دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


باقیمانده نقدی Cashback


باقیمانده نقدی    Cashback
▪ نویسنده و کارگردان: شون الیس.
▪ موسیقی: گای فارلی.
▪ مدیر فیلمبرداری: انگوس هادسن.
▪ تدوین: کارلوس دومک، اسکات تامس.
▪ طراح صحنه: مورگان کندی.
▪ بازیگران: شون بیگراستاف[بن ویلیس]، امیلیا فاکس[شارون پینتی]، شاون اوانز[شون هیگنز]، میشله رایان[سوزی]، استوارت گودوین[جنکینز]، مایکل دیکسون[بری بریکمن]، مایکل لامبورن[مت استفنز]، مارک پیکرینگ[برایان].
▪ ١٠٢ و ٩٠ دقیقه. محصول ٢٠٠٦ انگلستان. برنده جایزه هیئت داوران جشنواره برمودا، برنده جایزه C.I.C.A.E از جشنواره سن سباستین.
▪ ژانر: کمدی، درام، عاشقانه.
بن ویلیس هنرجوی رشته نقاشی، به تازگی از دوست دخترش سوزی جدا شده است. تلخی این جدایی باعث شده تا بن دچار بی خوابی مزمن شود. بن بعد از یکی دو روز برای فراموش کردن رابطه خود با سوزی و استفاده مفید از این بی خوابی تصمیم به کار در شیفت شب یک سوپر مارکت بزرگ می گیرد. در آغاز، هشت ساعتی که باید در فروشگاه بگذراند بسیار دلگیر می نماید. اما به زودی با همکاران پر سر و صدایی آشنا می شود که کم کم از کسالت این ساعات کاری می کاهند. اما ماجرای دیگری نیز در انتظار اوست: آشنایی با دختر صندوقدار ساکت و بی سر و صدای زیبایی به نام شارون که با فراموش کردن ساعت می خواهد کسالت این ساعت ها را فراموش کند. البته بن نیز راه حل خود را دارد: متوقف کردن زمان و مطالعه روی زیبایی بدن انسان ها....
● چرا باید دید؟
شون الیس متولد ١٩٧٠ برایتون، انگلستان عکاس شناخته شده ای است که به تازگی قدم در وادی فیلمسازی نیز گذاشته است. همین دو سه سال قبل بود که فیلم کوتاهی با همین نام Cashback/باقیمانده نقدی به طول ١٨ دقیقه کارگردانی کرد. فیلمی که به شدت مورد تحسین و پسند منتقدان قرار گرفت و بعد از دریافت ٦ جایزه معتبر به نامزدی اسکار بهترین فیلم کوتاه زنده نیز نائل شد. الیس بعد از دو سال با استفاده از همان گروه قبلی تصمیم به ساخت فیلمی سینمایی بر اساس همان داستان ١٨ دقیقه ای شد. اما بشارت باد که این به معنی آب بستن در یک سوژه فیلم کوتاه و تبدیل آن به فیلمی سینمایی نیست. حاصل کار او به عنوان اولین فیلم بلند هر فیلمسازی بیش از اندازه کافی بدیع، جسورانه و زیبا است.
باقیمانده نقدی[در بسیاری ز کشورها زمانی که با کارت اعتباری خرید می کنید، از شما سوال می شود:آیا پول نقد هم می خواهید؟] فیلمی کوچک و منسجم درباره عشق، دل شکستگی، روابط زن و مرد، و از همه مهم تر وقت، هنر و زیبایی است. یک کمدی بی ادعای انگلیسی و پاسخی به وسوسه هر فیلمسازی برای ساخت مجدد اثر خود با هدف تکمیل کردن آن و پرهیز از خطاهای پیشین است. الیس از تجربه گران قدر خود در عکاسی برای زینت بخشیدن به فیلم ساده خود سود فراوان برده است. همین امر باعث شده تا جایزه تکنیک و نوآوری جشنواره سن سباستین به او و فیلمش تعلق بگیرد. البته نباید نقش انگوس هادسن مدیر فیلمبرداری را نیز فراموش کرد، مخصوصاً در یکی از سکانس های ابتدای فیلم؛ جایی که بن ویلیس بعد از تماسی تلفنی فاصله راهرو تخت خواب خود را همچون سقوط در خلاء طی می کند.
دیالوگ های به شدت سنجیده، گفتار متن سرشار از طنز و ایهام و شوخی های کلامی درجه یک فیلم بر غنای کار الیس می افزاید. مانند صحنه ای گفت و گوی شارون و بن درباره لافی که همکارشان مت درباره خوابیدن با شارون نزد بن زده است:
ـ بن: تو مت با هم رابطه دارید؟
ـ شارون: نه. فقط مثل دو تا دوست یک شب با هم سینما رفتیم، فقط مثل دو تا دوست.
ـ بن: هوم!
ـ شارون: چطور مگه؟ مت چیزی گفته؟
ـ بن: اون گفت که با تو خوابیده. خوب تو این کارو نکردی؟
ـ شارون: نه، البته که نکردم! منو چی فرض کردی؟
ـ بن: ببخشید.
ـ شارون: خوب اون درباره سکس با من چی گفت؟
ـ بن: فکر می کنم این بهترین سکسی بوده که هرگز نداشته.
از این دست شوخی های ناب در فیلم زیاد است. البته تاکید فراوان وی بر زیبایی های اندام انسان می تواند در چشم برخی منتقدان جلوه ای Fetishistic/یادگار پرستانه پیدا کند که پر بیراه هم نیست. با این حال با کمی مسامحه می توان هنرمندان-به خصوص نقاشان و مجسمه سازان- را ستایشگران زیبایی نامید. چیزی که تمامی هنرمندان یونان باستان و بسیاری تمدن ها دیگر اوج آن را در اندام مرد و زن می دیده اند. متاسفانه فیلم کوتاه الیس با همین نام را ندیده ام، اما دوستانه به شما توصیه می کنم از تماشای همین یکی غفلت نکنید. یکی از بهترین فیلم های تجربی امسال است که نوید ظهور کارگردانی نو آور و پر توان را می دهد. شما هم سعی کنید کمی زیبایی وارد زندگی تان کنید!
منبع : موج نو


همچنین مشاهده کنید