جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه در بیماری‌های قلبی


تغذیه در بیماری‌های قلبی
رژیم غذایی، عامل عمده‌ای در كاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی است. شاید شما تا به حال توصیه‌های مختلفی را درباره ‌رابطه تغذیه با بیماری قلبی شنیده یا خوانده باشید ولی بی‌تردید توصیه‌های انجمن قلب آمریكا در مورد یك رژیم غذایی متعادل، مبانی علمی محكم‌تری دارد.
مصرف اكثر میوه‌ها و سبزیجات، برای سالم نگه‌داشتن دستگاه قلب و عروق مناسب هستند. میوه‌ها و سبزیجات، منبع بسیار مناسبی از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنیند. میزان چربی، كالری، سدیم و كلسترول در اكثر میوه‌ها و سبزیجات پایین است و به همین دلیل برای قلب مفید هستند.
محصولات لبنی و شیر،منبع غنی از پروتئین، كلسیم، ویتامین‌‌های خانواده ( Bنیاسین و ریبوفلاوین) و ویتامین‌های A و D به شمار می‌آیند. بهتر است بیشتر از شیرهای كم‌چرب استفاده كنید تا شیرهای معمولی؛ همچنین ماست، پنیر و كره هم باید مقدار چربی پایینی داشته باشند.
بهتر است از نان‌های كم‌چرب و غیرروغنی، برنج، ماكارونی و سبزیجات نشاسته‌ای (مثل سیب‌زمینی، ذرت و غیره)، به حد متعادل استفاده كنید. این غذاها،غنی از ویتامین B، آهن و فیبر هستند و همزمان، چربی و كلسترول پایینی هم دارند.
سعی كنید از مصرف غذاهای سرخ شده پرهیز كنید ؛ تخم مرغ نیمرو، خاگینه و غذاهای دیگری هم كه در روغن یا كره، تفت داده می‌شوند را كمتر مصرف كنید. از مصرف سوپ خامه و سس‌های خامه‌ای برای سالاد، ماكارونی و یا سبزیجات بپرهیزید.
گوشت، غذاهای دریایی، تخم مرغ و دانه‌های روغنی، منبع بسیار ارزشمندی از پروتئین، ویتامین‌های ب، آهن و سایر مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند. هنگام مصرف انواع گوشت، پوست آن را كه حاوی چربی بیشتری است ،حتماً جدا كنید و از مصرف گوشت‌های آماده مثل سوسیس و كالباس و گوشت‌های با چربی بالا و همچنین گوشت‌های مربوط به اعضای حیوانات مثل جگر، دل و قلوه، پرهیز نمایید.
از مصرف روغن‌ها و چربی‌ها اجتناب كنید چون مقدار كالری آنها بسیار بالاست و لازم است مصرف تمام انواع آنها را كاهش دهید. برخی از چربی‌ها، بهتر از بقیه هستند ولی كماكان آنها هم باید به میزان متوسط مورد استفاده قرار گیرند. بهتر است از روغن‌های گیاهی مایع مثل آفتابگردان، سویا، ذرت، زیتون، كانولا و غیره استفاده كنید. سس سالاد و مایونز مصرفی شما هم باید حتی‌الامكان از این روغن‌ها تهیه شده باشد.
توصیه‌های غذایی برای كودكان بالای ۲ سال، مشابه توصیه‌های مربوط به بزرگسالان است. كودكان و نوجوانان باید كالری كافی برای رشد و فعالیت جسمی در اختیار داشته باشند اما همزمان نباید كالری دریافتیشان آنقدر زیاد باشد كه وزن ایده‌آل بدن‌شان افزایش یابد. كودكانی كه از رژیم‌های كم‌چربی استفاده می‌كنند ممكن است نتوانند سطح رشد خود را در حد مطلوب نگهدارند. برای طرح‌ریزی یك رژیم غذایی كم چربی برای كودك خود بهتر است با یك پزشك با تجربه در امر تغذیه یا یك متخصص تغذیه مشاوره نمایید.

دكتر علیرضا احمدوند
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار