دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بیماری بیخوابی چیست؟


بیماری بیخوابی چیست؟
بیماری بیخوابی احساس و شکایت از خواب ناکافی یا خواب بی کیفیت به دلیل یکی از علل پایین می باشد.
▪ سخت بخواب رفتن
▪ مکرراً طی شب از خواب بیدار شدن و دوباره به سختی به خواب رفتن
▪ صبح زود از خواب بیدار شدن
▪ خوابی که خستگی از بدن خارج نشود
مرض بیخوابی با تعیین چند ساعتی که فرد می خوابد یا چند ساعت طول می کشد که فرد بخوابد ، تعریف نمی شود .
نیاز افراد به خواب و احساس رضایت آنها از مقداری که می خوابند فرق می کند بیخوابی ممکن است منجربه مشکلاتی مثل خستگی ، کمبود انرژی ، به سختی تمرکز کردن و کج خلقی در طی روز شود . بیخوابی از علل متفاوت و متعددی می تواند بوجود آید .
افرادی را که از مرض بیخوابی رنج می برند INSOMNIA یا بیخواب می نامند افراد بی خواب می توانند در هر سنی ، هر جنسیتی یا طبقه اجتماعی و ملیتی باشند .
بعضی از افراد دچار موارد نادر بیخوابی یا بیخوابی دائمی می شوند و هرگز نمی توانند بخوابند این وضعیت خیلی به ندرت پیش می آید که در کل جهان ۳ الی ۴ نفر از این مورد رنج می برند که در این مورد می توان به مردی از سانفرانسیسکو در سال ۱۹۸۶ اشاره کرد که از جنگ جهانی دوم نخوابیده است و مصرف قرص های خواب آور تنها او را خواب آلود و کسل می کند .
● انواع مختلف بیخوابی
بیخوابی را به چند دسته متفاوت می توان تقسیم کرد بیخوابی که TRANSIENT یا بیخوابی کوتاه نامیده می شود حدوداً از یک شب تا ۳ الی ۴ هفته بطول می انجامد ولی وقتی تقریباً به یک ماه برسد CHRONIC یا مزمن می شود بیخوابی کوتاه و گذرا که متناوباً طی ماهها و سالها دوباره سراغ فرد آید را بیخوابی INTERMITTENT تناوبی می نامند.
▪ علل بیخوابی
بیخوابی علل متفاوتی دارد .بیشترین وضعیتی که ممکن است بیخوابی پیش آید ، فرد مسن باشد یا زنانی که سابقه افسردگی دارند . اکثر بیخوابی در افرادی که بالای ۶۰ سال هستند رخ می دهد و حدودا ۴۰ درصد یا بیشتر در زنان بالای ۴۰ سال این بیماری شیوع می یابد . ۲ دسته عمده بیخوابی عبارتند از : ۱- بیخوابی موقت ۲- بیخوابی مداوم
▪ درمان بیخوابی
در اینجا چند نوع متفاوت درمان بیخوابی ذکر شده که می توان آنها را امتحان کرد ممکن است هر کدام از این روشها در یک سری افراد اثر کند ولی در همه افراد بی خواب ، تاثیر می گذارد . این روشها سالم هستند و هیچگونه عوارض جانبی ندارند و امتحان و آزمایش آنها هیچ ضرری ندارد برای اطلاع بیشتر با پزشک خود مشورت کنید .
▪ بو درمانی :
بعضی از روغنها مانند اسطوخودوس ( عطر سنبل ) که از عطاری ها می توان تهیه کرد این روغن را می توان بخار کرد و آن را استشمام کرد این ماده موجب ریلکس و آرامش بدن شده و به خواب رفتن فرد کمک می کند .
▪ ماساژ :
ماساژ موجب رهایی فرد از فشار های روانی و تنش ها شده و کمک می کند فرد راحت تر بخوابد.
▪ گیاه درمانی :
ترکیبات گیاهی اغلب به افراد بیخواب کمک می کند تا فرد بخوابد برخی از گیاه درمانیها شامل چای های گیاهی ، تنتور ، بالش هایی که با مواد گیاهی پر شده اند ، حمام با مواد گیاهی و روغن های ماساژ که با مواد گیاهی ساخته شده اند ، می شود .
▪ عادت های خواب :
برخی اوقات بعضی عادتها می تواند در بخواب رفتن فرد موثر باشد و کمک کند . خوابیدن در اتاق با تهویه خوب که در گردش هوای تازه موثر است .
استفاده از تخت برای خوابیدن و از خواندن ، کار کردن ، تماشای تلویزیون در تختخواب پرهیز کنید . ذهن باید آرامش خود رابیابد ، تخت محلی برای استراحت و آرامش است .
سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید که در این صورت بدن عادت خواهد کرد که بموقع بخوابد و بیدار شود .
از چرت زدن پرهیز کنید تا موجب شود فرد زمان خواب خیلی خسته باشد تا زود بخواب برود .
▪ خود درمانی :
در ذیل تعدادی از معالجه ها و درمان هایی که به فرد کمک می کند راحتتر بخوابد ذکر شده این متدها بسیار خوب هستند چون برای فرد عوارض جانبی ندارد .
از خوردن بیش از حد ، از دیر هنگام غذا خوردن و مصرف غذاهای چرب هنگام خواب پرهیز کنید .
از مصرف کافئین ، الکل و تنباکو پرهیز کنید . قهوه ، چای ، شکلات و نوشابه حاوی میزان زیادی کافیئن هستند . الکل و تنباکو ممکن است دارای اثر تسکین دهنده باشند ولی درحقیقت خواب را مختل می کنند واز خواب عمیق جلوگیری می کنند .
فعالیتهای فیزیکی در طی روز انجام دهید . حتی ۱۵ دقیقه ورزش بدن را فعال کرده و اکسیژن مورد نیاز برای استراحت و خواب آرام را برای بدن تامین می کند.
شیر ولرم قبل از رفتن به تختخواب ،بنوشید .شیر ماده جدیدی که حاوی آمینو اسید می باشد را تشکیل می دهد که میزان سرتونین SEROTONIN را در مغز بالامی برد که باعث بخواب رفتن فرد می شود درحالیکه شیر سرد چنین اثری ندارد.
تکنیکهای ریلکسیشن ( تمدد اعصاب ) که شامل ورزشهای استراحت ماهیچه و تمرکز و تعمق می باشد ، بسیار مفید خواهد بود .


همچنین مشاهده کنید