پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

رجعت امام حسین (ع)


رجعت امام حسین (ع)
اعتقاد به رجعت، یكی از ویژگیهای مكتب اهل بیت و تشیع است كه برخاسته از آیه های نورانی قرآن مجید و احادیث ائمه معصومین علیهم السلام می باشد . طبق این اعتقاد، خداوند متعال انبیا و جانشینان آنان و پیامبر اكرم و ائمه اطهار علیهم السلام را با گروهی از مومنان و پاكان و برخی از ستمگران و جنایتكاران مخصوصا ظلم كنندگان به حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و سید الشهدا علیه السلام را پس از مرگ دوباره قبل از روز قیامت زنده می كند و به این دنیا بر می گرداند تا بندگان شایسته خداوند و مومنین از این ستمگران كه دشمنان خداوند می باشند پیش از عذابی كه در آخرت بر ایاشان مهیا شده در همین دنیا انتقام بگیرند.
زمان این رجعت با ظهور سرور آفرین حضرت بقیت الله الاعظم حجت بن الحسن المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف شروع می شود و اول كسی كه به دنیا بر می گردد امام حسین علیه السلام می باشد التبه مناسب است پیش از آنكه رجعت حسینی علیه السلام كه موضوع این فصل است را مطرح كنیم در رابطه با اصل رجعت و بعضی از زوایای آن نكاتی را متذكر شویم .
۱) مراد از رجعت آن است كه قبل از معاد و پیش از روز قیامت، بدن هایی كه روح از آنها جدا شده است، دو مرتبه روح به همان بدنها بر گردد و آن فرد مرده با همان بدنی كه قبلا در او روحش بوده زنده شود لذا اعتقاد به رجعت با مساله حلول و تناسخ فرق دارد زیرا تناسخ و حلول عبارت است از وارد شدن روح در بدن انسان دیگر یا حیوانی و ما این را رجعت نمی گوئیم .
۲) رجعت یك امر ممكن بوده و كسی كه امكان او را انكار كند، قدرت بی پایان خداوند را محدود كرده، و منكر توانایی پروردگار است، لذا می گوئیم خداوندی كه قدرت دارد كه در روز قیامت همه ما را زنده كند می تواند در همین دنیااشخاص مرده را دو مرتبه زنده كند و به آن حیات ببخشد (أَلَیْسَ ذَلِكَ بِقَادِرٍ عَلَی أَن یُحْیِیَ الْمَوْتَی) آیا او (خداوند) توانایی زنده كردن مرده را ندارد؟
۳) علاوه بر ممكن بودن برگشت روح به بدن، این مطلب در امتهای گذشته به شهادت قرآن مجید واقع شده است، قرآن در چندین آیه مباركه جریاناتی را بیان فرموده كه حاكی بر وقوع رجعت بوده است . و اساسا مگر مهمترین معجزه حضرت عیسی علیه السلام زنده كردن مردگان نبوده است؟ !! پس برگشت روح به بدن قبلی خود، هم ممكن بوده و هم به وقوع پیوسته است.
۴) علاوه بر احادیثی كه رجعت را بیان فرموده در قرآن مجید نیز راجع به زنده شدن بعضی از انسانها پیش از روز قیامت نیز مطلب آمده كه به عنوان نمونه در آیه مباركه ۸۳ سوره نمل چنین می خوانیم (وَیَوْمَ نَحْشُرُ مِن كُلِّ أُمَّهٍٔ فَوْجًا مِّمَّن یُكَذِّبُ بِآیَاتِنَا فَهُمْ یُوزَعُونَ) یعنی روزی كه از هر امتی گروهی را محشور می كنیم.
در روایت آمده كه شخصی به امام صادق علیه السلام عرض می كند كه عامه این آیه را در رابطه با روز قیامت می دانند، حضرت صادق علیه السلام بدین مضمون به او فرمودند: آیا خداوند در روز قیامت از هر امتی تنها گروه و عده ای را محشور می كند و بقیه را رها نموده و محشور نمی كند؟! نه، این چنین نیست، بلكه این آیه مربوط به رجعت بوده كه تنها بعضی محشور می شوند اما آیه ای كه در مورد روز قیامت است فرمایش دیگر خداوند متعال است كه در آیه ای از قرآن می فرماید (و حشرنا هم فلم نغادر منهم احدا) یعنی آنان را محشور كرده پس احدی رادر این محشور شدن ترك نمی كنیم و همه را زنده می كنیم.
۵) رجعت برای همه انسانها نبوده بلكه بعضی در رجعت به دنیا بر می گردند:
در روایتی امام صادق علیه السلام فرموده اند: كه ان الرجعهٔ لیست بعامهٔ و هی خاصهٔ یعنی كه رجعت عمومی نیست بلكه عده ای در رجعت باز می گردند.
۶) اصل رجعت از روایات معتبره ثابت می شود گرچه در خصوصیاتش مطالبی است كه از حوصله این مقاله و موضوع آن خارج است.
● بعد از این نكات زمان آن رسیده كه وارد بحث شویم و رجعت حسینی را به صورت دسته بندی و شماره گذاری بیان نمائیم:
۱) خبر دادن خداوند تولد و شهادت و رجعت امام حسین را قبل از تولد به پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم .
در روایتی آمده كه خداوند پیش از آنكه امام حسین علیه السلام متولد شوند، به پیامبر اكرم بشارت تولد آن وجود مبارك را داد، و خبر داده كه نسل امامت تا روز قیامت از امام حسین علیه السلام می باشد، آنگاه پیشامدهای ناگوار و شهادت، امامت را در فرزندان و نسل او قرار داده در دنبال این مطالب روایت این گونه آمده كه و اعلمه انه یقتل ثم یرده الی الدنیا و ینصره حتی یقتل اعداءه و یملكه الارض یعنی خداوند متعال پیامبر اكرم را آگاه ساخت كه بعد از شهادت امام حسین را دوباره به این دنیا بر می گرداند و او را یاری كرده تا حضرتش دشمنان خود را بكشد و از بین ببرد و مالك تمام زمین شده و بر سراسر آن فرمانروائی كند.
۲) امام حسین علیه السلام نخستین كسی كه رجعت می كند
از بررسی چندین روایت كه در مورد رجعت آمده استفاده می شود كه اولین كسی كه به این دنیا باز می گردد و رجعت می كند امام حسین علیه السلام است . امام صادق فرمودند اول من تنشق الارض عنه و یرجع الی الدنیا الحسین بن علی علیه السلام یعنی نخستین كسی كه زمین از برای وی شكافته می شود و به دنیا بر می گردد امام حسین علیه السلام است.
۳) گفتگوی امام حسین علیه السلام با اصحاب با وفایش در رابطه با شهادت و رجعت خود
امام باقر علیه السلام می فرماید: پیش از آنكه امام حسین شهید شوند به اصحاب خود فرمودند: رسول خدا به من فرمودند: یا بنی انك ستساق الی العراق و انك تستشهد و یستشهد معك جماعهٔ من اصحابك یعنی ای فرزندم همانا تو را به عراق روانه می كنند و تو در آنجا با گروهی از یاران و اصحاب شهید می شوی . در دنباله همین روایت در فراز دیگری از آن دارد كه قال امكث ما شاء الله فاكون اول من تنشق عنه الارض یعنی بعد از شهادت تا مدتی كه خدا بخواهد می مانم سپس اولین كسی هستم كه زمین برای او شكافته می شود و (رجعت می كنم)
۴) رجعت امام حسین علیه السلام با اصحاب با وفایش
امام صادق علیه السلام فرمودند: امام حسین با هفتاد تن از یاران و اصحابشان كه با حضرت در كربلا شهید شده بودند به دنیا بر می گردند و رجعت می كنند.
۵) رجعت امام حسین علیه السلام با ۷۵ هزار نفر
امام صادق علیه السلام فرمودند: اول من ینغض عن راسه التراب الحسین بن علی علیه السلام فی خمسهٔ و سبعین الفا نخستین كسی كه سر از خاك بر می دارد حسین بن علی علیه السلام است كه با هفتاد و پنج هزار نفر رجعت می كند البته در بحار همین روایت را از كتاب دیگری نقل نموده كه در آنجا به جای ۷۵ هزار نفر ۹۵ هزار نفر را ذكره نموده.
۶) رجعت امیر المؤمنین با امام حسین علیه السلام برای انتقام گرفتن از دشمنان
امام باقر علیه السلام فرمودند: ان لعلی علیه السلام الی الارض كرهٔ مع الحسین یقبل برایته حتی ینتقم من بنی امیهٔ و معاویهٔ و آل معاویهٔ یعنی برای امیر المؤمنین علیه السلام رجعتی است كه با امام حسین علیه السلام بر می گردد كه با پرچم امام حسین می آید تا از بنی امیه و معاویه و آل معاویه انتقام بگیرد.
۷) رجعت یزید پلید و اصحابش برای انتقام گرفتن از این پلیدها
امام صادق علیه السلام فرمودند: ان اول من یكر الی الدنیا الحسین بن علی و اصحابه و یزید بن معاویه و اصحابه فیقتلهم حذو القدهٔ بالقذهٔ یعنی اولین كسی كه به دنیا بر می گردد امام حسین علیه السلام و اصحاب او، و یزید بن معاویه و اصحاب اوست، آنگاه او (حسین) همه آن دشمنان را می كشد.
۸) طولانی بودن عمر امام حسین علیه السلام در رجعت
امام صادق در ابتدای سوره اسرا می فرمایند: ان اول من یكر فی الرجعهٔ الحسین بن علی یمكث فی الارض اربعین الف سنهٔ حتی یسقط حاجباه علی عینیه من كبره یعنی اول كسی كه در رجعت بر می گردد حسین علیه السلام است، چهل هزار سال در این رجعت در زمین می ماند تا اینكه از كثرت طول عمر، ابروهای حضرت به روی چشمهایش می افتد.
۹) امام حسین علیه السلام امام زمان علیه السلام را غسل می دهد و كفن می نماید و به خاك می سپارد:
در یك فراز ار روایتی امام صادق علیه السلام می فرمایند: فاذا استقرت المعرفهٔ فی قلوب المؤمنین انه الحسین علیه السلام جاء الحجهٔ الموت، فیكون الذی یغسله و یكفنه و یحنطه و یلحده فی حفرته الحسین بن علی علیهما السلام و لا یلی الوصی الا الوصی یعنی هنگامی كه حضرت امام حسین علیه السلام در رجعت به مومنین معرفی شده و دیگر تردیدی در مورد آن حضرت باقی نماند كه او امام حسین است، اجل حضرت حجت بن الحسن علیه السلام می رسد و دیده از جهان می بندد، آن گاه امام حسین آن حضرت را غسل داده و كفن و حنوط می نماید و به خاك می سپارد و هرگز امام را غیر از امام غسل نمی دهد.
منابع:
تفسیر برهان
بحار الانوار
الایقاظ من الهجعه
تفسیر قمی
منبع : خبرگزاری فارس