یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

رز سمبل زیبایی و عشق


رز سمبل زیبایی و عشق
رز معطر زیباترین گل جهان شناخته شده است و بسیاری از شاعران و نویسندگان از زیبایی و عطر دل انگیز آن سروده و نوشته اند و چه بسیار هنرمندانی كه هنر خود را وقف بازآفرینی زیبایی فوق العاده این گل كرده اند. اما گل رز علاوه بر زیبایی و عطرافشانی خواص فراوان دیگری نیز دارد كه خواص دارویی چشمگیر از آن جمله اند. گلبرگ ها و برگ های رز اثری خنك كننده دارند و چنانچه همراه با چای دم شده باشند قادرند تب را كاهش دهند و سموم را از بدن برانند.
خواص دارویی رز سال ها است كه شناخته شده و مورد بهره برداری قرار می گیرد. رومیان باستان ۳۲ خاصیت دارویی برای رز قائل بودند و ابوعلی سینا كه برای اولین بار از رز گلاب گرفت از خواص درمانی آن بهره می برد. ساكنین اولیه آمریكای شمالی نیز برای تسكین سوزش سر معده و ناراحتی های معده چای دم شده با گلبرگ های رز می نوشیدند.
رز موجب افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها شده و شش ها را تقویت می كند از این رو برای افرادی كه بدنی ضعیف دارند و از مصونیت كمی برخوردارند مفید است. چای گلبرگ رز عوارض و نشانه های سرماخوردگی، آنفلوآنزا، زكام و گرفتگی های برونشی را از بدن دور می كند.
انواع رز با عفونت های دستگاه گوارش مبارزه می كند و خوردن آنها موجب می شود پس از مصرف یك دوره آنتی بیوتیك در میزان باكتری های بی ضرر و مفید موجود در دستگاه گوارش تعادل برقرار شود. گلبرگ های رز مانند دكونژستان عمل می كنند و در عین حال مدر هستند به همین جهت باعث دفع سموم و مواد زائد بدن از طریق تولید بیشتر ادرار می شوند. تركیبات قابض موجود در رز موجب بند آمدن خونریزی ها، خشك شدن خلط و ترشحات و توقف اسهال می شود. رز همچنین برای كبد مفید است.
كاسبرگ رز و گلبرگ های آن اثر آرامش بخش و بهبوددهنده بر روی سیستم عصبی دارند و افسردگی را از میان برده، خستگی را كاهش می دهند.
پیش از جنگ جهانی دوم كاسبرگ رز وحشی یكی از منابع سرشار ویتامین «ث» در قلمرو گیاهان شناخته می شد. كاسبرگ رز همچنین غنی از ویتامین های «آ»، «ب» و «ك» است. در آن زمان از كاسبرگ رز شربتی تهیه می شد كه در طول دوران جنگ جیره بندی شده بود و برای افزایش مقاومت بدن كودكان در برابر عفونت ها و درمان سرماخوردگی معمولی به آنها خورانده می شد. این شربت یا عصاره چنانچه از محفظه خالی دانه رز تهیه شود درمانی مفید برای اسهال و ناراحتی های معده، سوءهاضمه و حالت تهوع است.
از طعم شیرین و عطر خوش رز نیز به عنوان پوششی برای طعم و بوی سایر گیاهان دارویی در داروها بهره گرفته می شود.
گلاب استخراج شده از رز پاك كننده ایده آل برای پوست است. پاك كردن پوست با گلاب چین های ظریف و سطحی پوست را باز می كند و التهاب و سرخی آن را از میان می برد ضمن آنكه در درمان آكنه و دانه های سرسیاه روی پوست مفید است. گلاب بازسازی سلول های پوست را تسریع و خستگی و سرخی پلك ها را برطرف می كند. همچنین التهاب خراش ها و تورم ناشی از پیچ خوردگی مفاصل را بهبود می بخشد.
دم كرده رز دهان شویه ای مفید است و برای درمان خشكی و ترك لب ها می توان از روغن رز سود برد. اما مصرف خوراكی رز برای خانم های باردار توصیه نمی شود زیرا می تواند موجب تحریك رحم شود.
در ایران از گلبرگ های گل رز محمدی مربایی خوش طعم تهیه می شود كه در اینجا به روش تهیه آن اشاره می كنیم.
تقریباً هم وزن گلبرگ رز مورد نظرتان شكر در نظر بگیرید. مقداری آب در قابلمه ای بریزید و روی آتش اجاق گاز به جوش آورید. گلبرگ های رز پاك شده را در آب جوش بریزید و بگذارید حدود دو دقیقه بجوشد سپس آن را در یك آبكش خالی كنید و با آب سرد آبكشی نمایید. به این ترتیب به اصطلاح تلخی گل گرفته می شود. بگذارید آب اضافی گل كاملاً رفته و تقریباً خشك شود.
شكر را با مقداری آب در قابلمه ای بریزید و بگذارید بجوشد تا قوام آمده و به غلظت مورد نظر برسد، كمی زعفران در آن بریزید و سپس گلبرگ ها را اضافه كنید. بگذارید چند جوش بزند. سپس مربا را در ظروف شیشه ای دردار استریل بریزید.

سپیده سلیمی
منبع : روزنامه شرق