سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


سینماهای پایتخت (شاعران سینمایی)


سینماهای پایتخت (شاعران سینمایی)
سینماهای تهران را می‌توان بخش مهمی از خاطرات پایتخت نشینان سالهای نه چندان دور تاکنون دانست. سینماهایی که امروز در جای جای این شهر بزرگ جاخوش کرده اند و دامنه گسترش آن حتی به فرهنگسراهای تازه تاسیس هم کشیده شده است.
اما به طور حتم سینماها هم چون خود ما آدمها با نام خود در حافظه و یاد و خاطرات تلخ و شیرینمان جای می‌گیرند. نامهایی که از گذشته تاکنون البته به فراخور زمان تغییراتی هم داشته است.
اما آنچه بیش از هر چیز در انتخاب این نامها خودنمایی می‌کند، منتسب کرد این مکان های فرهنگی به مشاهیر پر افتخار ادبی کشورمان است. انتخاب هایی مناسب که نشان از ارتباط حوزه‌های مختلف فرهنگی هنری با ادبیات و مشاهیر کشورمان دارند و به خصوص سینما که با برگزیدن سیمرغ به عنوان مهمترین جایزه خود سعی در گام نهادن در جای پای بزرگان ادب این مرز و بوم دارد.
● سینما «فرودسی» با قدمتی ۵۰ ساله
سینما «فردوسی» از جمله سینماهای شهر تهران به شمار می‌آید که نام آن ناخودآگاه ما را به یاد حماسه‌سرای ایرانی و گوینده شاهنامه به عنوان مشهورترین اثر حماسی فارسی می اندازد، سینمایی که حدود ۵۰ سال پیش توسط یک شرکت روسی در خیابان انقلاب، مقابل لاله زار نو ساخته شد. نام این سینما ابتدا «رویال» بود و پس از پیروزی انقلاب اسلامی این سینما به «فردوسی» تغییر نام داد. سینما «فردوسی» متعلق به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است و ۱۰۵۰ صندلی ظرفیت دارد.
● سینما «حافظ» و باغهای معلق تهران
«حافظ» هم به عنوان سینمایی دیگر در پایتخت معرفی می شود که نام او هم برگرفته از نام یکی از بزرگترین شاعران و غزلسرایان نغزگوی نام آوازه ایران و جهان است. این سینما اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۷ یعنی حدود ۵۰ سال پیش در خیابان جمهوری، بعد از خیابان سعدی ساخته شد.«فرشید موتمنی آذر» مالک این سینما در خصوص تاریخچه نامگذاری این سینما می گوید: حدود ۵۰ سال پیش در خیابان شاه آباد سابق(جمهوری)فعلی، دو باغ وجود داشت که متعلق به شخص به نام «مهندس ملکی» بود. وی در همان سال تصمیم می گیرد در این دو باغ دو سینما احداث کند، به همین جهت نام یکی از این دو سینما «حافظ» نامگذاری می شود. سینما «حافظ» هم اکنون ۴۵۰ صندلی ظرفیت دارد.
● سینما «سعدی» ، پناهگاه سوته دلان
اما یکی دیگر از دو باغی که در ۱۳۳۷ توسط مهندس ملکی خریداری و به سینما تبدیل شد،«سعدی» نام گرفت. سینمایی که او هم نام یکی از بزرگترین شاعران قرن هفتم و تاریخ ادبیات فارسی را با افتخار یدک می کشد. شیخ سعدی شیرازی چنان تاثیر شگرفی بر زبان و ادبیات پارسی گذارده است که ما ایرانیان هر باره نام او و هر چه که به نام او به یادگار مانده است را با افتخار یاد می کنیم. اما این پایان ماجرا نیست، یک حادثه باعث شد که از سینما «سعدی» تنها نام پر افتخارش به یادگار بماند. به گفته فرشید موتمن آذر در سال ۱۳۴۵ یعنی ۴۱ سال پیش این سینما به دلیل آتش سوزی به مخروبه ای تبدیل شد و از همان سال تاکنون این سینما بسته مانده و دیگر تلاشی برای بازسازی آن انجام نگرفته است.
● «عطّار نیشابوری» و بالای شهر
سالن نمایش فیلم "ایوان عطار" مجموعه فرهنگی، تاریخی سعدآباد از دیگر اماکن فرهنگی در تهران به شمار می آید که نام آن از «محمّد عطّار نیشابوری» یکی از عارفان و همچنین یکی از شاعران مطرح ادبیّات فارسی‌ در اواخر سدهٔ ششم و اوایل سدهٔ هفتم گرفته شده است.این سالن سینما که با حمایت موسسه سینماشهر بازسازی اساسی شده است، از ‪۱۸‬ مهرماه سال جاری با ظرفیت ۴۵۰ صندلی گشایش یافت. همچنین دو تابلو اکران در میادین تجریش و دربند برای اعلام برنامه‌ها این سینما نصب شده است.
● «رودکی» در گذر از متروپل
سینمای «رودکی» از دیگر سینماهای شهر تهران با قدمتی نزدیک به پنج دهه درخیابان لاله زارنو واقع شده است و ۶۱۳ صندلی ظرفیت دارد. سینمایی که پیش از این (متروپل) نام داشت و سپس به «رودکی» تغییر نام داد. رودکی شاعر پرآوازه‌ای که در سن ۸ سالگی قرآن را از حفظ و در موسیقی و نوازندگی هم چیره دست و پر آوازه بوده است.
● «ابن سینا» در جوار شهر کتاب
سالن سینمای فرهنگسرای قانون(ابن سینا) نویسنده و عالم پرآوازه کشورمان هم از دیگر اماکن فرهنگی شهر تهران به شمار می آید که به نام دانشمند, فیلسوف و پزشک ایرانی نامگذاری شده است.دانشمندی که ۴۵۰ کتاب در زمینه‌های گوناگون نوشته‌ و تعداد زیادی از آثارش در مورد پزشکی و فلسفه‌است. فرهنگسرای‌ «ابن‌سینا» به عنوان تنها فرهنگسرای‌ منطقه ۲ تهران در سال۱۳۷۳ ، تأسیس شده است‌. در ساختمان فرهنگسرا‌، به صورت حیات‌های قدیمی بیرونی و اندرونی با حوض کوچک آب ساخته شده ‌است‌، ساختمان شهر کتاب نیز در کنار ساختمان مکان دلپذیری برای دوست‌داران کتاب است‌. عصرهای پنج‌شنبه، نیز بازارچه هنر در سالن بالای فرهنگسرا‌ مکانی است که هنرمندان رشته‌های هنرهای مختلف در آن به خرید و فروش و بحث و بررسی می‌پردازند.
● «رازی و خیام»، گمشده در ترجمه
اما علاوه بر موارد ذکر شده سینماهای دیگری هم در تهران هستند که اگر چه به دلیل قرار گیری در یک محدوده خاص جغرافیایی و عدم بازگشت سرمایه دیگر ضرورتی بر بودنشان وجود ندارد، اما بدون شک نام آنها همیشه بر سر زبان پایتخت نشینان خواهند ماند. سینماهایی چون، «رازی» ، «خیام» و... که به دلایل ذکر شده در سالیان نه چندان دور یا تغییر کاربری داده اند و یا تنها به خاطره‌ای تبدیل شده‌اند.
اوایل سال گذشته موسسه سینما شهر نیمی از این سینما ها را مجهز به کتابخانه کرده است.اما شاید نامگذاری این سینما ها بتواند مرکزی برای ارایه آثار شاعران باشد تا سالن سینما به یک مرکز فرهنگی نیز تبدیل شود.چه خوب می شد که سینما رودکی تمامی آثار مربوط به رودکی را نیز ارایه می کرد و تمامی سینماهایی که نام شاعری بزرگ را یدک می‌کشند.
منبع : خبرگزاری کتاب