یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

میزان بالای فراخوان در برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید رفسنجان


میزان بالای فراخوان در برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید رفسنجان
● مقدمه:
کم کاری مادرزادی تیرویید یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی است. در این مطالعه، میزان بروز کم کاری مادرزادی تیرویید در رفسنجان مورد ارزیابی قرار گرفت.
● مواد و روشها:
از تمامی نوزادان متولد شده از تاریخ ۱/۱۰/۱۳۸۰ تا ۱/۲/۱۳۸۱ نمونه خون پاشنه پا بر روی کاغذ فیلتر مخصوص تهیه، مقادیر TSH با روش ELISA اندازه گیری و TSH?۲۰mIU/Lبه عنوان ملاک فراخوان در نظر گرفته شد. در هنگام فراخوان تشخیص هیپوتیروییدی نوزادان براساس مقادیر غیرطبیعی TSH سرم با استفاده از جداول مرجع بر حسب سن گذاشته شد. حد نصاب طبیعی TSH براساس بروشور کیت، TSH<۳.۹۸mIU/Lبود. ارتباط TSH خون پاشنه پا و سرم با جنس، قد و وزن هنگام تولد، سن مادر، سن حاملگی، نوع زایمان، شغل مادر، میزان تحصیلات پدر و مادر، وجود بیماری تیرویید در مادر و خانواده و مصرف نمک یددار در خانواده مورد بررسی قرار گرفت.
● یافته ها:
از ۹۵۰ نوزاد (۴۸۰ دختر و ۴۷۰ پسر)، ۲۳۰ نفر (۲/۲۴%) دارای TSH?۲۰mIU/Lپاشنه پا بودند که از این تعداد ۲۰۶ نوزاد دارای TSH بین ۲۰-۴۹.۹mIU/Lو ۲۴ نوزاد دارای TSH?۵۰mIU/L بودند. در فراخوانی موفق شدیم تنها ۱۵۲ نوزاد را مورد ارزیابی مجدد TSH قرار دهیم که از این تعداد در فاصله ۴-۱ ماه از تولد، ۹ نوزاد دارای TSH?۳.۹۸mIU/L بودند ولی مقادیر TSH سرم در هیچ کدام از موارد مذکور به قدری بالا نبود که بتواند تشخیص هیپوتیروییدی مادرزادی را قطعی نماید. تشخیص هیپوتیروییدی در تنها نوزادی که دارای TSH خون پاشنه پا برابر با ۱۳۷mIU/Lبود نیز به دلیل عدم مراجعه نامعلوم ماند. هیچ ارتباطی بین مقادیر TSH پاشنه پا و سرم با متغیرهای ذکر شده در بالا به دست نیامد.
● نتیجه گیری:
میزان بروز هیپوتیروییدی در رفسنجان نامشخص است ولی میزان فراخوان بسیار بالا نه تنها احتمال شیوع بالای هیپوتیروییدی را در منطقه مطرح مینماید، بلکه توصیه کننده بررسی بیشتر در مورد علل موثر بر افزایش هیپرتیروتروپینمی است.
غلامرضا اسدی کرم
فریبا امین زاده
محمود شیخ فتح الهی
ناهید مسعودپور
بتول ریاحی
نسرین یوسف نیا
پریسا جمالی
مهدی محمودی
آرش اردوخانی
مهدی هدایتی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید