شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

هفته مبارزه با سرطان


هفته مبارزه با سرطان
سرطان یک مشکل سلامتی جامعه در تمام دنیاست . این بیماری تمامی افراد ، پیر و جوان ، غنی و فقیر ، مردان ، زنان و اطفال را مبتلا می کند .
سرطان رشد و گسترش غیرقابل کنترل سلولهاست که تقریباً تمامی بافت های بدن را می تواند مبتلا کند . سرطانهای ریه ، کولورکتال و معده جزء ۵ سرطان شایع در تمام دنیا در مردان و زنان می باشد . ما بین مردان سرطانهای ریه و معده شایعترین سرطانها در تمام دنیا هستند . در زنان شایعترین سرطانها ، سرطان سینه و تخمدان می باشند .
سالانه در بیش از یازده میلیون نفر بیماری سرطان تشخیص داده می شود . تخمین زده شده است که تا قبل از سال ۲۰۲۰ سالانه ۱۶ میلیون مورد جدید سرطان وجود خواهد داشت .
سرطان باعث سالانه هفت میلیون مرگ یا ۵/۱۲ درصد تمامی مرگ ها در تمام دنیا می باشد .
در مورد علل سرطان به اندازه کافی دانش وجود دارد تا از حداقل یک سوم تمامی سرطانها پیشگیری شود .
سرطان عمدتاً قابل پیشگیری است . راههای آن توقف مصرف دخانیات ، استفاده از غذای سالم و اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زاست . همچنین اطلاعاتی وجود دارد که می تواند باعث تشخیص زودرس و درمان مؤثر یک سوم دیگر از موارد سرطان شود . بعضی از شایعترین انواع سرطانها قابل درمان توسط جراحی ، شیمی درمانی یا رادیوتراپی هستند . در صورتی که سرطان سریع تشخیص داده شود شانس درمان به میزان قابل ملاحظه ای افزایش می یابد . روش های مؤثری برای کاهش درد و پیش بینی مراقبت های تسکینی برای تمامی بیماران و خانواده آنان حتی در مواردی که با کاهش منابع مواجه هستیم وجود دارد . این روش ها شامل موارد ذیل است .
تولید و تقویت برنامه های ملی کنترل سرطان ، ایجاد شبکه های بین المللی برای کنترل سرطان ، پیش بینی روش های سازمان دهی شده برای کشف زودرس سرطان دهانه رحم و سینه ، توسعه اصول هدایتی در مورد بیماری و برنامه های کنترل آن و حمایت از روشهای کم خرج جهت پاسخ دهی به نیاز جهانی به کاهش درد و مراقبت های تسکینی .
کنترل سرطان یک برنامه سلامتی جهت گیری برای کاهش علل و عواقب سرطان با تبدیل دانش به عمل می باشد .
●تغذیه مناسب در پیشگیری از سرطان
رژیمی متنوع داشته باشید . به خاطر داشته باشید که مواد مغذی مورد نیاز شما تنها از یک یا دو منبع تأمین نشود . در رژیم روزانه خود از تمام گروههای غذایی ، میوه ها ، سبزیها ، غلات ، گوشت ، محصولات لبنی و ... استفاده کنید .
وزن خود را همواره در حد متعادل نگه دارید . چاقی عامل اصلی بوجود آورنده بسیاری از بیماری ها از قبیل بیماری های قلبی ، عروقی ، فشار خون ، دیابت و زمینه ساز بعضی از سرطان هاست .
مصرف چربی زیاد ، غذاهای حاوی چربی اشباع شده و کلسترول را محدود کنید . رژیمی که چربی آن بالاست می تواند خطر ابتلا به سرطانهای پستان ، پروستات ، کولون و رکتوم را افزایش دهد .
میزان غذاهای نشاسته ای و فیبری را در رژیم غذایی خود افزایش دهید . به آسانی می توان مقدار نشاسته و فیبر رژیم را با خوردن میوه ها ، سبزی ها ، سیب زمینی ، دانه ها ، نان ها و غلات کامل افزایش داد . یک رژیم پرفیبر احتمال ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را کاهش می دهد.
مصرف شیرینی را محدود کنید . الگوهای غذایی حاوی شیرینی و غذاهای شیرین ، اغلب پرچرب ، با کالری و تهی از مواد مغذی ومعدنی می باشند که چنین رژیمی زمینه ساز بروز بعضی از سرطان ها است .
نمک رژیم غذایی خود را تا حد ممکن کاهش دهید .
مصرف نوشابه های الکلی را قطع کنید . مصرف الکل می تواند منجر به سرطان دهان ، حلق ، مری و کبد شود . میزان ابتلا به سرطان در الکلی هایی که سیگار می کشند چندین برابر است .
در رژیم غذایی روزانه خود تا حد امکان از گوشت های کم چرب استفاده کنید . قبل از این که گوشت را بپزید تمام چربی های قابل رویت آن را جدا کنید و دور بریزید و اگر چربی باقی ماند ، قبل از خوردن آن را جدا کنید . مصرف ماهی را افزایش دهید . گوشت سفید را به جای گوشت قرمز استفاده کرده و قبل از پخت ، پوست و چربی آن را جدا کنید .
میوه ها و سبزی ها را جایگزین تنقلات سرخ شده و پرچرب کنید .
به جای مواد لبنی پرچرب ( شیرکامل ، خامه ، سرشیر و ... ) از محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید . این گروه از مواد غذایی منابع خوبی از پروتئین ، ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه کلسیم هستند که برای حفظ سلامت فرد مفید می باشند .
مصرف غذاهای حاوی ویتامین A ، بتاکاروتن و ویتامین C احتمال ابتلا به سرطان ها را کاهش می دهند . میوه ها و سبزیهای زیادی وجود دارند که دارای مواد فوق می باشند . سعی کنید در رژیم غذایی روزانه خود از سبزی های برگی شکل سبز تیره ، زرد ، نارنجی و میوه ها بویژه مرکبات استفاده کنید .
سبزی های خانواده کلم اغلب کاهش دهنده احتمال ابتلا به انواع سرطان ها هستند . این سبزی ها منابع خوبی از فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی ها می باشند . از این خانواده می توان به کلم چینی ، کلم بروکلی ،‌کلم بروکسل ،‌کلم پیچ ، گل کلم و کلم قمری اشاره کرد .
به جای مواد غذایی که از آردهای تصفیه شده و غلات فرآیند شده درست شده اند مانند نانهای سفید ، از محصولات با آرد کامل و غلات کامل استفاده کنید .
از روش هائی برای پخت غذا استفاده کنید که نیازی به افزودن روغن نداشته باشد . مانند تنوری کردن ، بخار پز کردن و آب پز کردن .
در روش هایی مانند کباب کردن و بریان کردن از تماس غذا با دود جلوگیری کنید . تماس غذا با دود می تواند منجر به تولید مواد سرطان زا در غذا شود .
سعی کنید غذا را قبل از کباب یا بریان کردن در فویل بپیچید و آن را از منبع حرارتی دور نگهدارید تا مدت زمان پخت طولانی تر شود .
سعی کنید با توجه به برچسب غذاها و میزان چربی ، کالری و فیبر در آنها برای هر روز خود یک برنامه غذایی تنظیم کنید .
منبع : واحد مرکزی خبر


همچنین مشاهده کنید