یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

امنیت عراق در اغما


امنیت عراق در اغما
بمب گذاری در حرم امام هادی(ع) در شرایطی انجام شد كه در چند ماه گذشته، ضریب امنیتی نسبی شهرهای عراق بار دیگر شكنندگی خود را نشان داد.
بعد از حدود شانزده ماه از حمله تروریست ها به بارگاه مطهر امامین عسگریین و تخریب گسترده این مكان مقدس، بار دیگر افراطیون و تروریست ها در منطقه ای كه كنترل امنیتی كلی آن را نیروهای عراقی و آمریكایی بر عهده دارند، به رغم آنكه به ظاهر حرم شیعیان از سوی نیروهای امنیتی و پلیس محافظت می شد، توانستند به حرم نفوذ كرده و دو مناره طلایی آن را منفجر كنند.
حرم امام هادی(ع) در شهر سامرا ( ۱۲۰كیلومتری شمال بغداد )واقع شده است كه در حمله سوم اسفند سال ۸۴ افراد مسلح ناشناس حوالی ساعت ۵ بامداد به نگهبانی حرم یورش برده و دست و پای پنج تن از نگهبانان موجود در مركز نگهبانی را بسته و سپس اقدام به بمب گذاری در زیر گنبد و انفجار آن كردند و بعد از آن از معركه گریختند.
مقام های رسمی شیعه و شاهدان اعلام كردند، انفجار اخیر ساعت ۹‎/۰۵صبح به وقوع پیوست و دو انفجار پی درپی با فاصله پنج دقیقه مناره های حرم سامرا را تخریب كرد.
در انفجار اول مناره سمت چپ حرم و در انفجار دوم مناره طلایی سمت راست حرم به صورت كامل فرو ریخت. پس از وقوع این انفجار مردم خشمگین سامرا تظاهرات گسترده ای را در محكوم كردن این عملیات تروریستی برگزار كردند اما نیروهای پلیس عراق به سمت تظاهركنندگان حمله ور شده و با شلیك تیرهوایی تظاهركنندگان را متفرق كردند.
وزارت كشور عراق و آمریكایی ها پیش از این حادثه به گزارش هایی دست یافته بودند مبنی بر اینكه احتمالا القاعده در گاردهای محافظ حرم كه شیعه نبوده اند، نفوذ كرده اند، اما عملیات تخریب مناره ها قبل از تعویض این گاردها انجام شد.
در واكنش به این حمله یك مقام آمریكایی از بازداشت ۱۵نیروی امنیتی محافظین حرمین عسگریین خبر داد.به گفته مقامات عراقی این منطقه كه در آن حرمین عسگریین واقع شده از آن زمان تاكنون تحت شدیدترین تدابیر امنیتی بوده و همین امر باعث شد كه برخی احتمال داخلی بودن آن را مطرح كنند.
این جنایت هولناك به عنوان اقدامی در جهت برانگیختن درگیری های فرقه ای و قومی و آتش جنگ داخلی در عراق از سوی جامعه جهانی نیز به شدت محكوم شد.ژنرال بنیامین میكسون یكی ازفرماندهان نیروهای آمریكایی در عراق احتمال داد نیروهای امنیتی عراق با عاملین انفجار همدست باشند.وی در گفت و گو با سی ان ان حتی احتمال داد یكی از مقامات امنیتی این عمل را مرتكب شده باشد.
میكسون گفت: مقامات آمریكایی بر این باورند كه این اقدام باید توسط یكی از نیروهای امنیتی صورت گرفته باشد چرا كه منطقه ای كه حرم در آن واقع شده به شدت تحت حفاظت است. این در حالی است كه در واكنش به این جنایت سیدعبدالعزیز حكیم رییس مجلس اعلای اسلامی صراحتا انگشت اتهام را به سوی «زلمای خلیل زاد» سفیر آمریكا در عراق نشانه رفت و گفت: اظهارات مداخله جویانه سفیر آمریكا در عراق، چراغ سبزی به تروریست ها برای حادثه سامرا بود.
حكیم با قدردانی از موضع به موقع مردم اهل سنت سامرا كه با برگزاری تظاهراتی، جنایات تروریست ها را در این شهر محكوم كردند، گفت: این اقدام از طرف همه اهل سنت، چه در داخل و چه در خارج عراق محكوم است. وی تاكید كرد، ما معتقدیم اگر نیروهای خارجی در كار دولت عراق دخالت نكنند، نیروهای امنیتی عراق قادر به تامین امنیت این كشور خواهند بود.
● ارزیابی
طی یك ماه گذشته نیروهای نظامی آمریكایی، به بهانه هایی مانند ارتقای امنیت شهرها ، مدیریت امنیت برخی شهرهای عراق را از دست نیروهای مردمی عراقی و وزارتخانه های كشور و دفاع این كشور، گرفته اند.
تخریب گلدسته های حرمین عسگرین توسط تروریست ها نشان داد كه آمریكایی ها نتوانسته اند تغییرات جدید در تركیب سیاسی و اجتماعی عراق را درك كنند و این امر با توجه به دیدگاههای واشنگتن در خصوص حاكمیت موجود در عراق، زمینه های بروز خشونت در این كشور را به ویژه در بین سنی ها و شیعیان فراهم كرده است .وارد شدن سازماندهی شده تروریستها به حرمین و عملیات بمب گذاری در نقاط حساس مناره ها نشان می دهد كه این اتفاق نمی تواند بدون محاسبه امنیتی، سیاسی، اجتماعی، فرقه ای و مذهبی باشد .
نوری المالكی نخست وزیر عراق معتقد است كه «بی اعتمادی« و «نگرانی از توطئه» مهمترین عواملی هستند كه عملا عالی ترین مقام های سیاسی دولت عراق را به خود مشغول كرده است.ناامنی های رو به تزاید و انفجارهای خونین همگی نشان از در اغما بودن امنیت در عراق دارد و مسوولیت این معضل بطور قطع فقط متوجه دولت نوری المالكی نیست بلكه بخش عمده ای از این ناكارآمدی ناشی از كاركرد امنیتی ضعیف و بدون احساس مسوولیت نیروهای آمریكایی است.
برخی از مطالعات حاكی از آن است كه تاكنون حدود ۶۵۵هزار نفر عراقی در جریان ناامنی های چهار سال گذشته در این كشور كشته شده اند.شدت و تعداد درگیری های قومی مذهبی و نیز حملات انتحاری و انفجار ماشین های بمب گذاری شده از فوریه ۲۰۰۶و پس از انفجار گنبد حرم امام حسن عسگری(ع) همچنان رو به تزاید بوده است و عملا نیروهای آمریكایی و نیز دولت عراق نتوانسته اند نقش چندانی در كاهش ناامنی یا حتی ثابت نگه داشتن ناامنی ها از خودنشان دهند.
برخی از آمار حاكی از آن است كه تاكنون ۳۷۰۰سرباز از نیروهای متحدین در عراق كشته شده اند كه سربازان آمریكایی شاهد بیشترین تلفات بوده اند. گفته می شود كه آمار تلفات سربازان آمریكایی در عراق بسیار بالاتر است و وزارت دفاع آمریكا ارقام واقعی را منتشر نمی كند و شاید این امر با توجه به فضای سیاسی داخلی آمریكا آمریكایی ها را در نهایت مجبور كند تا این كشور را ترك كنند.بسیاری معتقدند آنچه در عراق جریان دارد یك جنگ داخلی تمام عیار است.
جنگی كه عملا همه فرصت های دولت مركزی را بر باد می دهد و به تدریج آن را نابود می كند. جنگی كه عملا انشقاق های طبیعی این كشور را به سوی تجربه و آشوب منطقه ای هدایت می كند.
بطور قطع پیام انفجار سامرا از كنترل خارج شدن امنیت عراق از دست دولت مالكی و نیروهای آمریكایی است و این امر پیامدهای ناخوشایندی را در منطقه در پی خواهد داشت.بی تردید مسوولیت این جنایت متوجه ایالات متحده است كه به رغم لفاظی های خود برای تامین امنیت عراق تاكنون نه تنها اقدامی موثر در برقراری امنیت (حتی بصورت نسبی) نكرده، بلكه زمینه های بروز این دسته از جنایات را بیش از پیش با اقدامات تفرقه افكنانه خود فراهم كرده است.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید