جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

یکی دو نکته درباره بازار و معرفی اولیه برخی مدل‌های جدید Phenom II‌


یکی دو نکته درباره بازار و معرفی اولیه برخی مدل‌های جدید Phenom II‌
من هم مثل شما پیگیر اخبار پردازنده‌های جدید هستم و کلی ذوق می‌کنم وقتی از تکنولوژی‌های جدید و از پشتک و وارو زدن‌های مدل‌های جدید سر در می‌آورم!
شرکت Intel معماری جدید Nehalem و بر اساس آن پردازنده‌های خانواده Core i۷ را معرفی و مدل‌هایی از آن را روانه بازار کرده است. چند هفته پیش در این‌باره صحبت کردیم. این هفته گفتم خدا را خوش نمی‌آید تا درباره پردازنده‌های AMD Phenom II صحبت نکنم،‌ زیرا معماری Nehalem شرکت Intel نوعی کپی‌برداری ناجوانمردانه از معماری نسل دهم AMD است و روا نیست که اصل ماجرا در پرده بماند. برای شروع بد ندیدم تا باب صحبت درباره مدل‌های جدید Phenom II را به بهانه‌ای باز کنم تا در فرصتی دیگر به ‌صورت مشروح و قدری فنی بتوانم درباره کارایی مدل‌های AMD Phenom II و جوجه‌هایش صحبت کنم. اما پیش از آغاز لازم می‌دانم چند نکته را بازگو کنم.
● یک توضیح درباره توصیه‌ها
واقعیت ماجرا این است که نه قیافه حقیر به این می‌خورد که پردازنده‌های گران‌قیمت تازه‌وارد در بازار را تست کنم و نه وقتش را دارم. صادقانه بگویم بسیاری از تست‌هایی که در این صفحه منتشر می‌شود نتیجه تحقیق در اینترنت و مطالعه مجلاتی است که فایل PDF آن‌ها را مطالعه و خلاصه‌ای به درد بخوری از آن‌ها برای شما تهیه می‌کنم. تست قطعاتی مانند پردازنده، حافظه، هارددیسک، نمایشگر، منبع‌تغذیه و غیره کار چندان آسانی نیست و رعایت هزار و یک استاندارد و شیوه درست و درمون را می‌طلبد. نه اینکه فراتر از توان ما در ایران‌زمین باشد نه، بلکه انجام مستمر آن نیازمند استقرار آزمایشگاهی استاندارد با تجهیزات مخصوص این کار است. بسیاری از همکاران ما در مطبوعات که مطالبی در این‌باره منتشر می‌کنند از همان منابعی بهره می‌برند که ما به کار می‌گیریم و برخی از آن‌ها رندی کرده و این‌گونه نشان می‌دهند که نتیجه تمامی آزمایش‌ها توسط خودشان به‌ دست آمده است. البته هستند دوستانی که وقت، دقت و هزینه قابل توجهی صرف تست قطعات می‌کنند و نتایج را منتشر می‌سازند و خدا خیرشان دهاد که بر غنای مطالب صحیح این حوزه می‌افزایند.
دیگر اینکه، امر توصیه بسیار حساس است. توصیه‌ها و پیشنهادهایی که در این صفحات به مخاطب اعلام می‌شود، در منابع مختلف بررسی و پس از اطمینان خاطر منتشر می‌شود. اینکه از فلان قطعه یا بهمان محصول خوشمان بیاید و آن را در مقام یک این‌کاره بازار توصیه کنیم نه اخلاقی است و نه حرفه‌ای!
این چیزها را می‌فهمیم و به آن پایبند هستیم.
● بیشتر درباره توصیه‌ها
این را هم بگویم و بروم سر اصل مطلب که توصیه (Recommendation)‌ گونه‌های مختلفی دارد. برای مثال، در برخی منابع اگر برچسب Recommended را مشاهده کردید به این معناست که این محصول برای استفاده مناسب است. عنوان Editor’s Choice به این معناست که این محصول نه‌تنها مناسب است که اگر استفاده نشود خسران در دنیا و آخرت را به دنبال خواهد داشت. در برخی منابع از عنوان Most Recommended به‌ جای Editor’s Choice استفاده می‌شود.
در برخی منابع دیگر نوع توصیه متفاوت است. برای مثال، Best Value بیشتر به‌ محصولاتی اطلاق می‌شود که نسبت کارایی به قیمت مناسبی دارند. به‌ بیان دیگر شاید این محصول در رده خود بهترین نباشد، اما بیش از پولی که هزینه می‌کنید آش می‌خورید. برای نوع توصیه، خوراک مشتریان محصولات ارزان‌قیمت و میان‌قیمت و برای اهالی حرفه‌ای همان Most Recommended‌ یا Editor’s Choice گزینه بهتری است.
شاید بپرسید که بر چه اساسی این عناوین و برچسب‌ها به محصولات اطلاق می‌شوند. به طور خلاصه می‌توانم بگویم اگر محصولی به صورت حداقلی چهار پنجم امتیازات را کسب کند برچسب Recommended می‌گیرد. اکنون اگر امتیاز کارایی (Performance) همین محصول نسبت به امتیاز ارزش آن (Value) قابل ملاحظه باشد، به آن عنوان Best value‌ اطلاق می‌شود. محصولاتی که عنوان Editor’s Choice می‌گیرند امتیاز کارایی (Performance) بالایی دارند و راستش را بخواهید بر قیمت آن‌ها تاکید چندانی نمی‌شود. درباره این موضوع اگر خدا یاری کند به ‌طور مستقل صحبت خواهم کرد.
● و اما Phenom II
خب رسیدیم به اصل ماجرا که پردازنده‌های خوش‌مشرب AMD Phenom II باشند. بازار پردازنده‌ها از یکی دو ماه پیش به این طرف خیلی شلوغ شده است و اگر مدت کوتاهی از آن غافل شوید سرنخ ماجرا را گم خواهید کرد. این موضوع برای افرادی که قصد خرید تا یکی دو ماه آینده را دارند از اهمیت بالایی برخوردار است.
پردازنده‌های Phenom II خانواده جدیدی از پردازنده‌های AMD به شمار می‌روند که متعلق به نسل دهم (k۱۰) هستند و به ‌نوعی فرزندان خلف Phenom محسوب می‌شوند. این پردازنده‌ها بسیاری از مشکلات پدران را از خود دور کرده‌اند و علاوه بر سازگاری با سوکت جدید AM۳ از حافظه‌های نسل DDR۳‌ نیز پشتیبانی می‌کنند.
همچون مدل‌های Phenom این پردازنده‌ها نیز در مدل‌های چهارهسته‌ای (X۴) و سه‌هسته‌ای (X۳) عرضه خواهند شد. علاوه بر اعمال تغییرات فنی در مدل‌های نسل دهمی، شیوه نامگذاری مدل‌ها نیز تغییر کرده و همانند مدل‌های Athlon X۲ از اعداد چهار رقمی استفاده نمی‌شود و نام مدل به عددی سه رقمی کاهش یافته است. در شیوه جدید ابتدا نام خانواده پردازنده قید می‌شود، سپس مشخص می‌شود که این موجود از چه نسلی (پدر یا فرزند) و تعدد هسته‌های پردازشی آن چگونه است. پس از آن است که عدد مربوط به مدل نمایش داده می‌شود. البته اطلاعات مناسبی نیز می‌شود از عدد مربوط به مدل استخراج کرد که بماند برای وقتی که این نوع پردازنده‌ها در بازار رواج بیشتری یافتند.
نکته دیگر اینکه، در ادامه نام برخی مدل‌ها از برچسب Black Edition و نام اختصاری BE استفاده می‌شود و نشان می‌دهد که این مدل قابلیت‌های مناسبی برای عملیات OverClocking دارد.
● مدل جدید،‌ نام جدید
خاندان بزرگ Phenom II از سه قبیله تشکیل شده است.
▪ قبیله اول به‌ شیوه Phenom II X۴ ۹xx نامگذاری می‌شوند، چهارهسته‌ای هستند و رقم ۹ مربوط به عدد مدل نشان می‌دهد که حافظه مشترک Cache L۳ آن‌ها ۶ مگابایت است.
▪ قبیله دوم به ‌شیوه Phenom II X۴ ۸xx نامگذاری می‌شوند، چهارهسته‌ای هستند و رقم ۸ مربوط به عدد مدل نشان می‌دهد که حافظه مشترک Cache L۳ آن‌ها ۴ مگابایت است.
▪ قبیله سوم به‌ شیوه Phenom II X۳ ۷xx نامگذاری می‌شوند، سه‌هسته‌ای هستند و رقم ۷ مربوط به عدد مدل نشان می‌دهد که حافظه مشترک Cache L۳ آن‌ها ۶ مگابایت است.
پردازنده‌های حاضر در همین قبایل درجه‌های مختلفی دارند که با دو رقم دوم و سوم (xx) مشخص می‌شوند. در واقع مقدار xx رتبه پردازنده را در قبیله خود مشخص می‌کند.
ـ عدد ۴۰ نشان می‌دهد که سرعت فرکانس پردازشی مدل ۰/۳ گیگاهرتز است.
ـ عدد ۲۰ نشان می‌دهد که سرعت فرکانس پردازشی مدل ۸/۲ گیگاهرتز است.
ـ عدد ۱۰ نشان می‌دهد که سرعت فرکانس پردازشی مدل ۶/۲ گیگاهرتز است.
ـ عدد ۰۵ نشان می‌دهد که سرعت فرکانس پردازشی مدل ۵/۲ گیگاهرتز است.
برای مثال، Phenom II X۴ ۸۰۵ نشان می‌دهد که این مدل از نسل دهم (AMD K۱۰) و از فرزندان Phenom است. چهارهسته‌ای و حافظه مشترک Cache L۳ آن ۴ مگابایت و سرعت فرکانس پردازشی آن ۵/۲ گیگاهرتز است.
● سوکت AM۳ و حافظه‌های DDR۳
پردازنده‌های کنونی از حافظه‌های نسل DDR۲ استفاده می‌کنند و AMD برای اینکه از قافله Intel عقب نماند مجبور پذیرش حافظه DDR۳ است. راستش نمی‌توان انتظار ویژه‌ای از این تغییر داشت. AMD‌ برای جلب‌نظر مخاطب خود، پردازنده‌های Phenom II را در دو نوع سازگار به سوکت‌های AM۲+ و AM۳ عرضه کرده است تا بیشتر کاربران بتوانند بدون تغییر مادربرد، از پردازنده‌های جدید استفاده کنند. مخاطبان Intel برای استفاده از پردازنده‌های Core i۷ علاوه بر تغییر مادربرد، مجبورند حافظه‌های DDR۲ خود را به قطعات گران‌قیمت DDR۳ تغییر دهند.
به‌ جدول مشخصات پردازنده‌های جدید Phenom II که نگاه می‌کردم دیدم که مدل Phenom II X۳ ۷۱۰ با دو نوع سوکت (AM۲+ و AM۳) عرضه شده است. این سوکت‌ها از لحاظ فنی تفاوتی ندارند و این موضوع بر گفته قبلی صحه گذاشت که AMD صرفا برای رقابت با Intel به ‌سوی DDR۳ گام برمی‌دارد!
شرکت AMD اعلام کرده است که از پردازنده‌های سازگار با سوکت AM۳ به ‌سهولت و با اطمینان خاطر می‌توان در مادربردهای AM۲/AM۲+ استفاده کرد. این شرکت خاطرنشان کرده است که پردازنده‌های سازگار با سوکت‌های AM۲ و AM۲+ روی مادربردهای Am۳‌ قابل استفاده نیستند. هر چند با چند کلک می‌توان این شرایط را نیز مهیا ساخت که توصیه نمی‌شود. فقط گفتم تا بدانید که نشد نداریم!
در اولین فرصت درباره نسبت میان کارایی مدل‌های جدید Phenom II و یکی دو مدل از پردازنده‌های Intel صحبت خواهم کرد.
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری