شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

واژه شهروند در متن جامعه هنوز مهمانی ناخوانده است


واژه شهروند در متن جامعه هنوز مهمانی ناخوانده است
در گذشته مردم که در روستاها آزادانه زندگی می‌کردند، به سرعت خود را در فضایی دیدند که آزادی آن‌ها محدود و آن‌ها را تحت یک سری قوانین خاص قرار داده بود. این مکانی جایی نبود غیر از شهر...
زندگی در شهر نیاز به قوانین، ارتباطات و تعاملات خاص خود دارد و هرگونه وقفه، کوتاهی و نادیده‌ گرفتن قوانین و آداب شهرنشینی و رعایت نکردن حقوق دیگران، تنش‌ها، خشونت‌ها و ناملایمات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بسیاری را دامن می‌زند.
درست است که شهرنشینی خود به معنای زندگی در شهر است، ولی آیا واقعا زندگی در شهر بدون قوانین خاص با تراکم زیاد، هویت‌های گوناگون و انتظارات زیاد امکان‌پذیر خواهد شد. اینجاست که مفهوم "شهروندی"، شهرنشینی را پر محتوا و معناتر می‌کند.
شهرنشینی یعنی اینکه افراد دارای فرهنگ شهرنشینی باشند و شهروند یعنی اینکه قوانین همان شهر را رعایت کند. حال سوال این است که در چه شرایطی فرد خود را شهروند می‌شناسد و کدام مجموعه از صفات و خصلت‌هاست که به فرد شهرنشین، درکی از شهروند بودن می‌دهد؟
گی ارمه، در کتاب فرهنگ و دموکراسی می‌نویسد، شهروندی فقط از لحظه‌ای آغاز می‌شود که انسان درها را به روی کسانی که با او فرق دارند، بگشاید. شهروند کسی است که قواعد سلوک دموکراتیک را می‌داند و ارزش‌های اخلا‌قی آن را می‌شناسد.
شاید واژه شهروند در میان کتاب‌ها و روزنامه‌ها غریبی نکند، اما در متن جامعه هنوز مهمانی ناخوانده محسوب می‌شود تا جایی که خود اداره‌کنندگان شهر نیز در مدار این قوانین نشان غریبی دارند.
منبع : خبرگزاری ایسنا


همچنین مشاهده کنید