جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

استاد حسین جوادی


استاد حسین جوادی
شاید چند ماهی بیشتر از ثبت رسمی تئوری سی.پی.اچ در جهان و انتشار مقالات آن در ساینس ژورنال که باعث تثبیت بیش از پیش نام ایران در زمینه فیزیک مدرن شد، نگذرد.
▪ آقای جوادی تاریخ تولد شما چیست و در کجا بدنیا آمده اید؟
ـ در سال ۱۳۲۷ در تهران متولد شدم.
▪ لطفا یک کارنامه تحصیلی از خود ارائه دهید؟ ( رشته تحصیلی و سطح. در صورت تمایل نام مدارس)
ـ بعد از دوان ابتدایی وارد هنرستان صنعتی شدم. در سال ۱۳۴۱ در آنجا با قوانین نیون آشنا شدم. سرعت بینهایت که قانون دوم نیوتن پیشگویی می کرد و قانون جهانی گرانش که هیچ محدودیتی برای تمرکز ماده نداشت برایم قابل پذیرش نبود. سال دوم هنرستان بدوم که نیمه های سال تحصیلی هنرستان را رها کردم و به دبیرستان رفتم. در سال ۱۳۴۴ توسط دبیر ریاضی آقای کاشانی با نسبیت آشنا شدم و خیلی به آن علاقه مند شدم. این سئوال همیشه فکرم را بخود مشغول می داشت که چرا سرعت نور ثابت است؟ و اصولاً ماهیت انرژی چیست. تعریف کلاسیک انرژی که قابلیت انجام دادن کار است، نمی توانست مرا راضی کند. می خواستم بدانم واقعاً انرژی چیست و چگونه می توانم آنرا بهتر تعریف و درک کنم. سال ۱۳۵۱ در دانشگاه شهید بهشتی با مکانیک کوانتوم آشنا شدم. در همین زمان بود که رابطه ی جرم نسبیتی که آن هم به نامتنهای می رسید، برای من چندان منوس نبود و واقعی بنظر نمی رسید. در کنار این مسائل ماهیت زمان هم فکرم را بخود مشغول می داشت. پس از گرفتن لیسانس ریاضی خودم مستقلاً تلاش می کردم که این ابهامات را بر طرف کنم. سرانجام در سال ۱۳۶۶ راه حل این مشکلات را در تعریف ساختمان فوتون دیدم و نظریه سی. پی. اچ. را ارائه کردم. در مقطع کارشناسی ارشد فیزیک وارد دانشگاه شدم که نیمه کاره رها کردم. معمولاً استادان ما بیشتر به جنبه های فراگرفتن دانش رسمی تاکید داشتند.
▪ آقای جوادی تا بحال با چه موسساتی کار کرده اید و با چه دانشمندانی تبادل نظر داشته اید و لطفا در مورد مقالاتتان توضیح بدهید؟(کارنامه کاری)
ـ از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۱ در دانشگاه آزاد تدریس کردم و تعدادی هم کتاب درسی منتشر کردم که هنوز جزو کتب درسی دانشگاهی است. از سال ۱۳۸۱ از طریق اینترنت سعی کردم نظریه سی. پی. اچ. را به داوری فیزیکدانان برسانم. در این ارتباط با اکثر دانشگاه های خارجی تماس گرفتم. فکر می کنم نتیجه ی این ارتباطات تکامل نظریه سی. پی. اچ. و رفع ابهامات آن بود. در سال گذشته مقالات نظریه سی. پی. اچ. در جنرال ساینس ژورنال منتشر شد.
اکنون نیز در بخش معاونت پژوهشی دانشگاه تهران فعالیت می کنم و روی نظریه سی. پی. اچ. کار می کنم.
▪ از چه زمانی به فیزیک علاقه مند شدید؟
ـ علاقه مندی من به فیزیک بتدریج از دوران هنرستان افزایش یافت. ولی اصولاً از دوران کودکی نسبت به پدیده های فیزیکی کنجکاو بودم.
▪ از چه زمانی با نسبیت و کوانتوم آشنا شدید؟
ـ در سال ۱۳۴۴ با نسبیت آشنا شدم و در سال ۱۳۵۱ با مکانیک کوانتوم. از همان موقع به این فکر می کردم که آیا می توان هر سه نظریه مکانیک کلاسیک، نسبیت و مکانیک کوانتوم را با یک نظریه فراگیر جواب داد؟ سرانجام به این نتیجه رسیدم که چهار نظریه مکانیک کلاسیک، مکانیک کوانتوم، نسبیت و میدان های هیگز را همزمان باید مورد بررسی مجدد قرار داد. و این کاری است که در نظریه سی. پی. اچ. انجام شده است.
▪ به کدام دانشمند بیش از دیگران علاقه مندید؟چرا؟
ـ ببینید بیش از چهل سال است که با اندیشه های نیوتن، انیشتین و پلاک و دیگران زندگی می کنم. اما احساس می کنم به انیشتین بیش از دیگران علاقه دارم. چون ضمن آنکه دیدگاه مرا نسبت به زمان و مکان تغییر داد، بنوعی غذای فکری نیز به من داد. هرچند که سهم نیوتن در این مورد کمتر از انیشتین نبود.
▪ اجازه بدهید در مورد سی.پی.اچ صحبت کنیم. اگر بخواهید تئوری سی.پی.اچ را در چند جمله خلاصه کنید. چه خواهید گفت؟
ـ نظریه سی. پی. اچ. می گوید:
الف) همه چیز از سی. پی. اچ. ساخته شده است
ب) نیروی خارجی مقدار سرعت را تغییر نمی دهد، بلکه تنها حرکت انتقالی و دورانی ذرات تشکیل دهنده ی اجسام (یعنی سی. پی. اچ. ها) به یکدیگر تبدیل می کند.
ج) برای اولین بار تعریف جدیدی از انرژی ارائه می دهد.
د) زمان یک کمیت وابسته به اسپین است. یعنی جهان فاقد ساعت است و هر جسم یا ذره ای در این جهان یک ساعت است.
▪ نظر جهانیان در مورد سی.پی.اچ چیست؟
ـ اصولا به نگاه جدید و متفاوت نظریه سی. پی. اچ. تاکید دارند. البته با توجه به عمر کوتاه این نظریه نسبت به نظریه ریسمانها که بیش از ۸۰ سال از عمر آن می گذرد، توانسته بخوبی مطرح شود. بطوریکه هنوز کسی آن را رد نکرده است. زیرا در توجیه پدیده های فیزیکی خیلی توانمند است.
▪ از چه زمانی تصمیم گرفتید که سی.پی.اچ را در سایت اینترنتی قرار دهید؟
ـ از سال ۱۳۸۳
▪ تئوری همه چیز چه کاری انجام می دهد و الزام وجود تئوری همه چیز در چیست؟
ـ الزامی در کار نیست. در نگاه واقع بینانه، نظریه همه چیز باید بتواند وحدت نیروها و وابستگی فرمیونها و بوزون ها را توضیح دهد. همچنین باید لحظه ی بیگ بنگ و علت آن را توضیح دهد.
▪ از چه زمانی به فکر افتادید تا روی تئوری همه چیز فکر کنید؟
ـ هیچ وقت در این فکر نبودم. وقتیکه ساختمان فوتون را با استفاده از سی. پی. اچ. تعریف کردم، بنظرم رسید که این نگرش می تواند به نظریه همه چیز منتهی شود.
▪ در حال حاضر وضع پژوهش را در جامعه در چه مرحله ای و سطحی می بینید؟
ـ پزوهشگران بسیار با هوش و پشت کاری داریم. اما این پتانسیل جامعه است، نه توان آن. برای آنکه این پتانسیل به نتایج بهتری برسد، کار زیادی در پیش داریم که بیش از همه توجه مسئولین را می طلبد تا به بخش پژوهشی کشور و حمایت از نوآوری بیشتر بپردازند.
▪ آیا از نحوه کارکرد سایتهای علمی ایران از جمله پارس اسکای و هوپا راضی هستید؟
ـ پارس اسکای و هوپا در دو زمینه ی متفاوت کار می کنند. پارس اسکای در اطلاع رسانی و هوپا در زمینه ی تبادل نظر و بحث موفقیت خوبی داشته اند. ولی در مجموع سایت های علمی ایران هنوز راه زیادی در پیش دارند تا با زمان هماهنگ شوند. امیدوارم در آینده نزدیک به این هماهنگی برسند.
▪ برای بیشتر آشنا شدن علاقه مندان با سی.پی.اچ چه راهی را پیشنهاد می کنید؟
ـ کتب الکترونیکی آن را مطالعه کنند، در این زمینه وارد بحث شوند و سئوالات خود را مطرح کنند. هیچ چیز به اندازه ی بحث و تبادل نظر موثر نیست.
▪ رابطه شما با ادبیات چگونه است؟
ـ دوست دارم و در این زمینه نیز گاهی قلم می زنم.
▪ اگر بخواهید یک بیت را انتخاب کنید. آن بیت چیست؟ از کدام شاعر انتخاب می کنید؟.
ـ سعدی:
بنی آدم اعضای یک پیکرند
که در آفرینش ز یک گهرند
▪ اگر دوباره بدنیا می آمدید، آیا باز هم به سراغ فیزیک می رفتید؟
ـ بهترین پاسخ این سئوال یک تبسم است. اما من به سراغ فیزیک نرفتم، فیزیک از من دست بردار نبود. فیزیک یعنی توضیح هستی که انسان بخش کوجکی از آن است، چگونه می توان عمر را طی کرد و به پدیده های فیزیکی بی توجه بود؟ بنظر من هر کسی در این دنیا بدون دیدگاه فیزیکی نمی تواند روز را به شب برساند. بنابراین اگر دوباره بدنیا بیایم، با دید بهتری و بیش از بار اول به فیزیک روی خواهم آورد.
▪ و یک جمله برای پایان؟
ـ موفقیت روز افزون جوانان ایرانی را در عرصه ی علم آرزو دارم. امیدوارم جوانان ایران را به جایگاه واقعی و در خور ایران کسب کنند. شاد و پیروز باشید.
منبع : سایت آموزش فیزیک