دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

پیروزی همه ما


پیروزی همه ما
●●اشاره: مهدی چمران به دلیل تشابهاتی
كه با برادر خود شهید دكتر چمران دارد،
دارای محبوبیت خاصی است.
خودش معتقد است هیچ گاه خود را نمی بیند
بلكه آنچه را كه می بیند و با آن زندگی می كند جز شهید چمران نیست.
وی رئیس شورای شهر است
و دلیل ورود به این عرصه را رنج تهران
از بی برنامگی می داند و تأكید دارد
تنها بر حسب وظیفه وارد میدان شده است.
انتظارات چمران در مدتی كه رئیس
شورای شهر بوده، برآورد نشده و معتقد است
خیلی بیشتر از اینها می توانسته اند
در شورای شهر به مردم خدمت كنند.
او تأكید دارد كه همه اعضای فعلی شورای شهر
باید در دور بعدی نیز فعالیت خودشان را
ادامه دهند.
● ارتباط شهید دكتر چمران با گروههای مقاومت در جنوب لبنان ارتباط خاصی بوده است. لطفاً در مورد آن توضیح فرمایید.
- قبل از حضور شهید چمران در لبنان امام موسی صدر حركت هایی برای متحدكردن شیعیان لبنان انجام داده بود، وقتی شهید چمران به لبنان رفت، ایده مبارزه با اسرائیل را پیگیری كرد. اسرائیلی ها از ابتدا به دنبال تسخیر جنوب لبنان و رسیدن به رودخانه لیتانی بودند، اكنون هم دولت رژیم صهیونیستی به صورت آشكار و پنهان اعلام كرده كه قصد ورود به خاك لبنان را تا عمق ۳۰ كیلومتری دارد تا محیط امنی را برای خود بوجود آورده و از حملات حزب الله در امان باشد.
خب برای مبارزه با این ایده اسرائیلی ها، اولین چیزی كه به ذهن می ر سید این بود كه مردم جنوب لبنان باید مسلح می شدند چون در آن زمان نه ارتش وجود داشت و نه هیچ گروهی كه در مقابل اسرائیل بایستد. برای این كه سازماندهی شكل گیرد، سازمانی به نام حركت المحرومین از میان جوانان و فرهنگیان لبنان تشكیل شد.
در میان اعضای حركت المحرومین كسانی كه توان بیشتری داشتند و قابل اطمینان تر بودند برگزیده شدند و پس از مدتی حركت امل به صورت مخفیانه تشكیل شد و شروع به آموزشهای اولیه نظامی كرد. در یكی از مراكز آموزش مینی منفجر شد و ۲۵ نفر شهید شدند كه این حادثه موجب فاش شدن موضوع گردید.
پس از آن حادثه شیعیان مجبور شدند اعلام كنند كه آنها نیز دارای سازمان مسلح شده اند.
دكتر چمران مرتباً به روستاها و شهرهای جنوب لبنان سركشی می كرد و به آنها آموزشهای ایدئولوژیك و نظامی می داد.
در آن زمان سید حسن نصر الله كه ۱۸ سال بیشتر نداشت، از طرف شهید چمران به عنوان مسئول روستای خودش در نزدیكی صور برگزیده شد.
پس از شهادت دكتر چمران در رهبری سازمان امل اختلافاتی بوجود آمد كه آقای موسوی، امل اسلامی را تشكیل داد و پس از انشعاباتی كه صورت گرفت حزب الله لبنان از گروهی از رزمندگان باسابقه امل و تعدادی از شیعیان جنوب لبنان بوجود آمد كه توانست در مدت كوتاهی با رهبری منسجمی كه داشت همه گروه های دیگر را تحت الشعاع خود قرار دهد.
● دلیل بی تفاوتی جهان عرب در مقابل حملات اخیر اسرائیل به لبنان را در چه چیزی می دانید؟
- وقتی خانم رایس در تل آویو اعلام می كند ما پیروزیم یعنی این كه آمریكا و اسرائیل یكی هستند. بعضی از كشورها هنوز هراس دارند كه خودشان را در كنار حزب الله یا لبنان قرار دهند. معتقدند اسرائیل ممكن است به آنها آسیب برساند در صورتی كه آمریكا رسماً اعلام می كند ما پیروزیم و ما موشكهای هدایت شونده را از انگلیس به اسرائیل می فرستیم.
به هر حال حمایت مردم لبنان، شجاعت، دلیری و برنامه ریزی خوب حزب الله و بالاتر از همه لطف الهی شامل حال مردم لبنان شد و آنها توانستند در مقابل اسرائیل این حماسه را خلق كنند.
● به نظر می رسد حمله اسرائیل به لبنان از قبل طراحی شده بود و كمی زودتر از موعد انجام شد، ریشه این حملات به چه مواردی برمی گردد؟
- اسرائیل از حمله به لبنان با هماهنگی آمریكا نیت های مختلفی داشت. در درجه اول به قول خودشان سعی در تغییر نقشه خاورمیانه داشتند و می خواستند، خاورمیانه ای بوجود آورند كه مورد پسند خودشان باشد چرا كه خاورمیانه فعلی مورد قبول آنها نیست.
حمله به لبنان پس از عراق و افغانستان حلقه دیگری بود كه آمریكایی ها به دنبال این بودند تا در فرصت كوتاه و اطلاعات زیادی كه جمع آوری كرده بودند، حزب الله را نابود كنند، كه اینگونه نشد.
● با توجه به این كه اسرائیل نقاط حساسی اعم از تأسیسات زیربنایی لبنان را مورد هدف قرار داد چرا نتوانست سایت های موشكی حزب الله را هدف قرار دهد؟
- برنامه ریزی و هوشمندی حزب الله باعث شد چرا كه آنها می دانستند با چه دشمنی طرف هستند، دشمنی كه علاوه بر اطلاعات ماهواره ای لحظه به لحظه آمریكا، جاسوس های فراوانی در لبنان داشت.
● مواضع كشورهای عربی در خصوص این جنگ را چطور ارزیابی می كنید؟
- مواضع آنها اول بی طرفانه و یا خنثی بود. چون اینجا نمی توان گفت بی طرفانه. آنها اعلام كرده بودند كه اگر به كشورهایشان حمله نشود، دخالتی نخواهند كرد و این موضع كاملاً انفعالی و به عقیده من شرم آور است.
وقتی اسرائیل به یك كشور كوچك مثل لبنان حمله می كند اعراب باید فكر كنند به كشور خودشان حمله شده نه تنها نباید سكوت كنند، بلكه باید حمایت همه جانبه صریح و سریع خودشان را اعلام كنند. اعراب پس از این كه دیدند حزب الله در حال پیروزی است و اسرائیل شكست می خورد و در واقع در همه جای دنیا منفور شده است، تنها عده ای از كشورهای عربی موضع گیری كردند. به عقیده من كشورهای عربی در آزمایش خود مردود شدند.
● با توجه به ابزارهایی كه اعراب در دست دارند به نظر می رسد به راحتی می توانند با اسرائیل مقابله كنند دلیل این كه این كار را نمی كنند چیست؟
- اعراب بر اریكه قدرت نشسته اند تا حافظ منافع آمریكا باشند. استمرار حكومت خود را در همین می بینند چرا كه نه پشتوانه مردمی دارند و نه منتخب مردم هستند.
البته باید بدانند كه در دنیای امروز مردم بیدار شده اند و این بیداری ملتها سبب خواهد شد تا حكومت آنها به خطر بیفتد.
كوچكترین تأثیر حركت حزب الله چالش در درون حكومتهای عربی خواهد بود.
● پیروزی حزب الله چه منافعی برای كشور ما دارد؟
- اكنون ما از تشیع فراتر رفته ایم. ممكن است آمریكا و اسرائیل بخواهند این را در شیعیان لبنان محدود كنند، اما ما امروز دیگر این چنین به قضیه نگاه نمی كنیم.
البته قبل از پیروزی انقلاب اسلامی این سازمانها، شیعی بودند و سعی می كردند هویت شیعی خود را بازیابند ولی امروز آنها هویت ملت لبنان و هویت عربی اسلامی خاورمیانه و كشورهای اسلامی هستند، بنابراین این قضیه فقط به ایران ارتباط ندارد، به همه كشورهای عربی اسلامی خاورمیانه و سایر كشورهای اسلامی مربوط است.
امیر اكبر زاده
منبع : روزنامه همشهری