سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

قدیمی ترین مبارز لبنانی:آینده از آن مقاومت است


قدیمی ترین مبارز لبنانی:آینده از آن مقاومت است
«انیس نقاش» تحلیلگر مسائل استراتژیک لبنان و از قدیمی ترین مبارزان آرمان رهایی قدس شریف است.
وی سال ها درکنار مبارزان فلسطینی و برای احقاق حقوق این مردم مظلوم مبارزه کرده و هنوز نیز دست از فعالیت برنداشته است.
خبرگزاری فارس با وی گفت وگویی درباره حزب الله، مسئله فلسطین و وضعیت حماس انجام داده که از نظرخوانندگان می گذرد:
▪ مهمترین اهداف نیروهای حزب الله کدامند؟
ـ همانگونه که شهید عماد مغنیه خطاب به نیروهای حزب الله این مطلب را تکرار می کرد مهمترین هدف و استراتژی نهایی که خداوند آن را تعیین کرده نابودی دشمنان اسلام است و در حال حاضر مهمترین دشمن اسلام اسراییل است، لذا باید این کار صورت بگیرد و راه و روش آن را نیز خود خدا نشان داده است.
تسلیم در برابر قضا و قدر الهی، حزب الله را دراین راه پیروز خواهدکرد. هدف نهایی برای مقاومت کاملا مشخص است و آنها همیشه به دنبال انتخاب بهترین استراتژی برای نابودی رژیم صهیونیستی هستند.
حزب الله در انجام این هدف بسیار جدیت و پشتکار دارد و مانند نیروهای فتح و دیگر سازمانهای چریکی نیست که با یک ضربه از کار خود دست بکشد. نابودی کامل اسراییل به معنای از بین بردن تک تک افراد ساکن در اسراییل نیست بلکه به این معناست که دولت اسراییل نیز همان گونه که شوروی و یا حکومت آپارتاید آفریقای جنوبی از بین رفت، از بین برود.
در شوروی و آفریقای جنوبی مردم کشته نشدند بلکه تفکرات حاکم بر آنها تغییر کرد در اسراییل نیز چنین اتفاقی خواهد افتاد و صهیونیسم از میان خواهد رفت.
▪ اگر اسراییل تمام مناطق اشغالی در دست خود را به مقاومت بازگرداند چه خواهدشد؟
ـ از لحاظ استراتژی روند حزب الله تغییر خواهدکرد. زیرا مقاومت دو روش را دنبال می کند: آزادی مناطق جنوب لبنان که دراختیار دشمن است و دفاع از موجودیت لبنان که نمونه آن را در جنگ ۳۳ روزه نشان داد و ثابت کرد که نیروی نظامی قابلی را در اختیار دارد و می تواند به جای ارتش ناتوان لبنان از هویت این کشور دفاع کند.
زمانی که اسراییل متوجه ضعف ارتش لبنان می شود و به این نتیجه می رسد که توان مقاومت را ندارد، آنگاه قادر خواهدبود درتمام مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی لبنان دخالت کند. اما وقتی مقاومت قدرت خود را نشان می دهد رژیم صهیونیستی توان دخالت در امور این کشور را نخواهد داشت و دیگر نمی تواند برای لبنان تهدیدی به شمار آید.
اگر اسراییل از شبعا و سرزمین های دیگرخارج شود استراتژی اول که آزادی سرزمین بود نیز پایان خواهد پذیرفت و حزب الله استراتژی دفاع از لبنان را دنبال خواهدکرد، زیرا ارتش لبنان توان دفاع از این کشور را ندارد.
▪ رژیم های عربی در طول جنگ ۳۳ روزه علیه حزب الله موضع گرفتند، برخورد مردم با این جریان چه بود؟
ـ اعراب بعد از جنگ ۳۳ روزه متوجه شدند که رفتار دولت هایشان بسیار نادرست بوده و به همین دلیل به مقاومت تمایل پیدا کردند اما چون تشکیلات مناسبی ندارند قادر به انجام کاری نیستند، علت این مسئله هم ناتوانی وجود سیستم های ابتدایی است که در کشورهای عربی توسط رژیم های آنها برقرارشده است و معلوم نخواهدشد که چه زمانی در داخل این کشورها تحول اساسی صورت خواهدگرفت.
▪ قدرت امنیتی و توان اطلاعاتی حزب الله چگونه حاصل شده است؟
ـ اطلاعات مقاومت دونوع است، دفاعی و هجومی. که همان حفاظت اطلاعات است و جمع آوری اطلاعات نیز به آن اضافه می شود. سیستم حفاظت اطلاعات حزب الله به گونه ای است که هرکسی را به راحتی به عنوان عضو نمی پذیرد. حزب الله بعد از بررسی ها و تحقیق های گوناگون، افراد موردنظر خود را انتخاب و بعد تربیت می کند. این عمل هرچند وقت یک بار صورت می گیرد و حتی نزدیکترین افراد به مقاومت نیز باید گزینش شوند. این کار در مورد افرادی مانند هادی نصرالله (پسر سیدحسن نصرالله) در زمان ورودش به حزب الله انجام شد. مسئولان حفاظت اطلاعات حزب الله او را خواستند و درمورد او تحقیق کردند. او با لبخند پاسخ داد: «من پسر سیدحسن نصرالله هستم. در جوابش گفته شد مهم نیست. اطلاعات شخصی ات را بنویس.»
هادی نصرالله پیش پدر خود می رود و به او می گوید: پدر شما دستور دادید که من را اذیت کنند و اجازه ورود به گروه را به من ندهند. سیدحسن نصرالله در پاسخ گفت: سیستم مقاومت این گونه است باید جوابگو باشید. سید هادی نصرالله مجبور شده بود ۱۴ صفحه در مورد خود بنویسد. شناخت مقاومت نسبت به شخصیت هادی نصرالله کامل بود ولی می خواستند مطمئن شوند که با چه کسانی دوستی دارد و با چه افرادی رفت و آمد می کند. با ایجاد چنین سیستم مستحکمی، به هیچ وجه عوامل اسراییل نمی توانند در حزب الله نفوذ کنند.
نکته بعدی ایجاد نفوذ در بین گروهها و سیستم های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی است، که حزب الله از طریق راههای مختلف آن را انجام می دهد. حزب الله ازطریق سیستم های مخابراتی و آموزش زبان عبری توانسته قدم های بزرگی برای کسب اطلاعات بردارد. اما تا به حال صهیونیست ها نتوانسته اند حتی یک مرتبه صدای سید حسن نصرالله را در پشت تلفن ضبط کنند و این به دلیل استفاده از راههای اطلاعاتی- امنیتی است که حزب الله توانسته با موفقیت برای خود به وجود بیاورد.
▪ تشکیلات سازمان اطلاعاتی رژیم صهیونیستی (موساد) مدعی است که از توان بالایی برخوردار است پس چطور در برابر حزب الله نتوانست کاری انجام دهد؟
ـ زیرا مقاومت محکم کار می کند و دارای یک شبکه قوی و قابل کنترل است به همین دلیل هیچ گاه اسرائیل نمی تواند موفق شود. یکی از دلایل ضعف سیستم اطلاعاتی رژیم صهیونیستی این است که در طول جنگ نتوانست از مکان سیدحسن نصرالله اطلاعی به دست آورد اما سیدحسن در این جنگ به راحتی می توانست با نیروهای خود در خط مقدم جبهه ارتباط برقرار کند و حتی به آسانی دستور دهد که به فلان نقطه چه تعداد موشک بزنند.
▪ شهید ابو جهاد مرد شماره دو ساف بود و در رختخوابش ترور شد و اسرائیل نشان داد که هر وقت اراده بکند می تواند مخالفان خود را از میان بردارد. اینطور نیست؟
ـ نه این گونه نیست، ابوجهاد در یک ویلای مشخص در تونس زندگی می کرد. ۱۵پلیس تونسی از منزل او محافظت می کردند. شبی که او ترور شد این پلیس ها را به بهانه مانور از آنجا منتقل کرده بودند. این نشان می دهد که دولت تونس نیز در ترور او شریک بوده است.
آن شب خبرنگار خارجی از قبل برای مصاحبه با ابوجهاد هماهنگ کرده بود و در همان ملاقات هم او ترور شد. این عملیات به هیچ وجه به صورت محرمانه نبود. وقتی آمریکا خواست که او را از میان ببرد به راحتی این کار انجام شد، زیرا ابوجهاد تنها دو محافظ داشت یکی به عنوان راننده و دیگری که سرایدار منزل او بود.
▪ روابط داخلی و خارجی حزب الله چگونه است؛ همه حزب الله را به عنوان یک حزب مقاومت و دارای فعالیت های نظامی می شناسند، آیا حزب الله روابطی فراتر از اینها با خارج دارد؟
ـ حزب الله روابط خارجی بسیار قدرتمندی با احزاب و نیروهای سیاسی و گروه های مردمی دارد و از حمایت های معنوی بی نظیری حتی از داخل آمریکا و اروپا و آمریکای لاتین و دولت های اسلامی برخوردار است، اما حزب الله نیازی به کمک مبارزان و حمایت خارجی ندارد، زیرا شمار زیادی رزمنده و امکانات گسترده ای در اختیار دارد؛ حمایت سیاسی جمهوری اسلامی ایران و سوریه، پشتیبان مهمی برای آن است و تکمیل استراتژی منطقه تکامل یافته مهمترین مسئله را تشکیل می دهد، بنابراین حزب الله در چارچوب استراتژی فردی و جداگانه، حرکت نمی کند، بلکه در چارچوب استراتژی منطقه ای- بین المللی حرکت می کند و براوضاع منطقه ای و بین المللی تأثیر می گذارد.
▪ در دومین سالگرد پیروزی حزب الله در جنگ ژوئیه ۲۰۰۶ در برابر رژیم صهیونیستی قرار داریم؛ آیا احتمال تغییر استراتژی دفاعی، سیاسی حزب الله وجود دارد؟
ـ حزب الله همواره استراتژی دفاعی و نظامی را تغییر می دهد و با استراتژی جدید خود، اسرائیل را غافلگیر می کند؛ آنچه می توانم بگویم اینکه اگر جنگ جدیدی رخ دهد، اسرائیل غافلگیر خواهد شد، زیرا تاکتیک ها، شیوه ها و سلاح ها هرگز مانند جنگ ۳۳روزه نخواهد بود و در نتیجه، دشمن با غافلگیر کننده های جدیدی غافلگیر خواهد شد.
▪ مهمترین تهدیدها و چالش هایی که لبنان و منطقه با آن روبه رو هستند؟
ـ مهمترین تهدیدها و چالش هایی که لبنان و منطقه با آن روبه رو هستند مناقشه مذهبی و طایفه ای است، یعنی امروز دشمن تنها با بمب و موشک و هواپیما حمله نمی کند، بلکه با توطئه هایی که نام آن جنگ های داخلی است، می خواهد، قومیت های عرب و کرد، شیعه و سنی را از هم جدا کند دشمن می کوشد میان شیعه و سنی بحران ایجاد کند، تلاش می کند تا میان اعراب بحران به وجود آورد و به ویژه اینکه سوریه و لبنان از هم جدا باشند و بنابراین مهمترین خطر، این توطئه هایی است که خواهان فروپاشی منطقه و ورود آن در جنگ های کوچک است تا اسرائیل به عنوان تنها دولت قدرتمند باقی بماند.
برای مقابله با این توطئه ها، اولا باید خطر صهیونیستی آمریکایی را برای همه روشن کرد که آنها دشمن اول همه مردم منطقه هستند؛ ثانیا بازگشت به وحدت اسلامی که علما، مبلغان و سیاستمداران باید این مأموریت را انجام دهند؛ ثالثا، برنامه کاملی برای توسعه منطقه تبیین کرد، زیرا نمی توان بدون برنامه از وحدت سخن گفت، باید برای دستیابی به اهداف مشترک، توسعه و امنیت مشترک، وحدت و یکپارچگی و تلاش مشترک داشته باشیم.
▪ برخی رسانه های عربی از احتمال ورود دولت لبنان به مذاکرات غیرمستقیم و یا مستقیم با رژیم صهیونیستی سخن می گویند؛ آیا ممکن است روزی چنین اتفاقی بیفتد؟
ـ در حال حاضر چنین موضوعی بسیار بعید است و اعتقادی به وقوع آن ندارم، زیرا مجموعه ای از قطعنامه های بین المللی درباره لبنان و اسرائیل وجود دارد که این رژیم را به عقب نشینی از مناطق اشغالی لبنان ملزم کرده است، بنابراین لبنان مجبور نیست برای بازپس گیری حقوقش وارد مذاکره شود، اسرائیل باید این قطعنامه های بین المللی را اجرا کند.
این از بعد نظری، اما از بعد عملی، من اعتقادم این است که میان ما و اسرائیل، چالش بزرگی وجود دارد که ممکن است حداقل آن، جنگ های جدیدی باشد که اسرائیل تلاش می کند تصویر بازدارندگی مخصوص خود را بازیابد، اما شکست خواهد خورد و این چیزی است که ما را از مذاکره مجدد با اسرائیل دور خواهد کرد و وقتی اسرائیل در چنین وضعیت متزلزلی قرار دارد؛ ما حتی ملزم به مذاکره با این رژیم نیستیم.
▪ در مراحل تشکیل دولت وحدت ملی، شاهد دخالت های فراوان خارجی در تشکیل دولت بودیم، علت آن را توضیح دهید.
ـ پیش از تشکیل دولت روشن بود که دولت وحدت ملی به معنای آن است که برای مخالفان و حزب الله نقش اساسی در تصمیم گیری ها خواهد داشت، بنابراین ایالات متحده آمریکا، فرانسه و برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان و مصر با این مسئله مخالف بودند، زیرا آنها خواهان دور شدن حزب الله از تصمیم گیری های سیاسی بودند، اما اشتباهی که دولت سینیوره با دو تصمیم غلط و حمله به مقاومت و شبکه ارتباطی آن مرتکب شد؛ منجر به درگیری جزئی در لبنان شد که در موازنه های قوا منعکس شد و نشان داد که دولت نمی تواند به این سیاست ادامه دهد.
کنفرانس دوحه آنها را مجبور کرد با تشکیل دولت وحدت ملی که خواسته مقاومت و مخالفان بود موافقت کنند، فرانسه به سبب تغییر موازنه های قوا و کشورهای عربی که به آن راضی نبودند، اما تسلیم شدند. قطر از آن استفاده کرد زیرا ناظر آن بود، اما کشورهای عربی دیگر مخالف آن بودند و شکست خوردند؛ شکست آنها تنها در لبنان نبود، این شکست سبب تضعیف آنها در منطقه شد.
▪ مزارع شبعا و تپه های کفرشوبا همچنان در اشغال رژیم صهیونیستی است؛ آیا احتمال وقوع جنگ برای بازپس گیری آن همان طور که میشل سلیمان رئیس جمهور لبنان به آن اشاره کرده، وجود دارد؟
ـ همانگونه که رئیس جمهور لبنان در فرانسه گفت، فرصت چند ماه برای سازمان ملل متحد وجود دارد که برای آزادی مزارع شبعا از طریق فعالیت سیاسی عمل کند؛ و اگر این مسئله از راه سیاست محقق نشود؛ راه حل نظامی آماده است و ممکن است از این راه صورت گیرد. امروز آمریکا واسرائیل و اروپا باید برای سازمان ملل متحد انتخاب کنند به اینکه آیا خواهان راه حل از طریق اجرای قطعنامه های بین المللی یا اینکه خواهان راه حل از طریق جنگ هستند. در ماه های آینده خواهیم دید، اما در لبنان تقریبا این اجماع درباره حق لبنان برای بازپس گیری این اراضی با تمام شیوه ها وجود دارد.
▪ آینده منطقه بعد از تبادل اسیران لبنانی چگونه خواهد بود؟
ـ آینده منطقه نیز به گونه ای است که یک جنگ دیگر بین حزب الله و اسرائیل به وجود خواهد آمد و امکان اینکه سوریه نیز وارد این منازعه بشود زیاد است. همایش کشورهای مدیترانه که در ترکیه برگزار شد، سعی کردند سوریه را به اسرائیل نزدیک کنند اما موفق به این کار نشدند. زیرا اسرائیل ضعیف شده است و قدرت سابق را ندارد. سوریه نیز برای این نبرد عجله ای ندارد. اوضاع داخلی فلسطین نیز می تواند تاثیرگذار باشد و شکل مبارزه نیز تغییر خواهد کرد.
یکی از نتایج مثبت جنگ ۳۳ روزه این است که سوریه دیگر از اسرائیل ترسی ندارد. آنها از تجربیات حزب الله در این جنگ استفاده کامل را برده اند. اوضاع به گونه ای شده که رژیم صهیونیستی اعلام کرده، جنگ با سوریه خیلی مشکل تر از حزب الله خواهد بود، زیرا تعداد سلاح ها و موشک های سوریه از حزب الله بیشتر است.
▪ اگر همه مواضع سرزمینی و اختلافات با رژیم صهیونیستی حل شد و اعلام شود که مقاومت باید سلاح خود را به زمین بگذارد چه اتفاقی خواهد افتاد.
ـ در این حالت حزب الله تاکتیک دفاعی را اجرا خواهد کرد. روزی که جنوب لبنان آزاد شد، مقاومت اعلام کرد شبعا نیز به ما تعلق دارد. در حال حاضر هفت شهرک در فلسطین اشغالی وجود دارد که جزو این منطقه محسوب می شود و هر لحظه امکان مطرح کردن این موضوع از طرف مقاومت می رود. من خودم این مطلب را دنبال کرده ام. ۱۰۴۵۰ کیلومتر مربع که جزو نقشه لبنان به حساب می آید و چون در سال ۱۹۴۸ اسرائیل آن را اشغال کرده بود، لبنان می تواند برای تصاحب آن ادعا کند. دومین نکته این که مقاومت برای دفاع از لبنان همیشه خود را آماده می کند تا هر لحظه برای موجودیت آن احساس خطر کرد بتواند پاسخگو باشد.
▪ چرا گروه های مخالف حزب الله در مورد خلع سلاح این حزب موضع قبلی خود را از دست داده اند؟
ـ افرادی مانند جنبلاط که از مخالفان سرسخت حزب الله به شمار می آمدند در حال حاضر شعار مقاومت سر می دهند زیرا آنها متوجه شده اند که آمریکا در عراق پیروز نخواهد شد. فرانسه نیز با سوریه در حال مذاکره است. زیرا متوجه شده پیروزی که درجنوب لبنان رخ داده نشانگر قدرت حزب الله و مقاومت است.
گروه های داخلی لبنان هم متوجه شدند که آمریکا در باتلاق منطقه گیر افتاده و توان خروج از آن را ندارد. قدرت حزب الله بعد از جنگ ۲۰۰۶ تغییر کرده است. اسرائیل اعلام کرده که این قدرت چهار برابر شده است، من در زمان شنیدن این خبر خنده ام گرفت. زیرا معتقدم قدرت نظامی و پشتیبانی مردمی حزب الله بیش از ۱۰ برابر شده است و کسی قادر به برابری با مقاومت نیست. چند هفته پیش نیز باراک در جمع افسران ارشد نظامی اسرائیل اعلام کرده «تعداد موشک های حزب الله به رقم ۴۰ هزار فروند افزایش یافته و برد آنها تمام فلسطین را پوشش خواهد داد از نظر دقت نیز به گونه ای است که حتی اتاق کار من در وزارت دفاع را نیز می تواند مورد حمله قرار دهد.»
▪ چرا حماس به حزب الله در طول جنگ ۳۳ روزه کمکی نکرد؟
ـ حماس اعلام کرد که می تواند کمک کند، اما حزب الله به هیچ وجه نپذیرفت، زیرا به قدرت خود ایمان داشت و نمی خواست گروه های فلسطینی که آن روزها خیلی مشکل داشتند بیشتر از این تحت فشار قرار بگیرند. در حال حاضر نیز قدرت حماس چند برابر شده است به طوری که مقامات اسرائیلی اعلام کرده اند در جنگ آینده سه جبهه وجود دارد لبنان، سوریه و حماس. این نشان دهنده افزایش قدرت حماس است. اساسا در آن مقطع حزب الله چون دارای امکانات نظامی مناسبی بود هیچ احتیاج به کمک حماس نداشت و خطاب به آنها اعلام کرد: حماس سلاح خود را برای حمایت از فلسطین حفظ کند.
▪ جنگ بعدی در منطقه چه زمانی رخ خواهد داد؟
ـ جنگ در آینده حتمی است و زمان شروع آن را فقط خدا می داند، زیرا جواب مقاومت به ترور عماد مغنیه حتمی خواهد بود.
▪ ترور شهید مغنیه می تواند ضربه ای جبران ناپذیر برای حزب الله محسوب شود؟
ـ خیر - زیرا حزب الله به یک مدرسه تبدیل شده. امروز فردی که به جای شهید مغنیه انتخاب شده است کمتر از او نیست و شاید بتوان گفت که توان استراتژیک او شاید از عماد مغنیه هم بیشتر باشد. شهید مغنیه هر آنچه که می دانست به افراد دیگر حزب الله نیز منتقل کرده است.
▪ آینده مسئله فلسطین را چگونه می بینید با توجه به اینکه متاسفانه هر از چند گاهی درگیری هایی در نوار غزه و کرانه باختری میان فلسطینی ها رخ می دهد؟
ـ برخی مشکلات امنیتی در نوار غزه به وجود آمد که تاسف بار است، زیرا نفس درگیری میان فلسطینی ها چیز خوبی نیست، اما این مسئله منعکس کننده و بازتاب وضعیت نابسامان عمومی فلسطین است، زیرا رهبران تشکیلات خودگردان فلسطین، مسئله فلسطین را به سوی آینده نامعلوم و ناشناخته پیش می برند؛ ابومازن به خاطر مذاکرات، مذاکره می کند و هیچ قدرتی در مذاکرات ندارد واحتمال تحقق هیچ هدفی دراین مذاکرات وجود ندارد.
امروز ثابت شده است که تمام وعده های جرج بوش به اینکه پیش از پایان ریاست جمهوری وی، شاهد دو دولت خواهد بود، به سرابی تبدیل شده است و روشن شده است که اسرائیل خواهان حل نهایی نیست؛ زیرا با مذاکره درباره قدس و حق بازگشت و ترسیم مرزها موافقت نمی کند، بنابر این طرح تشکیلات خودگردان فلسطین، شکست خورده است و محمود عباس به بن بست رسیده است.
ابومازن هم در مذاکرات و هم در اداره تشکیلات خودگردان، شکست خورده است، زیرا نوار غزه از کنترلش خارج شده است و کرانه باختری هم در معرض تهدید قرار دارد. ابومازن دو گزینه بیشتر ندارد یا اینکه به وحدت ملی بازگردد و دستانش را به سوی حماس دراز کند و یا اینکه نقش وی و نقش فتح پایان خواهد یافت، زیرا آینده در فلسطین از آن مقاومت است که حماس رهبری آن را به عهده خواهد گرفت.
▪ چرا آمریکا اصرار دارد به اینکه معاهده سازش میان تشکیلات خودگردان و اسرائیل منعقد خواهد شد، با وجودی که مذاکرات صلح شکست خورده است؟
ـ اظهارات مقام های ایالات متحده آمریکا معمولا اظهارات سیاسی است و هیچ اراده ای در ورای آن برای اجرا وجود ندارد. آمریکا اوضاع اعراب را متشنج می کند و هیچ اراده ای برای فشار بر اسرائیل برای صلح ندارد. از همه چیز می ترسد و این پیش بینی ها از اول وجود داشت که این مذاکرات بی نتیجه خواهد بود و امروز روشن شده است که این مذاکرات نتیجه ای نداشته است؛ به معنای آنکه آن چیزی که آمریکایی ها می گویند درست نیست، این کشور ضعیف است و قادر به اجرای آن نیست.
▪ درگیری های اخیر که از سوی اسرائیل برنامه ریزی شده دام خطرناکی است که پیش روی حماس قرار دارد، این جنبش چگونه می تواند خود را از این خطر بر هاند؟
ـ اگر حماس اقدامی برای کنترل اوضاع و خاتمه درگیری ها انجام نمی داد؛ امنیت و نظم دچار اختلال می شد و درگیری و هرج و مرج و ترور ادامه می یافت که این به نفع مقاومت و فلسطین نیست. همانگونه که در لبنان اتفاق افتاد؛ یعنی حزب الله و مخالفان نمی خواستند که درگیری های هفتم می در بیروت و خارج از آن رخ دهد، اما این مسئله ناگزیر اتفاق افتاد، زیرا از یک خط قرمز عبور شده بود.
در نتیجه حماس این کار را انجام داد ولی در عین حال حماس باید گروه ها را به وحدت ملی دعوت و درها را به روی گفت وگو باز کند، حماس نمی خواهد دیگران را نادیده بگیرد؛ بلکه خواهان کاهش مشکلات و خسارت ها در فلسطین است و معتقدم رویکرد و سیاست حماس همچنان خوب است، زیرا همچنان خواهان وحدت ملی و تشکیل دولت وحدت ملی و بازگرداندن فلسطین به مسیر مقاومت است.
حماس نگفته است خواهان حذف و نادیده گرفتن دیگران است؛ مگر در صورتی که دیگران با اسرائیل یا آمریکا برای تضعیف مقاومت و از بین بردن آن همکاری کنند.
من به آینده ملت فلسطین اطمینان دارم زیرا آینده از آن مقاومت است.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید