پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

۲۰ بهمن ـ ۹ فوریه ـ زاد روز کتابخانه سیار (بوک موبیل)


دیروز زادروز كتابخانه سیار ( بوك موبیل) بود . نخستین واحد « كتابخانه سیار » هشتم فوریه سا ل ۱۹۵۷ در شهر سانفرانسیسكو ( آمریكا ) آغاز بكار كرد كه این ابتكار به سرعت جهانی شده است.
این كتابخانه ها شعب كتابخانه های عمومی هستند كه از بام تا شام در ساعات معین در میدانها و نقاط مشخص شهر متوقف می شوند و شهروندان به انها مراجعه می كنند . این واحدها معمولا در یك اتوبوس از رده خارج شده شهری كه رنگ آمیزی مجدد می شود قرار دارند . هر كتابخانه عمومی شهر دارای چند واحد سیار است كه هركدام مسیر مشخص دارند و شهرداری ها هزینه آنها تقبل می كنند.
این اتوبوسها كتب رفرنس ( مرجع كه غیر قابل عاریه دادن است ) و مجلات تخصصی ، نوار و كاست فیلمهای آموزشی را باخود حمل می كنند. در سابق ، كارتهای كاتالوگ كتابها را با خود می بردند و اینك به كامپیوتر حاوی فهرست كتابها بر حسب نام مولف ، عنوان كتاب و یا موضوع آن مجهزند . در هر اتوبوس یك كتابدار حرفه ای كار می كند كه در عین حال ممكن است رانندگی اتوبوس را هم بر عهده داشته باشد. ساكنان محل به این كتابدار مراجعه و پاسخ پرسشهای خود را در یافت می دارند. اگر كتابی را بخواهند عنوان و مولف و موضوع را به كتابدار می دهند . كتابدار در بازگشت به كتابخانه مركزی كتاب را دریافت می دارد و اگر موجود نباشد از یك كتابخانه دیگر در هر گوشه كشور كه باشد عاریه می كند و تلفنی به متقاضی اطلاع می دهدكه چه روزی و ساعتی ودر چه محلی برای دریافت كتاب مراجعه كند . همچنین كسانی كه از هر كتابخانه شهر كتاب عاریه كرده اند می توانند كتاب را به این واحد باز گردانند و لزومی به رفتن به كتابخانه نیست . مردمی كه كتاب اضافی در خانه دارند و یا بخواهند كتاب به كتابخانه اهداء بكنند به همین واحدها مراجعه می كنند و كتاب تحویل می دهند. تلفنی هم می شود از كتابخانه شهر كتابی را خواست و در این واحدها تحویل گرفت.
در كشورهای انگلیسی زبان « كتابدار حرفه ای » كسی است كه در این رشته از دانشگاههای مشخصی دست كم فوق لیسانس گرفته باشد.زیرا كه باید قادر باشد به هر پرسشی پیرامون هر موضوعی با مراجعه به كتب و منابع مرجع پاسخ دهد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز