چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

اجرای طرح تحول اقتصادی؛ نیازمند عزمی ملی


اجرای طرح تحول اقتصادی؛ نیازمند عزمی ملی
تشکیل کمیسیون ویژه جهت بررسی طرح تحول اقتصادی دولت که در راستای اجرای ماده ۵۹ آیین‌نامه داخلی مجلس انجام شده است، نشان از عزم مجلس برای پیشگام شدن در موضوع تحولا‌ت اقتصادی دارد. با توجه به اعلا‌م رئیس‌جمهور دولت برنامه خود را برای اجرایی شدن طرح تحول اقتصادی مورد نظر پیش خواهد برد پس شایسته‌تر آن است که مجلس نیز در این زمینه پیشقدم باشد چرا که تجربه مجلس هفتم ثابت کرده است که اگر مجلس در این زمینه پیشگام نباشد درنهایت توپ تقصیرات در زمین مجلس انداخته خواهد شد. از سوی دیگر اجرای طرح تحولا‌ت اقتصادی دولت نیازمند عزم ملی است و هر سه قوه کشور باید برای عملیاتی کردن آن با یکدیگر همکاری کنند.
بر اساس شنیده‌ها همکاری سه قوه در اجرای این طرح مورد تاکید مسوولا‌ن بلندپایه نظام نیز بوده است. یکی از وظایف کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی دولت دریافت گزارش برنامه‌های دولت درباره این طرح و ارائه گزارش به مجلس است چرا که نمایندگان مجلس درباره این طرح اطلا‌عات لا‌زم را دریافت نکرده‌اند هرچند که از سوی دولت اعلا‌م شده در این‌باره مطالعات بسیاری انجام شده است. اصل طرح تحول اقتصادی برای نمایندگان مجلس پذیرفته شده است چرا که تحول اقتصادی دولت مطلب جدیدی نیست و در سند چشم‌انداز ۲۰ساله و قانون برنامه پنج ساله چهارم توسعه نیز دولت مکلف به هدفمند کردن یارانه‌ها شده و این تکلیف از مدت‌ها قبل بر دوش دولت گذاشته شده است اما نگرانی موجود نمایندگان مجلس و اقتصاددانان درباره نحوه اجرای این طرح است و در حال حاضر برای بسیاری از دولتمردان نیز ابهاماتی در مورد این طرح وجود دارد. برخی از مسوولا‌ن دولتی معتقدند اجرای این طرح در همان بخش انرژی حدود ۵۴ درصد تورم را به دنبال خواهد داشت و به همین دلیل برخی از مسوولا‌ن دولتی در این‌باره اختلا‌ف نظر دارند، لذا برای اجرای این طرح باید جوانب مختلف آن بررسی شده و به تعبیری کارشناسان باید بنشینند و آن‌قدر چکش‌کاری کنند تا تبعات این طرح به حداقل برسد.
‌ اجرای این طرح از آرزوهای دیرینه مسوولا‌ن کشور بوده است، لذا باید تمامی جوانب درنظر گرفته و طرح بسیار پخته و کارشناسی‌شده‌ای ارائه شود تا بتوان از آن دفاع کرد و اجرای آن را به گردن یکدیگر نیندازیم چرا که در نهایت دود عدم اجرای تکلیف به چشم مردم می‌رود.
اینجانب در حضور رئیس‌جمهور هم اعلا‌م کردم که این طرح از زمره طرح‌های عادی نیست که به نتیجه نرسیدن آن تبعات خاصی را به دنبال نداشته باشد بلکه این طرح ازجمله طرح‌هایی است که قرار است همه کشور را متحول می‌کند.
‌ یکی از نگرانی‌هایی که درباره اجرای طرح تحول اقتصادی وجود دارد وضعیت دهک‌های پایین جامعه است و این نگرانی وجود دارد که نکند در اجرای این طرح با اقدامات نسنجیده فشار اقتصادی به دهک‌های پایین جامعه که سنگ حمایت آنها را به سینه می‌زنیم تحمیل شود. ‌
شرایط اقتصادی کنونی شکننده است، اقتصاد بیمار ما توان تحمل درد جدیدی را ندارد و باید این اجماع برای طرح تحول اقتصادی دولت به وجود آید. ‌
این نگرانی در بین نمایندگان مجلس وجود دارد که اجرای این طرح به سرنوشت شعار آوردن نفت بر سر سفره مردم دچار شود. به خاطر داریم قول‌هایی به مردم داده شد که پول نفت بر سر سفره مردم آورده شود ولی بعد از مدتی برخی از مردم احساس کردند که نه‌تنها نفت بر سر سفره‌شان نیامد بلکه نان برخی از سفره‌شان هم جمع شد. ‌
براساس اطلا‌عات موجود اجرای این طرح در حال حاضر فقط در بخش انرژی است. برنامه‌ای که دولت پیشنهاد کرده است ۷ گام دارد. هدف نهایی از این گام‌ها افزایش بهره‌وری است و طبیعتا افزایش بهره‌وری بدون هدفمند کردن یارانه‌ها، ساماندهی بانک‌ها و ساماندهی گمرک و مالیات امکان‌پذیر نیست.
کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی دولت نیز با آگاهی از وجود این پیش‌فرض‌ها تشکیل شده است. پس از بررسی تمام نگرانی‌های موجود درباره این طرح نیز اجرای آن باید به صورت آزمایشی ابتدا در یک یا دو استان کشور اجرا و سپس به کل کشور تعمیم داده شود. چرا که در صورت اجرای آزمایشی این طرح اگر مشکلی برای مردم این استان‌ها حادث شود با بسیج امکانات کشور می‌توان این مشکلا‌ت را رفع و از ایجاد فشار و زحمت برای مردم این استان‌ها جلوگیری کرد. از سوی دیگر با اجرای این طرح در یکی از استان‌ها نواقص احتمالی برای مسوولا‌ن امر مشخص شده و می‌توان در اجرا برای کل کشور این مشکلا‌ت را رفع کرد.
پیشنهادهایی هم از سوی برخی از نمایندگان مجلس برای به رفراندوم گذاشتن این طرح مطرح شده است. رفراندوم هرچند که در قانون اساسی پیش‌بینی شده اما پیش‌نیازهایی نیز در قانون برای آن مطرح است که از جمله آنها طی مراحل قانونی و موافقت مسوولا‌ن امر است. در صورت موافقت مسوولا‌ن امر با رفراندوم نیز بدون شناخت مردم از این طرح رفراندوم کارساز نخواهد بود چرا که باید مردم به جوانب مختلف طرح آشنا باشند. لذا حتی در صورت تصمیم برای اجرای این امر باید ابتدا جوانب مختلف این طرح در بین تصمیم‌گیران کشور پخته شود و پس از آن اطلا‌ع‌رسانی لا‌زم، از سوی صدا و سیما و رسانه‌های جمعی صورت پذیرد. باید توجه داشت که نگاه به این امر به صورت سربسته و بدون شناخت مردم امکان‌پذیر نیست.
محمدرضا خباز‌
منبع : روزنامه اعتماد ملی