یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا
پروتئین وی Whey و نسلهای آن
پروتئین وی به پرمصرفترین مکمل در میان اکثر بدنسازها و ورزشکاران رشتههای دیگر تبدیل شده است و به چند دلیل خوب بهعنوان یک پروتئین ایدهآل برای مصارف متنوع مورد استفاده قرار میگیرد.
در چند تحقیق و آزمایش بهعمل آمده در خصوص پروتئین وی معلوم گردید که این پروتئین یک پروتئین مستعد برای کاهش نرخ سرطان، مبارزه با HIV، افزایش قدرت ایمنی بدن، کاهش استرس و پائین آورنده کلسترول، افزایش سطح سرتونین در داخل مغز، ارتقاء عملکرد کبد در گروهی که بهنوعی از بیماری هپاتیت رنج میبرند، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد فیزیکی بدن بهعنوان نمونه میتوان اشاره کرد.
یکی از تأثیرات بارز پروتئین وی علیالظاهر توانائی افزایش Glutathione GSH آن میباشد. نمیتوان اهمیت GSH را در عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن نادیده گرفت. GSH بهطور قطع مهمترین آنتیاکسیدان محلول در آب میباشد که در بدن یافت میشود.
GSH سه پپتایدی است که از آمینواسیدهای ال سیستین، ال گلوتامین و گلیسین تشکیل شده است. از آنجائیکه GSH بهعنوان یک ماده شناخته شده ضروری بر ایمنی بدن، اکسیدکننده استرس و حفظ سلامتی بدن میباشد کاهش آن مرتبط است با یک لیست بلند از بیماریها. پروتئین وی جایگاه خاصی در برنامه غذائی افراد دارد. یکی از علائم دیگر کاهش GSH در ورزشکاران بروز سندم تمرینزدگی میباشد. بنابراین این احتمال وجود دارد که استفاده از پروتئین وی در جلوگیری از تمرینزدگی و یا حداقل تخفیف آن بسیار دشوار است.
هنگامیکه در خصوص پروتئین وی صحبت میکنیم در حقیقت داریم رجوع میکنیم به یک پروتئین پیچیده که تشکیل شده از چندین زیرشاخه پروتئینهای (پپتاید) دیگر همچون، بتا، لاکتوگلوبولین، آلفا لاکتوآلبومین، ایمینوگلوبین IgGs، گلیوکوماکروپپتایدز، بووین سرم آلبومین BSA و پپتایدهای فرعی دیگر مثل لاکتوپروکسی دیبس، لی سوزیم و لاکتوفرین.
هر یک از این پپتایدهای فرعی که در وی وجود دارند به لحاظ خصوصیات بیولوژیکی در خواص ویژه خود میباشند. اخیراً جداسازی این زیرشاخهها در مقیاس بزرگ یا غیرممکن بوده و یا برای هر منظور بهجزء تحقیقات بسیار هزینهبر است. تکنولوژی فیلترینگ مدرن در دهه گذشته پیشرفتهای محسوسی داشته بهگونهای که این امکان را برای شرکتها فراهم ساخته که بتوانند پپتایدهای فعال بسیار حساس همچون لاکتوفرین و لاکتوپروکسی دیس را از وی جدا سازند.
خیلی از این زیرشاخهها آنهم در مقادیر بسیار ناچیز در شیر گاو طبیعی و آنهم کمتر از یک درصد یافت میشوند. برای مثال: یکی از مهمترین این زیرشاخهها یعنی لاکتوفرین که گفته میشود در جلوگیری از بسیاری از بیماریها و همچنین افزایش سیستم ایمنی و سلامتی عمومی بدن نقش دارد. تنها نیم تا یک درصد در پروتئین وی که از شیر گاو گرفته شده را تشکیل میدهد در صورتیکه در شیر انسان این مقدار حدود ۱۵ درصد میباشد. در دهههای گذشته پروتئین وی (پودر وی) یک روند دگرگونی را طی کرده و تا بهحال چند نسل از آن تولید شده و به بازار مصرف عرضه شدهاند.
● نسل اول پودرهای پروتئین وی
این نوع محصول اولیه از پودر پروتئین وی حاوی حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد پروتئین و تعداد قابل توجهی لاکتوز، چربی و undenatured (پروتئینی که در اثر حرارت، کلیه ارزشهای غذائی خود را از دست نداده است و هنوز حاوی مقادیری از پروتئین میباشد) پروتئین بود. این پودرها بیشتر بهصورت پوردهای پروتئین کنسانتره در نظر گرفته میشدند و عمده مصرفشان در صنعت موادغذائی و کیک و شیرینیسازی بود.
● نسل دوم پودرهای پروتئین وی
بخش عمدهای از پودرهای پروتئینی وی که امروز به فروش میرسند از این نسل از پودر پروتئینهای وی میباشند. فرمول تشکیل دهنده اکثر پودرهای وی نسل دوم مخلوطی از وی کنسانتره wps و وی ایزوله wpi میباشد. در پودرهای وی کنسانتره کنونی حدوداً تشکل ۷۰% تا ۸۰% پروتئین و ۲۰% تا ۳۰% لاکتوز و چربی این پودرهای پروتئین بهطور کلی تشکیل شدهاند از ۹۰% تا ۹۶% پروتئینهای undenatured.
تحقیقات نشان داده است که تنها پروتئین وی در فرم طبیعی آن (بهگونهای دیگر یعنی در شکل اصلی آن) دارای فعالیت بیولوژیکی میباشد. پودر وی که تحت فرآیند قرار گرفته تا چربی و لاکتوز و دیگر عناصر آن خارج شود، بدون از دست دادن فعالیت بیولوژیک آن توسط تولیدکنندگان نیازمند توجهات بسیار خاصی میباشد.
در این فرآیند پروتئین میبایست در درجه حرارت پائین و یا در محیط با سطح اسیدی بسیار کم برای جلوگیری از دست رفتن خاصیت طبیعی پروتئین آن تحت پروسه فوق قرار بگیرد.
حفظ خاصیت undenatured طبیعی پروتئین وی امر ضروری برای قابلیت ضد سرطانی و تحریک سیستم ایمنی آن میباشد اکثر پروتئینهای وی نسل دوم جهت تأمین پروتئین مورد نیاز در هر سروینگ (وعده) با پروتئین ایزوله مخلوط میباشند. کمتر از ۹۰ درصد بخش ایزوله پروتئین وی تشکیل شده از لحاظ پروتئین و لاکتوز موجود در آن حداقل بوده و میزان چربی هم در آن تقریباً صفر میباشد. خیلی از این پروتئینها ایزوله که توسط کمپانیها عرضه میشوند ایزولههای با یونهای تغییر یافته میباشند. این ایزوله بهوسیله برداشتن کنسانتره و به جریان انداختن آن (که از آن بهعنوان تغییر یونها نام میبرند) برای دستیابی به پروتئین وی با ایزولههای با یونهای تغییر یافته میباشد. بهنظر یک واکنش شیمیائی ساده و جالب میاید اما این روش معایب جدی در پی دارد. همانطور که پیشتر ذکر شد پودر پروتئین وی یک پروتئین پیچیده میباشد که تشکیل شده از چندین پپتاید زیرشاخهای که هر کدام دارای ویژگی و خاصیت منحصر بهفرد خود در حفظ سلامتی و ایمنی بدن میباشند که بعضی از این زیرشاخهها در مقادیر بسیار کم یافت میشوند. بنا به طبیعت فرآیند تغییر و تبدیل یونها کاهش قابل توجهی در بخش اعظمی از ارزش غذائی و خواص سلامتی دهنده اجزاء تشکیل دهنده آن بهوجود میآید.
شاید بدین ترتیب بر مقادیر پروتئین تشکیل دهنده افزوده شود ولی در عوض بخش قابل توجهی از زیر شاخههای تشکیل دهنده از دست میروند. همین تغییر و تبدیل یونها باعث شده است که پروتئینهای ایزوله نسل دوم پروتئینهای وی بهعنوان یک انتخاب ضعیف تلقی شوند.
● نسل سوم پودرهای پروتئین وی
با پیشرفتهای اخیر در تکنیکها پروسه کردن مثل میکروفیلتریشن، اولترافیلتریشن، نانوفیلتریشن و... بهنظر میرسد دیگر تولیدکنندگان به قابلیتی دست یافتهاند که میتوانند پودر پروتئین مناسب برای ارتقاء سلامتی و جلوگیری از بیماری را تولید نمایند.
تکنیک میکروفیلتریشن که در دمای پائین صورت میگیرد این اجازه را میدهد که بتوان پودر پروتئین وی تولید کرد که بیش از ۹۰ درصد آن را پروتئین تشکیل داده، و ضمن اینکه زیرشاخههای مهم آن نیز حفظ شده و درصد چربی و لاکتوز آن حداقل گردیده است و همچنین هیچ تغییری در ساختار طبیعی پروتئین آن بهوجود نیامده است.
همانطور که تصور کردید این نوع پروتئینهای وی در قیاس با نوعهای دیگر آن گرانتر میباشند. پودر مکمل پروتئین وی بهدلیل بالا بودن ارزش بیولوژیکی BV و همچنین بالا بودن آمینواسیدهای چند شاخهای BCAA در آن برای مقاصد ورزشی امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است و بههمین خاطر همیشه از آن بهعنوان یک مکمل مؤثر در افزایش حجم عضلانی و یا حفظ حجم عضلانی یاد میشود. شاید همین مسئله از دلایل اصلی پرفروشترین بودن این مکمل در بازار مکملها باشد. بههر حال هنوز اطلاعات علمی و مستند شده زیادی در خصوص مزایای پروتئین وی توسط محققین بهدست نیامده است. در آخر میتوان اینطور جمعبندی کرد: پودر پروتئین وی برای مقاصدی همچون حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماری اهمیت خاصی یافته است در صورتیکه تأثیر آن بر روی افزایش حجم عضلانی و ارتقاء قابلیت فیزیکی بدن هنوز کاملاً به اثبات نرسیده است.
منبع : مجله دانش ورزش
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
مجلس مجلس شورای اسلامی ایران حجاب شورای نگهبان دولت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران گشت ارشاد رئیسی رئیس جمهور جنگ
تهران هواشناسی شهرداری تهران پلیس دستگیری وزارت بهداشت سیل قتل سلامت کنکور آتش سوزی سازمان هواشناسی
قیمت دلار مالیات قیمت خودرو خودرو دلار بانک مرکزی بازار خودرو قیمت طلا سایپا مسکن ارز ایران خودرو
زنان سریال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلویزیون یمن تئاتر سینمای ایران قرآن کریم سریال پایتخت فیلم موسیقی سینما
سازمان سنجش کنکور ۱۴۰۳ خورشید
اسرائیل فلسطین رژیم صهیونیستی غزه آمریکا جنگ غزه روسیه چین اوکراین حماس عربستان ترکیه
فوتبال پرسپولیس استقلال فوتسال بازی باشگاه پرسپولیس جام حذفی آلومینیوم اراک تیم ملی فوتسال ایران تراکتور سپاهان رئال مادرید
فناوری همراه اول گوگل تبلیغات اپل سامسونگ ناسا آیفون بنیاد ملی نخبگان دانش بنیان
سازمان غذا و دارو خواب بارداری دندانپزشکی مالاریا