یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اصلاح خطواره های اولیه در طول چین خوردگی در برش ساده


اصلاح خطواره های اولیه در طول چین خوردگی در برش ساده
یک سری از آزمایشات برای شبیه سازی مدلهای دگرشکلی که در لایه های تحت تأثیر خمش و پهن شدگی تحت تأثیر برش ساده مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصله نشان میدهد که وقتی خمش با تغییر شکل لایه های موازی همراه شود، زاویه بین خطواره و محور چین در نقاط مختلف چین تغییر می دهد. اشکال u شکل در تغییر شکل خطواره ها در سطح محوری چین ها در حالت خمش برش ساده وقتی رخ می دهد.
۱) خطواره اولیه در صحرا کوتاه شود.
۲) لایه های خم شده در یک سطح که عمود به جهت برش ساده است.
۳) در ابتدا خطواره های اولیه عمود بر محور چین هستند.
با رشد برش ساده، الگوهای u شکل از خطواره ها به صورت غیر متقارن عمل می کند. در طبیعت الگوی u شکل به وسیله چین ها تداخل اصلاح شده و در یال چین های بزرگتر رشد میکند. وقتی که زاویه اولیه بین خطواره اولیه و محورهای چین بعدی ملایم است، یک الگوی زیگموئیدال از تغییر شکل خطواره ها توسعه می یابد، اگر منطقه لولا خمیدگی داشته باشد منطقه دگرشکلی ضخیم پوسته دارد و الگوی دگرشکلی خطواره ها به وسیله تانژانت طول استرین محاسبه می شود.
● متن اصلی:
ما وقتی در تغییر شکل خمشی- لغزشی چین خوردگی داشته باشیم، زاویه بین خطواره ها و محور چین یکی خواهد بود. در نتیجه خطواره ها مستقیم وقتی که سطح چین کاملاً باز است. اگر سطح خطواره به وسیله چین خوردگی برشی دچار شود، زاویه بین محور چین و خطواره در مناطق مختلف مقادیر متفاوتی خواهد بود. اما همه خطواره ها با سطح محوری موازی اند و جهت خطواره اولیه و جهت برش از این طریق مشخص می شود. اما در بسیاری از مناطق تغییر شکل ها کاملاً متفاوت با نظرات فوق هستند و در جاهای ما خم شدگی یا چرخش خارجی را در منطقه خواهیم داشت. اگر تغییر شکل خطواره ها در الگوی دیواره بزرگ مستقیم نیست که آنرا الگوی خطواره غیر واپیچشی ( Nonunrollable lination pattern ) می گویند. اگر چین ها بر اثر یک نوع الگوی چین خوردگی حاصل شوند الگوی خطواره غیر واپیچشی را خواهیم داشت که نشان می دهد ما تشکیل این چین ها ناشی از چرخش داخلی (خمش) و همزمان با تغییر شکل لایه های موازی خواهد بود.هندسه خطواره چین های می تواند در مورد نحوه چین خوردگی لایه های اظهار نظر کرد. این الگو معمولاً به وسیله زاویه بین یک خطوار اولیه (L۱) و محور چین (F۲) در چین های مختلف تعیین می شود. زمانی درک صحیحی از الگوی چین خوردگی به دست می آید که سطح محوری در محل یالها و لوله مشخص باشد. زاویه بین خطواره و محور چین در زون لولایی اغلب دارای اهمیت است. مقادیر متفاوت زاویه بین خطواره و محور چین می تواند وضعیت خطواره و سطح محوری را در نقاط مختلف چین نشان می دهد. تصاویر استریونت نمیتواند تقارن یا عدم تقارن خطواره های خمیده را نشان دهد. برای انجام کارهای تحقیقاتی تا معمولاً از چین های با مقیاس مزوسکوپی استفاده می کنند که بتواند میزان تنگ شدگی زا اندازه گیری کنند. با یک طبقه بندی خاصی که توسط Ghosh و Chatterjee (۱۹۸۵) ارائه شده می توان الگوهای سطح محوری خم نشده چین ها را در بخش ها را در بخش های زیر تقسیم بندی کرد:
الف) نوع(۱)، یک زاویه ثابت خطواره (L۱) و محورچین (F۲) (۲) نوع (۲)، زاویه بین F۲ , L۱ که مقادیر کمتری از محور و افزایش منظم و نامنظم در سایر جهات خواهد بود. (۳) نوع (۳)، زاویه بین F۲ , L۱ از یک یال افزایش می یابد و تا به زون لولایی برسد. اگر میزان زاویه از ۹۰ درجه بیشتر شود الگوی u شکل حاکم شکل خواهد شد.(۴) در نوع (۴)، یک الگوی u شکل حاصل می شود که منطبق به زون لولایی خواهد بود. (۵) نوع (۵) زاویه بین F۲ , L۱ است. ماکزیمم در زون لولایی و به طور متقارن یا غیر متقارن در سایر جهات افزایش می یابد. (۶) نوع (۶) زاویه بین F۲ , L۱ بسیار متفاوت است. اگر ما در جهت محور چین به مقطع نگاه کنیم، اشکال u شکل و نوع ۴ و ۳ و u برگشته را مشاهده می کنیم. در نوع ۴ ماکزیمم انحناء در زون لولایی است. عدم تقارن اشکال u فورم می تواند نتیجه این باشد که نقاطی که دارای بیشتری مقدار انحناء هستند به سمت یک زون لولایی حرکت کنند.
الگوی نهایی تغییر شکل خطواره ها بستگی به عوامل گفته شده در بالا دارد:
۱) ارتباط با نوع و جنس لایه های چین خورده
۲) زاویه اولیه بین خطواره و محور چین
۳) هندسه اولیه چین ها و خطواره با در ارتباط با تغییر شکل خمشی
۴) طبیعت دگرشکلی خمشی الگوی خطواره ها که به صورت منحنی در سطوح چین خوردگی می تواند منطبق با دگر شکلی ها باشد. در سالهای اخیر از دگرشکلی خطواره ها برای شناسایی زونهای برشی شکل پذیر استفاده کنیم. در این میان اشکال u فورم بسیار مهم هستند. در مطالعات صحرایی وقتی اشکال u فورم گسترش می یابد که زاویه اولیه بین خطواره و محور چین بزرگ بوده و لولایی چین در امتداد این زاویه بچرخد. در بعضی از نمونه ها با شکل گیری الگوهای خطواره ای در چین ها میلونیت ها نیز یافت می شود. تغییر شکل در لایه های اولیه در مدلهای Ghosh (۱۹۷۴) در حالت های خمشی و پهنه شدگی در آزمایشگاه با حالت خمشی هم محور ایجاد شده است. در مدلهای ریاضی برای تغییر شکل خطواره ها در حالت های خمشی و پهن شدگی چین ها، تغییر شکل های خمشی را به صورت هم محور در نظر گرفته اند. اما این مدلها نمی تواند توضیح بدهد دگر ریختی غیر هم محور را در محیط های بررسی زونهای برشی شکل پذیر لحاظ نشده است
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید