یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مطالعه جهش های مرتبط با مقاومت به ایزونیازید در سویه های مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مراکز سل استان های اصفهان و تهران به روش PCR-RFLP (۱۳۸۳-۸۴)


مطالعه جهش های مرتبط با مقاومت به ایزونیازید در سویه های مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مراکز سل استان های اصفهان و تهران به روش PCR-RFLP (۱۳۸۳-۸۴)
● سابقه و هدف:
به رغم اینکه ایزونیازید به عنوان موثرترین دارو برای از میان بردن باسیل سل مطرح است، مقاومت به این دارو به سهولت پدید می آید. جهش هایی که در inhA, katG و ahpC روی می دهد، در اغلب موارد عامل مقاومت به ایزونیازید است. البته فراوانی این جهش ها در جمعیت ها، متفاوت است. هدف از این مطالعه تعیین مشخصات مولکولی مقاومت به ایزونیازید در سویه های مایکوباکتریوم توبرکولوزیس است که می تواند در تشخیص سریع مقاومت داروی کاربرد وسیعی داشته باشد.
● مواد و روش ها:
این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. وجود جهش در نواحی خاصی از ژن های inhA, katG و ahpC در ۳۲ سویه مقاوم به ایزونیازید مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مراکز سل استان های اصفهان و تهران بررسی شد. برای تعیین جهش های کدون ۳۱۵ ژن katG از تکنیک PCR-RFLP استفاده شد و بدین منظور محصول ۳۵۵ جفت بازی PCR با آنزیم های MspI و MspAII برش داده شد. برای بررسی جهش ژن های inhA و ahpC نیز از سکونسینگ استفاده شد.
● یافته ها:
فراوانی جهش در کدون ۳۱۵ ژن MspI که توانایی تشخیص جانشینی Ser۳۱۵Thr را در katG دارد، می تواند اکثر سویه های مقاوم به ایزونیازید را که دارای جهش در کدون ۳۱۵ هستند، شناسایی نماید. از نتایج این مطالعه می توان دریافت که شناسایی جهش Ser۳۱۵Thr در ژن katG می تواند یک روش غربال گری سریع را برای شناسایی ایزوله های مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مقاوم به ایزونیازید جداشده در مراکز سل اصفهان و تهران فراهم آورد.
اکبر توکلی
پرویز مهاجری
حسن شجاعی
رحمت اله یزدانی
شراره مقیم
بهرام نصراصفهانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید