جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


کودک؛ چه سنی و چه کتابی؟


کودک؛ چه سنی و چه کتابی؟
● در سنین شیرخوارگی
▪ كودك از بدو تولد از شنیدن صدای كتاب خواندن شما لذت می‌برد. برای او شنیدن صدای گرم و دلنشین شما لذتبخش‌ترین چیز در دنیاست. تا زمانی كه كودك با حوصله به سخنان شما گوش می‌دهد، كتابخوانی را ادامه دهید.
▪ قبل از خواب هنگامی كه كودك با شیئی بازی می‌كند و آن را روی زمین می‌غلتاند زمان مناسبی برای گوش كردن به كتابخوانی شماست.
▪ به كودك امكان آشنا شدن با كتاب به شیوه خودش را بدهید. در این سن، كودك دوست دارد اشیا را بجود، پاره كند، روی آنها بنشیند یا بایستد. بنابراین از كتاب‌های نرم، پارچه‌‌‌ای و مقاوم استفاده كنید.
▪ كتاب‌هایی كه در هر صفحه، یك تصویر كامل و مشخص دارند.
▪ كتاب‌هایی كه داستان بسیار كوتاه و درباره موضوع‌هایی آشنا و ملموس با زندگی كودك دارند.
● در دوره نوپایی
▪ داستان‌های كوتاه درباره موضوع‌های مختلف و متنوع
▪ كتاب های كارتی (هر صفحه از كتاب یك كارت جداگانه است) و داستان‌هایی كه از زندگی روزمره كودك سرچشمه گرفته‌اند.
▪ كتاب‌هایی كه اشعار موزون دارند و بچه‌ها می‌توانند آنها را تكرار كنند.
▪ كتاب‌هایی كه مضمون واحدی دارند. به طور مثال درباره شكل‌های هندسی، رنگ‌ها یا حروف الفبا نوشته شده‌اند.
● كودكان پیش دبستانی
▪ كتاب‌هایی كه داستان بلند و كمی پیچیده‌تر دارند.
▪ كتاب‌هایی كه اشعار موزونی دارند و درباره زندگی روزمره كودكان نوشته شده‌اند و برای گسترش دنیای آنها و افزایش دانسته‌هایشان سودمندند.
▪ لطیفه، قصه‌های بلند، قصه‌های محلی و سنتی كه ترسناك نباشند.
▪ هیچگاه بیش از حد به مطالعه كتاب اصرار نكنید. چون این امر نتیجه معكوس دارد و كودك را از كتاب گریزان می‌كند.
● ۵ نكته درباره پرورش خلاقیت كودكان
پرورش خلاقیت یك شخص در واقع خیلی جالب و ساده است، باید سعی كنید.
۱) بچه‌ها را به سمت دو چیز تشویق كنید. یكی از طرح‌ریزی برای برنامه های مهارت‌های هنری و ادبی در مورد خودجوش بودن و داشتن انگیزه از طرف آنها، كار هنری یك كشف و خلاقیت فردی است كه هر كدام از كودكان باید خودشان این كار را انجام دهند. مكانی را به عنوان مركز فعالیت هنری در آشپزخانه یا اتاق نشیمن خود در نظر بگیرید. به این ترتیب كودكان می‌توانند این خلاقیت‌ها را تخلیه كنند.
۲) كودكان را به خلق آثاری كه به روش‌های جدید و ابتكاری به وجود می‌آیند، تشویق كنید و انتظار نداشته باشید كارهای هنری آنها شبیه نمونه‌هایی باشد كه دیگران انجام داده اند. آنها را تشویق كنید تا به روش‌های جدید خودشان این مهارت‌ها را به دست آورند.
۳) به كودكان اعتماد به نفس بدهید تا بتوانند، توانایی‌های خود را بروز دهند اگر از شما خواستند كه با آنها همكاری كنید به آنها بگویید كه دوست دارید ببینید كه خودشان چه كار می‌كنند اما انتظار نداشته باشید كاری كه كودكان خلق می‌كنند شبیه به كار بزرگسالان باشد. بچه‌‌های كوچك دارای تازگی و خلاقیت‌های خاص و مخصوص به خود هستند.
۴) بر لذت بردن و پردازش روی خلاقیت‌های هنری، بیشتر، نتیجه آنها تاكید كنید. خصوصیات زیباشناسی و هنری كار كودكان مهم‌تر از بیان و ابراز خلاقیت‌های آنها نیست.
۵) با به نمایش گذاردن كارهای هنری كودكان می‌توان در پرورش خلاقیت و استعداد آنها موثر بود و با ابراز عقیده در مورد آنها سطح كارهایشان را بالا برد.
منبع : روزنامه تهران امروز