جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جای ایران و اسرائیل در جنگ روسی-گرجی کجاست؟


جای ایران و اسرائیل در جنگ روسی-گرجی کجاست؟
جنگ محدود هفته گذشته بین روسیه و گرجستان از زوایای گوناگونی مورد بررسی صاحبنظران قرار گرفته است. گذشته از پتانسیل‌های درونی برای شروع چنین درگیری‌هایی، عموما این جنگ به عنوان نزدیک شدن ناتو به مرزهای روسیه و عکس‌العمل روس‌ها در برابر این تحولات تلقی شده است. در این مقاله سعی می‌کنم به نکته‌ای که کمتر به آن توجه شده است، بپردازم و آن نقش رژیم صهیونیستی در تحولات و درگیریهای منطقه‌ای است که مسئله جدیدی نبوده بلکه تبیین کننده فلسفه وجودی این رژیم تلقی می‌گردد.
از خاورمیانه که بگذریم، فعالیت این رژیم در تحولات کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، عراق و به ویژه کردستان و تاثیرات ژئوپلیتیکی آن بسیار واجد اهمیت و توجه است. تحرکات این رژیم در قبال جمهوری اسلامی به عنوان یک قدرت منطقه‌ای و نقش تعیین کننده آن در تحولات جهانی در این چهارچوب کاملا قابل تحلیل می‌باشد.
رژیم صهیونیستی سابقه دیرینه و روابط نزدیکی با نظامیان گرجستان دارد و از طرف دیگر لابی قوی گرجی متشکل از یهودیان مهاجر که از گرجستان به سرزمین‌های اشغالی رفته‌اند، برای تقویت این رابطه فعالیت می‌کند. رژیم صهیونیستی بعد از آمریکا و فرانسه مهمترین تامین کننده اقلام نظامی ارتش گرجستان است و این تجارت از طریق افراد بانفوذ از طرف صنایع تسلیحاتی این رژیم مدیریت و هدایت می‌شود.
به عنوان مثال ژنرال Gal Hirsch از فرماندهان بلندپایه ارتش رژیم صهیونیستی که به دنبال شکست این رژیم در برابر مقاومت مردم و حزب‌الله در جنگ ۳۳ روزه لبنان در سال ۲۰۰۶ و بعد از صدور گزارش وینوگراد ناچار به استعفا شد، از مشاوران نیروهای امنیتی گرجستان است.
صهیونیستها علاوه بر فروش اقلام نظامی همچون هواپیمای کنترل از راه دور، موشک، تجهیزات دوربین دید در شب و سایر تجهیزات الکترونیکی که حجم آنها از سال ۲۰۰۰ تا کنون به مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود، به آموزش نظامی نیروهای ارتشی گرجی نیز اشتغال دارند و این امر مایه مباهات و افتخار Temur Yakobashvili یکی از وزرای گرجستان که یهودی است هم می‌باشد.(۱)
اگرچه روسها این روابط نظامی را ساده و در سطح پابین تلقی می‌کنند، ولی در عین حال این کمکها از جمله آموزش نیروهای امنیتی گرجستان از جمله روشهای آزاردهنده مقامات روسی تلقی می‌شود. مخصوصا" بعد از آن که هواپیمای جنگنده روسی در ابتدای سال جاری یک هواپیمای بدون سرنشین ساخت صهیونیستها را که توسط ارتش گرجستان هدایت می‌شد، را ساقط کرد، مقامات رژیم صهیونیستی متوجه نگرانی روسها از این روابطشان با دولت گرجستان شده و سعی نموده اند بیشتر روابط نظامی را با این کشور به سوی اقلام دفاعی و آموزش نیروهای نظامی سوق دهند و پس از اندک زمانی قرارداد فروش ۲۰۰ تانک پیشرفته Merkava بین اسرائیل و گرجستان فسخ شد. اگر چه گفته می‌شود فسخ این قرارداد به دنبال عدم پرداخت حق دلالی است، ولی نظراتی نیز وجود دارد که بیانگر ترس رژیم صهیونیستی از برانگیختن حساسیت بیش از حد روسها و هدف قرار دادن منافع آنان در گرجستان است.
با شروع جنگ میان مسکو و تفلیس وزیر خارجه رژیم صهیونیستی پیشنهاد کرده فروش اقلام نظامی به گرجستان به حالت تعلیق در آید. زیرا آنها بیم دارند این رابطه نظامی که از دید روسها نیز پنهان نیست، باعث تشویق روسها به فروش اقلام نظامی پیشرفته مخصوصا" موشکهای ضد هوائی S-۳۰۰ مورد درخواست ایران و سوریه شود.(۲)
از این گذشته، به نظر می‌رسد رژیم صهیونیستی اگر چه نمی‌خواهد عصبانیت روسها را به دلیل فوق برانگیزد، ولی بی علاقه نیست غیرمستقیم به نوعی به روسها گوشزد کند که مخالفت با تحریم‌های بیشتر علیه ایران، چگونه می‌تواند برایش دردسرساز شود.
صهیونیست‌ها با علم به حساسیت روسها به این روابط و آگاهی از وضعیت بحرانی منطقه که می‌تواند به یک بحران فراگیر تبدیل شود، ولی از آنجا که این کشور از حمایت غرب و آمریکا برخوردار است، این روابط را توجیه می‌کنند و عدم اجابت درخواستهای تسلیحاتی این کشور را سخت می‌پندارند!
خلاصه رژیم صهیونیستی در وضعیت بدی قرار گرفته است، زیرا یا باید روابط دوستانه‌اش را با گرجی‌ها حفظ کند و از آن سو منتظر روابط نزدیکتر نظامی روسها با ایران و سوریه باشد و یا یک متحد قدیمی خود را در مقطع بحران تنها بگذارد. در این برهه جا دارد دیپلماسی فعال ایرانی به دنبال استفاده از این مخمصه صهیونیستها باشد.
دکتر نصرت‌الله تاجیک
پی‌نوشت:
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=۴۳۵۲۴
روزنامه هارتص مورخ ۱۰.۸.۲۰۰۸