند، می‌توانید از هالوژن‌هایی در بالای آنها استفاده كنید.
از هالوژن‌ها بیشتر در حمام و توالت و در اطراف آینه استفاده كنید. اصل بسیار مهم نورپردازی در كنار آینه ها این است كه نور از سه طرف به آینه بتابد یعنی در اصل نور از سه سمت به شما می‌تابد و شما هر سه جهت چهره‌ی خودتان را می‌بینید.
هالوژن‌ها علاوه بر روشنایی كه دارند، بر زیبایی توالت و حمام نیز می افزایند. سه سمت آینه را با نورهای هالوژن تزئین كنید. این سبك نورپردازی از لحاظ كاربردی هم مهم است.
این را هم یادتان باشد كه حمام‌ها بعد از اتاق خواب برای تعویض لباس جایگاه دوم را دارند با این تفاوت كه با دقت بیشتری می توانید لباستان را بپوشید و آرایش كنید. برای اینكه نور در این مكان‌ها شدیدتر و همگراتر است. به همین دلیل سرویس ها تمیزتر به نظر می‌رسند.
آرایش كردن تنها به خانم‌ها اختصاص ندارد بلكه آقایان هم به محیطی با نور و شرایط مناسب برای تراشیدن ریش و درست كردن مو و یقه‌ی پیراهن نیاز دارند.
اولین جایی كه هم خانم‌ها و هم آقایان برای چك كردن آرایش و ظاهر خود استفاده می‌كنند، حمام است. برای ایجاد این شرایط مناسب حتما موارد زیر را در نظر داشته باشید: نور حمام و توالت را از نورهای زرد انتخاب كنید چون نورهای سرد (كه شامل لامپ‌های كم مصرف و فلورسنت سفید است) خطوط چهره شما را از بین می برد. نور پردازی را در حمام وتوالت ها به دو دسته تقسیم كنید: یكی نورپردازی كلی كه نور از سقف به تمام محیط بتابد و دیگری نورپردازی ناحیه ای كه بیشتر در اطراف آینه كاربرد دارد.
● نورهای مخفی
گاهی در اتاق های پذیرایی دیده اید كه نور از یك خط ممتد در زیر چوب یا قسمتی از سقف به صورت مخفی به پرده ها می تابد. در این نورپردازی، چراغ‌ها و لامپ‌ها نباید معلوم باشد و تنها نور تابیده شده از آنها، قسمت دلخواهتان را روشن می‌كند. هدف در نورپردازی پرده‌ها باید عمدتا نمایان كردن بافت وجنس و رنگ آن باشد و اگر نورپردازی رنگی باشد، هدف اصلی برای ایجاد تعادل روحی و هماهنگی بین پرده و مبلمان خواهد بود.
از نورپردازی ناحیه‌ای مخفی نیز می توانید در سقف‌ها استفاده كنید. به گونه‌ای كه در چهار طرف سقف در زیر پوششی، نور به سمت دیوارها بتابد. در این نوع نور پردازی هر چهار طرف دیوار به طور یكنواخت روشن می‌شود ودر عین حال به جای نور مستقیم ، نوری داریم كه از برخورد با دیوار به محیط بازتاب می شود و بدین ترتیب نور با شدت كمتری محیط را روشن می كند.
● نورپردازی نقطه ای
از انواع دیگر نورپردازی، نورپردازی نقطه‌ای یا متمركز است كه بیشترین مورد مصرف آن در كابینت‌ها و بالای سینك آشپزخانه و در دكورها و قفسه‌ها ست.
اگر در حمام منزلتان قفسه ویا كابینت دارید حتما از این سبك نورپردازی در داخل ویا اطراف آنها استفاده كنید. اصل مهم دیگری كه در دكور منزل باید رعایت شود این است كه روشنایی باید به گونه ای باشد‌كه‌حتما‌داخل‌كابینت‌ها‌و قفسه‌ها و دكور‌ها به‌راحتی‌دیده‌شود.‌حتی می‌توانید در داخل آنها هم از هالوژن‌ها استفاده كنید.
● نور پردازی آشپزخانه
خانم‌های خانه‌دار بعد از اتاق پذیرایی، آشپزخانه است. اتاق پذیرایی برای یك خانه دار، بازگو كننده روحیه و سلیقه اوبه حساب میآید و آشپزخانه هم حیطه كاری اوست. اگر آشپزخانه هر خانه ای مطابق سلیقه و خواسته های خانم آن خانه باشد آرامش به كل خانه و اعضای خانواده منتقل می‌شود.
این روزها خانم ها مسئولیت هایی غیر از محیط خانه را بر عهده دارند كه باعث می‌شود وقت كمتری را در آشپزخانه بگذرانند ولی این موضوع كه آشپزخانه حریم خصوصی و كاری هر زن ایرانی است، از ذهن ایرانی ها پاك نمی شود.
نورپردازی آشپزخانه بهتر است طوری باشد كه همه‌ی محیط آشپزخانه را روشن كند وكمترین سایه‌ای هم به وجود نیاورد. اگر در هر قسمت از آشپزخانه نور مناسب نسبت به آن فضا را استفاده كنید، آشپزخانه به محیطی دلباز و تمیز تبدیل می‌شود كه همیشه در آنجا احساس آرامش دارید . سعی كنید در سطح تحتانی كابینت‌های دیواری از لامپ‌های فلورسنت استفاده كنید تا فضای روی كابینت‌های پایینی كاملا روشن شود. البته این لامپ‌ها‌را‌به گونه‌ای نصب كنید كه زیاد مشخص ودر معرض دید نباشند.
اگر فضایی خالی در آشپزخانه دارید، می توانید دكوری از جنس كابینت نصب كنید و وسایلی كه زیاد مورد استفاده تان نیست و یا وسایل تزئینی را در آن بگذارید. اگر داخل دكور را با نور هالوژن تزئین كنید، همیشه از نور تزئینی برخوردارید و فضای آشپزخانه را فانتزی تر می‌كنید.
اگر آشپزخانه از كابینت‌های چوب تیره و یا رنگ‌های تیره تشكیل شده، سعی كنید از ادغام نورهای زرد و نورهای سرد استفاده كنید و حس تعادل را به آن محیط ببرید. اگر هم بیشتر رنگ‌های روشن دارید، نور زرد به تنهایی برای آشپزخانه تان كافی است.
حقیقت این است كه با نورپردازی صحیح می‌توانید محیطی آرام و كنترل شده را به خانه‌هایتان ببرید.‌
مهرنوش پاك اندام
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید