چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اصول تغذیه دیابتی


اصول تغذیه دیابتی
● میزان مصرف پروتئین
پروتئین ها باید حدود ۲۰-۱۰ درصد كالری روزانه شما را تأمین كنند. در مواردی كه آسیب كلیه ناشی از دیابت وجود دارد ممكن است این مقدار كمتر شود.
● میزان مصرف چربی
مصرف چربیها نباید بیشتر از ۳۰ درصد كالری روزانه شما باشد. در این میان مصرف چربیهای حیوانی باید كمتر از ۱۰ درصد كالری روزانه را فراهم كند.
● میزان مصرف كربوهیدرات
بقیه كالری روزانه شما ( ۶۰-۵۰ درصد) از كربوهیدراتها بدست می آید.
● میزان مصرف مواد قندی
مصرف حساب شده مواد قندی از جمله شكر مجاز می باشد. لازم به توضیح است كه تا چند سال پیش افراد مبتلا به دیابت از خوردن غذاهای حاوی كربوهیدراتهای ساده مثل قند و یا شیرینی به طور كامل منع می شدند ولی تحقیقات جدید نشان داده اند كه تفاوت چندانی میان كربوهیدراتهای ساده و مركب از نظر میزان بالا بردن قند خون وجود ندارد. در واقع مصرف بعضی از غذاهای حاوی نشاسته مثل نشاسته مثل سیب زمینی، قند خون را حتی بیشتر از خوردن شكر بالا می برد. بنابراین شما می توانید در رژیم غذایی خود از كربوهیدراتهای ساده نیز استفاده كنید.
● میزان مصرف فیبر
مصرف روزانه فیبر باید حداقل ۲۰ گرم باشد. بنابراین از مواد غذایی زیر كه هر واحد از آنها حداقل ۳ گرم فیبر دارد، بیشتر استفاده كنید:
ـ نان جوی سبوس دار، نان سنگك، جوی پوست نكنده، ذرت
ـ بادام، بادام زمینی، فندق‌، گردو
ـ انواع لوبیا، عدس‌، سویا
ـ سبزیجات شامل لوبیا سبز، نخود فرنگی، هویج، گل كلم، اسفناج
ـ میوه ها شامل توت فرنگی، شاه توت،‌ گلابی، سیب ( مخصوصاً با پوست)، پرتقال
● میزان مصرف نمك
به منظور پیشگیری از افزایش فشار خون مصرف نمك بهتر است محدود شود (۵/۱-۱ قاشق چایخوری در روز). در این بین غداهای طبیعی و خانگی به علت اینكه سدیم كمتری دارند نسبت به غذاهای آماده مثل انواع كنسرو، انواع كنسرو، سوسیس و كالباس ترجیح داده می شوند. همچنین بهتر است از اضافه كردن نمك در سر سفره نیز خودداری گردد.
● میزان مصرف مواد غذایی حاوی كلسترول
مقدار كلسترول مصرفی روزانه باید كمتر از ۳۰۰ میلی گرم باشد. لازم به توضیح است كه كلسترول نوعی چربی است كه در غذاهایی مانند گوشت (مخصوصاً گوشت قرمز) زرده تخم مرغ، دل و جگر و لبنیات دیده می شود و بالا بودن آن عامل مهمی در ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی است. در جدول زیر مقادیر كلسترول تعدادی از غذاها آورده شده است.
● الكل
در مورد مصرف الكل باید گفت از آنجایی كه الكل در بدن نمی تواند به قند (گلوكز) تبدیل شود و از طرفی جلوی تولید گلوكز در كبد را نیز می گیرد، در صورت مصرف همزمان آن با انسولین یا قرص های دیابت ممكن است باعث كاهش قند خون (هیپوگلیسیمی) شود. از طرفی مصرف الكل به علت كالری زیاد موجود در آن شدیداً موجب چاقی و اضافه وزن و نیز افزایش چربی خون خواهد شد كه از عوامل خطر مهم ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند. بنابراین مصرف الكل در افراد دیابتی ممنوع است.
نگاهی گذرا به نكات بالا نشان می دهد كه اصول تغذیه صحیح در دیابت در واقع همان اصولی هستند كه هر فردی كه خواستار حفظ و ارتقاء سلامت عمومی بدن خود می باشد باید آنها را رعایت كند. در واقع در اینجا تفاوت چندانی میان افراد مبتلا به دیابت و دیگر افراد جامعه وجود ندارد.
منابع:
کتاب دیابت راه درمان، از مجموعه کتابهای "آموزش دیابت گابریک"
منبع : اموزش دیابت گابریک


همچنین مشاهده کنید