شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۲ ژانویه سال ۱۹۴۷ ــ روزی که اعدام همدستان پیشه وری و قاضی محمد آغاز شد


۲ ژانویه سال ۱۹۴۷ ــ روزی که اعدام همدستان پیشه وری و قاضی محمد آغاز شد
۲۳ افسر سابق که در طول تجزیه طلبی پیشه وری که به تصمیم و طبق سیاست استالین و با حمایت نیروهای شوروی مستقر در ایران دست به این کار زده بود دوم ژانویه سال ۱۹۴۷ (۱۲ دی ماه ۱۳۲۵ خورشیدی) اعدام شدند. جرم آنان خیانت به میهن با اقدام برضد یکپارچگی آن و همکاری با عوامل بیگانه و آلت اجرای سیاست یک دولت خارجی شدن بود. دادگاهی که این عده و شمار دیگری را محاکمه کرد ۲۵ آذر ماه، چهار روز پس از پایان غائله تشکیل شده بود .
سختگیری در مورد غیر نظامیانی که با تجزیه طلبان همکاری کرده بودند کمتر بود به گونه ای که از ۱۴۸ نفری که در آذر ماه محاکمه شده بودند تنها سه نفرشان اعدام شدند و مجازات بقیه زندان بود که از میان آنان هم تنها چهار نفرشان به حبس ابد محکوم شدند . کسانی که ابراز ندامت کرده بودند به مجازات زندان محکوم شده بودند.
۲۵ دی ماه، این دادگاه نظامی که در مهاباد همدستان «قاضی محمد» را محاکمه کرده بود ۱۰ نظامی را که با وی در اعلام خودمختاری کردستان همکاری کرده بودند اعدام کرد. همین دادگاه چهار روز بعد قاضی محمد و دوتن از همدستان نزدیک او را که اقدام به تجزیه کردستان از پیکر میهن کرده بودند اعدام کرد. در همین ماه یک همکار پیشه وری که دستگیر شده بود موسوم به ژنرال کبیری اعدام شده بود.
با مروری گذرا بر تاریخ طولانی ایران خواهید دید که آذربایجان و کردستان حتی پیش از کوروش بزرگ اقدام به ایجاد کشور ایران کرده بودند و همیشه سنگر دفاعی نخست ایران بوده اند. استالین که در اندیشه گسترش شوروی تا مدیترانه شرقی و کوتاه کردن دست انگلستان و غرب از خاورمیانه نفتخیز بود از لحظه در گذشت لنین به توطئه های متعدد برای باز کردن راه خود از طریق مناطق شمال غربی ایران به انتهای آسیای غربی دست زد که اولین آن نامگذاری قفقاز جنوبی به جمهوری آذربایجان شوروی بود. وی که نقشه های دور ودراز برای ایران طرح کرده بود تا می توانست تاجیکها را از مرز ایران دور ساخت و آنان را به نام منطقه خود مختار بدخشان در دامنه های پامیر منزوی ساخت و ....
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید