دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آثار روانی رنگ‌ها


آثار روانی رنگ‌ها
سال‌هاست که به اهمیت رنگ‌ها در روان‌شناسی پی برده‌ایم. حتما شنیده‌اید رنگ سرخ نماد حرکت، خطر و هیجان است. برای همین است که از منظر فیزیولوژیک نیز موجب تند شدن ضربان قلب ما می‌شود و اشتهایمان را تحریک می‌کند. با شناخت اثرات رنگ‌ها بر روان آدمی، می‌توان استفاده‌های زیادی در زمینه بهبود محیط کار، محیط زندگی و حتی ایجاد و تغییر حالات روانی و به تبع آن جسمی افراد کرد...
یک تجربه واقعی نشان داده است، گروهی از کارگران یک کارخانه که از سردی محیط کارشان شکایت داشتند و با اینکه مهندسان درجه حرارت مناسب ۲۰ درجه سانتی‌گراد را در نظر گرفته بودند، باز هم همه از سرد بودن محیط کار گله می‌کردند، با یک راهنمایی روان‌شناس در تغییر رنگ محیط مشکل‌شان حل شد. رنگ دیوارهای این کارگاه آبی روشن بود و به توصیه روان‌شناس، بدون تغییر درجه حرارت محیط، رنگ دیوار به کرم تبدیل شد. همه کارگران بر این باور بودند که درجه حرارت را زیاد کردند که این‌گونه هوای مطبوعی در محیط به وجود آمده و دیگر شکایتی نداشتند. یا مثلا در کارخانه دیگری کارگران مسوول حمل و نقل بسته‌های کوچک دو کیلوگرمی بودند. قاعدتا این بسته، سبک است و می‌توان چند تا از آنها را با هم حمل کرد اما آنها از سنگینی بسته‌ها ناراحت بودند و این باعث تعجب مسوولان بود! باز هم یک توصیه مشکل را حل کرد. رنگ این بسته‌ها را از سیاه به سبز روشن تغییر دادند و در کمال تعجب ‌دیدند همان کسانی که از حمل و نقل بسته ناراضی بودند، حالا چهار یا پنج تا را با هم بلند کرده و اصلا از سنگینی آن صحبتی نمی‌کنند. در مسایل بازاریابی هم از این تاثیر رنگ استفاده می‌شود.
محصولات بهداشتی که از نظر محتوا کاملا یکی بودند در دو رنگ آبی روشن و سفید بسیار سریع‌تر به فروش می‌رسند تا زرد یا قهوه‌ای و قرمز. برعکس در سوپرمارکت‌ها مواد خوراکی به رنگ زرد و قرمز و قهوه‌ای ترجیح داده می‌شود. مواد دارویی هم همین‌طور است. شربت‌ها و سوسپانسیون‌های به رنگ سبز یا آبی حالت دافعه دارد و برعکس شربت‌های زرد، قرمز و نارنجی از نظر روانی ماده خوراکی بهبوددهنده محسوب می‌شوند. خوب است که افراد خانواده با توجه به ذوق و سلیقه خود و در نظر گرفتن تاثیر رنگ‌ها بر حالات درونی آدمی نوع چیدمان و رنگ‌های خانه را طوری در نظر بگیرند که شادی و نشاط به خانه‌شان بیاید. دیده شده ترکیب رنگ‌های زرد و سبز احساس شادی می‌دهد. ترکیب قرمز و آبی موجب می‌شود شخص دوست داشته باشد در محیط بماند. اگر موقع شام خوردن نور سبز روی میز بتابد اشتها کور می‌شود و برعکس نور قرمز اشتها را زیاد می‌کند. بهترین گزینه رنگ سفید است که می‌تواند توسط رنگ‌های دیگر جلوه بیابد و با تزیین پرده و تابلو تکمیل شود. برای اتاق خواب هم رنگ آبی حس آرامش را القا می‌کند.

دکتر سیدوحید شریعت
روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید