شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

سرطان پستان بلای جان زنان


سرطان پستان پس از سرطان ریه جزء شایع ترین و كشنده ترین سرطان در خانم ها به شمار می رود و مهمتر از آن اینكه مهمترین علت مرگ خانم های میانسال در جوامع پیشرفته به شمار می رود. این نكته اهمیت بسیار زیادی دارد كه این سرطان را در مراحل ابتدایی یعنی پیش از آنكه به مرحله ای برسد كه دیگر نشود برایش كاری كرد تشخیص دهیم. متاسفانه سرطان پستان از آن دسته سرطان هایی است كه نه تنها پستان ها را درگیر می كند بلكه به اندام های دیگری همچون ریه ها، كبد و استخوان هم سرایت می كند. از این رو مدت كوتاهی پس از ابتلای خانم به سرطان پستان مرگ وی حتمی است اما اگر یك خانم از آگاهی كافی در مورد این سرطان برخوردار باشد كه بتواند در مراحل اولیه سرطان پستان را تشخیص دهد در اصل خودش مرگ را از خود دور كرده و جان خود را نجات داده است.
•شاید سرطان پستان داشته باشید
یكی از مهمترین علامت های سرطان پستان پیدا شدن یك توده در پستان ها است كه معمولاً خود خانم آن را احساس می كند. علاوه بر آن تغییر رنگ و ظاهر قسمتی از پوست پستان هم ممكن است نشانگر وجود سرطان پستان باشد. در برخی مواقع خانم ترشحاتی را از پستان ها می بیند كه معمولاً هم به آنها توجه نمی كند غافل از اینكه سرطانی هولناك در جانش در حال شكل گیری است كه باید هر چه سریع تر برای درمانش فكری كرد. از این رو توصیه می شود هرگونه علامتی كه در خانم ها نشان دهنده تغییر وضعیت ظاهری پستان ها است باید شدیداً جدی گرفته شود و سریعاً به یك متخصص جراحی یا زنان و زایمان مراجعه شود تا احتمال ابتلا به سرطان پستان بررسی شود.
•شما در معرض خطرید
همیشه عواملی هستند كه احتمال بروز بیماری را در فردی افزایش می دهند كه اگر این عوامل كنترل شوند طبیعتاً احتمال ابتلا به آن بیماری هم كاهش می یابد. در مورد سرطان پستان هم این قاعده صدق می كند. به طور كلی عواملی كه احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهند به قرار زیرند:
•سابقه فامیلی
در خانم هایی كه دارای یك سابقه خانوادگی و فامیلی مثبت از سرطان پستان هستند احتمال بروز این سرطان به مراتب بیشتر است. پس اگر خواهر، مادر یا دخترتان مبتلا به سرطان پستان شده اند بهتر است بدانید شما هم در خطر ابتلا به سرطان پستان هستید و باز هم بهتر است بدانید كه این خطر بسیار جدی است و نباید كوچكترین زمانی را از دست بدهید.
•بالا رفتن سن
اساساً هر چه سن یك خانم بالاتر رود احتمال ابتلای وی به سرطان پستان هم افزایش می یابد. تحقیقات وسیع نشان داده اند كه از هر ۲۰ تا ۲۵ خانمی كه بین سنین ۴۰ تا ۷۹ سالگی هستند یك نفر آنها به سرطان پستان مبتلا می شود كه این در نوع خود رقم بسیار بالایی به شمار می رود از این رو خانم هایی كه پا به سن یائسگی گذاشته اند خیلی حواسشان جمع باشد.
•دیر بچه دار شدن
خانم هایی كه نخستین زایمانشان پس از سن ۳۰ سالگی بوده است بیشتر در معرض سرطان پستان قرار دارند، پاره ای از تحقیقات نشان داده است ریسك ابتلا به سرطان پستان در این دسته از خانم ها حدود ۲ برابر بیشتر از سایرین است كه این رقم وقتی در كنار سایر علت ها قرار می گیرد خطر بسیار بزرگی محسوب می شود. از این رو توصیه می شود خانم ها طوری برنامه ریزی كنند كه بچه اولشان در سنین پایین تر از ۳۰ سالگی به دنیا بیاید.
•عادات غذایی
باز هم مثل همه بیماری های دیگر ردپای رژیم غذایی اینجا هم به چشم می خورد. چاقی و مصرف زیاد غذاهای پرچربی خطر ابتلا به سرطان پستان را به میزان زیادی افزایش می دهد. اما در عوض رژیم های سرشار از سبزیجات و میوه جات تازه كاملاً برعكس عمل می كنند و باعث حفظ سلامتی بدن در ابتلا به انواع سرطان ها می شوند.
•چگونه مواظبت كنید
معاینه پستان توسط خودتان: همه خانم ها بعد از سن ۲۰ سالگی باید به صورت ماهیانه پستان های خود را معاینه كنند. بهترین زمان برای این كار ۳ روز بعد از آخرین روز قاعدگی ماهانه است. خانم هایی كه قاعده نمی شوند مثلاً به علت یائسگی می توانند روز مشخصی را تعیین كنند كه در آن روز این كار را انجام دهند. با لمس همه قسمت های پستان ها هرگونه توده زیر پوستی، ترشح و تغییر رنگ و اندازه را شناسایی كنید.
ماموگرافی: تمامی خانم های بالای ۴۰ سال باید سالانه یا حداكثر هر ۲ سال یكبار ماموگرافی شوند. ماموگرافی بعد از سن ۵۰ سالگی باید هر سال انجام شود.
معاینه نزد پزشك متخصص: همه خانم های بین ۲۰ تا ۴۰ سال باید هر ۳ سال یك بار برای معاینه كامل پستان نزد پزشك متخصص و معتمد خود مراجعه كنند. این مورد مخصوصاً در شناسایی توده هایی كه خود خانم ها تشخیص می دهند خیلی اهمیت دارد. از این رو توصیه می شود هر خانمی به محض مشاهده هرگونه مورد مشكوك در پستان هایش سریعاً به یك پزشك متخصص و معتمد مراجعه كند تا مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید