سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

عینک و فرم چیست؟


عینک و فرم چیست؟
به­طور کلی، عینک وسیله ای است با کاربردهای مختلف برای چشمها و یک وسیله­ی تزئینی برای چهره که به­علت کثرت در تنوع مدل و انواع کاربردی آنها، اشاره­ی مختصری به آن می گردد.
۱.عینکهای طبی
به آن دسته از عینکهایی که، عدسیهای تجویزی، جهت رفع عیوب انکساری در آنها نصب می شود، عینکهای طبی می گویند؛ که در مدلهای گوناگون و با مواد مختلف ساخته می شوند.
● توضیح اینکه:
عینکهایی با اتاقک مرطوب ( جهت جلوگیری از اشک ریزش شدید ) و یا عینکهای منشوری ( برای موارد کم بینایی و یا آسان نمودن مطالعه برای کسانی که قرار است مدت زیادی به علت فلج اندامهای اصلی، بستری شوند ) ، و عینکهای مخصوص آرایش ( برای اشخاصی که دارای عیوب انکساری شدید هستند ) و...، در زمره­ی عینکهای طبی، با کاربرد خاص محسوب می شوند.
۲.عینکهای آفتابی
به گروهی از عینکها که جهت محافظت از چشمها در برابر آثار زیانبار نور خورشید و نورهای مضر ساخته می شوند و گاهی هم جهت زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند، عینکهای آفتابی می گویند.
۳.عینکهای طبی- آفتابی
به­بعضی از عینکهایی که جهت مصارف طبی به کار می روند، اما از عدسیهای طبی- آفتابی(انواع عدسیهای رنگی و یا فتوکرومیک) استفاده می کنند عینکهای طبی- آفتابی گفته می شود.
۴.عینکهای صنعتی و یا حفاظتی
این دسته از عینکها، همان طور که از نامشان پیداست، جهت محافظت از چشمها در برابر برخورد با ذرات و حفاظت در برابر تابشهای مضر در مشاغلی مانند : تراش کاری(سنگ - فلزات)، کار با مواد شیمیایی، رادیولوژی و... ، به کار گرفته می‌شوند.
۵.عینکهای ورزشی
این گونه عینکها، که هنوز فرهنگ کاربرد آن برای بسیاری از مـردم ناشناخته است، از اهمیـــت ویـــژه ای در محافظت از چشمها در هنگام انجام ورزشهای مختلف برخوردار است. به­گونه ای که برای هر ورزشی، عینک خاص همان ورزش از مواد مخصوص جهت محافظت، ایمنی و بهداشت چشم، (البته با رعایت مسائل دیداری) ساخته شده است. کاربرد این عینکها برای بازیهای میدانی، دوچرخه سواری، اسکی، کوهنوردی، غواصی، شنا، شکار، ماهی گیری، بازی بیلیارد و… می باشد.
۶.عینکهای سمعک دار
این عینکها، برای اشخاصی که مشکل شنوایی دارند بکار می رود.
۷.عینکهای الکترونیکی
در انواع گوناگون و با کاربردهای مختلف جهت نابینایان، ساخته شده است.
● مفهوم فریم در عینک سازی چیست و اجزای آن کدام است؟
آن قسمت از عینک، که عدسیهای تجویز شده ویا تیغه‌های حفاظتی را در مقابل چشمان نگه می‌ دارد، قاب یا بدنه­ی عینک می‌ گویند و به فریم (Frame) نیز معروف است. فریم، توسط‌ دسته‌ هایی که به آن متصل می‌ شود، بر روی صورت تنظیم می‌ گردد. فریمهایی هم هستند که دسته ندارند و در عوض به وسیله­ی فشارهای دو طرف بینی در محل خود قرار می گیرند(مثل pince-nez یا oxford) ویا بر روی فریم دیگری سوار می شوند(مثلclip-ons) و یا در دست نگه داشته می شوند(مثلlorgnettes).
● اجزای جلویی فریم (Frame Front)
آن بخش از قاب را که بین دو عدسی و بر روی بینی قرار می‌ گیرد را پل(Bridge) گویند و لبه‌ ای که دور عدسیهـا را در بر گرفته، به حدقه (Rim) یا (Eyewire) معروف است‌. به قسمتهای بیرونی جلوی قاب که درمنتها الیه سمت چپ و راست، در نقاطی که دسته ها به آنها متصل می شوند، Endpiece می گویند.
تعداد معدودی از فریمهای پلاستیکی، هنوز هم دارای یک پوشش فلزی در قسمت بیرونی Endpiece بوده که پرچهایی جهت نگهداری لولا به آنها متصل شده است.
لولاها، دسته ها را به قاب عینک متصل می‌کنند و تعداد پایه هایشان فرد است. تعداد پایه ها، سه، پنج و یا هفت است. لولا ها ممکن است که از نظر ساختمان با هم تفاوت داشته باشند.
اما، به منظور ساده نمودن، آنها را معمولاً بر اساس تعداد پایه های لولای دسته ولولای قاب طبقه بندی می کنند. نسبت پایه ها ما بین دسته و قاب متغیر می باشد. مثلاً، ۲به۱، ۱به۲، ۳به۲، ۲به۳، ۴به۳ و۳به۴.(برای مثال، اگر دسته، دارای یک پایه باشد، آنگاه قاب عینک دو پایه دارد و بر عکس اگر قاب عینک دارای دو پایه باشد، دسته می بایست یک پایه داشته باشد.)
بعضی از فریمها دارای پد(Pad) می باشند. پد، قطعه ای پلاستیکی است که بر روی بینی قرار می گیرد، تا فریم را نگه دارد. پدها ممکن است که، به­طور مستقیم و یا با واسطه­ی یک قطعه­ی فلزی که به بازوی محافظ و یا بازوی پد موسوم است، به فریم متصل شوند.
● دسته ها (Temples)
آن قسمت از دسته که نزدیکترین فاصله با قسمت اتصال با قاب را دارد، به butt end ویا butt portion معروف است. اولین نقطه ای از دسته که بر روی گوش خم می شود bend نامیده می شود. بخشی از دسته را که مابین butt end و bend قرار گرفته shank و یا shaft می نامند. آن بخش از دسته که در زیر bendودر پشت گوش قرار دارد، به نامهای earpiece, bend-down portion, curl معروف می باشد. پایه­ی لولای دسته را گاهی هم dowel hole می نامند.
● طبقه بندی فریمهـا
امروزه ، براساس نوع مواد بکار رفته در ساختمان فریم ، وزن، وضعیت دسته ونوع رنگ آمیزی ، فریمها به انواعی طبقه بندی می شوند که اینک، به اختصار توضیح داده ‌می‌شود.
● مواد بکار رفته در ساختمان فریم(Material)
اولین طبقه‌بندی یک فریم، بر اساس مواد بکار گرفته شده در ساختمان آن می‌باشد که یا پلاستیک است و یا فلز. که انواع گوناگونی از هر دو نوع ماده را در ساخت فریم به­کار می‌برند. اما، نکته­ی مورد توجه آنکه، مواد سازنده­ی آنها می بایست، خواص یک عینک مطلوب را داشته باشد که این خواص عبارتند از:
▪ قابلیت کشش و تغییر شکل پذیری، جهت ساخت و نصب عدسی .
▪ در برابر خوردگی بر اثر عوامل فیزیکی و شیمیایی مقاومت کند و تغییر شکل، اندازه و رنگ ندهد.
▪ اشتعال ناپذیر و بی خطر باشد.
▪ سبک باشد.
▪ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
▪ در ضمن، علاوه بر ویژگی های فوق، بهتر آن است که عینکهای ساخته شده، دارای تنوع مدل باشند، تا بتوان رعایت فاکتورهای زیبایی را نمود.
تهیه و تنظیم : علی و جعفر انصاری نکو
منبع : سایت عینک