جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

از شعار تا عمل


از شعار تا عمل
جمعیت مؤتلفه اسلامی، در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و در شرایطی كه بسیاری از احزاب و گروه های سیاسی قبل از انقلاب با مشكلاتی در جهت ادامه كار خود روبه رو شده بودند كماكان كار تشكیلاتی خود را ادامه داد.
پس از مدتی براثر بروز رقابت های شدید بین گروه های سیاسی با مرام های مختلف، كار تشكیلاتی، سیاسی و حزبی از اساس مورد انتقاد قرار گرفت و بسیاری از گروه های سیاسی منحل و یا منزوی شدند. نقش جمعیت مؤتلفه در ساختن چنین شرایطی قابل انكار نبود هر چند كه این جمعیت ساختار تشكیلاتی خود را حفظ كرد و در برابر تندبادهای ضد تشكیلاتی مصون ماند. فراموش نشود كه در ابتدای انقلاب افراد نزدیك به جمعیت مؤتلفه، گروه های سیاسی دیگری را كه با روحانیت ارتباطی نداشتند به دلیل عدم وجود این ارتباط و كسب مجوز شرعی برای انجام فعالیت های خود غیرشرعی و غیر اسلامی می خواندند، این استدلال آنچنان در ابتدای انقلاب از نگاه فعالین سیاسی مهم بود كه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی از امام خواستند تا نماینده خود را در این سازمان معرفی كند و ایشان نیز آیت الله راستی كاشانی را معرفی كردند. البته مدتی بعد به دلیل بروز اختلافات متعدد در سازمان باعث انحلال آن شد.جمعیت مؤتلفه اسلامی كه از موافقان استدلال ضرورت ارتباط سازمان ها و احزاب سیاسی با ولی فقیه به منظور شرعی شدن فعالیت ها بود در طول چهل سال فعالیت خود هیچ گاه یك روحانی را در شورای مركزی خود نداشته است.در هر صورت بعد از انقلاب و پس از انزوا و فروپاشی بسیاری از احزاب و گروه های سیاسی فعال در مبارزه علیه رژیم شاه، تنها جمعیت مؤتلفه بود كه از این روند جان سالم بدر برد هرچند كه شرایط ایجاد شده، در فعالیت آنها نیز بی تأثیر نبود و مدتی كار تشكیلاتی آنها در سایه انجام می شد. جمعیت های مؤتلفه اسلامی در دوره اصلاحات درخواست مجوز فعالیت خود را با نام «حزب مؤتلفه» به كمیسیون ماده ۱۰ احزاب داد و به عنوان یك حزب رسمیت قانونی یافت.
كنگره های علنی حزبی برای انتخاب اعضای شورای مركزی و اصلاح اساسنامه حزب به صورت مرتب برگزار می شد هر چند كه طی چهل سال فعالیت مؤتلفه، تغییری در ساختار مركزیت آن ایجاد نشد و تنها فوت اعضا بود كه زمینه ایجاد تغییرات را فراهم می كرد تا سه سال پیش كه حبیب الله عسگراولادی دبیر كل هیأت های مؤتلفه تصمیم گرفت تغییرات را از دبیر كلی آغاز كند. عسگراولادی برای اجرای این سیاست از دبیركلی حزب كناره گرفت و به جای او محمدنبی حبیبی برگزیده شد.
اگرچه عسگراولادی با هدف جوانگرایی در حزب مؤتلفه تغییرات را آغاز كرد اما گزینش حبیبی نمی توانست گامی بلند برای شروع این سیاست تلقی شود، زیرا باز هم نفرات اصلی و تعیین كننده حزب مؤتلفه، همان افراد با سابقه و پیران حزب بودند، البته این روند، روندی طبیعی و حاكی از هوشیاری مسئولان حزبی بود كه انجام اصلاحات را به صورت تدریجی و نه یك باره و در حالتی انقلابی در پیش گرفتند.
منبع : روزنامه همشهری