یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

پنج سال پس از اشغال عراق....


پنج سال پس از اشغال عراق....
عراق وارد پنجمین سال اشغال خود توسط ایالات متحده آمریکا شده است.”وحشت”،”خونریزی”و”بحران امنیت” ماحصل حضور نظامی واشنگتن و لندن طی پنج سال اخیر در عراقبوده است.نکته جالب توجه اینکه در سال گذشته،لهستان و استرالیا به عنوان دو متحد اصلی ایالات متحده آمریکا در عراق شاهد تحولات سیاسی گسترده ای در خود بودند.تحولاتی که مطابق آنها دونالد تاسک و کوین راد در راس معادلات سیاسی این کشورها قرار گرفتند.خروج نیروهای استرالیایی و تحدید نیروهای لهستانی در عراق ضربه سختی را بر پیکره کاخ سفید وارد ساخته است.این در حالیست که با توجه به نزدیکی زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۸ میلادی،سنگ اندازی کنگره در برابر دولت آمریکا در خصوص مسئله عراق بیشتر شده است.نکته دیگری که باید در این خصوص مدنظر قرار داد،این است که نامزدهای شرکت کننده در رقابتهای انتخاباتی آمریکا سعی دارند به هرنحو ممکن فاصله سیاستهای خود با رئیس جمهور آمریکا را بیشتر نموده وبا فاصله گرفتن از بوش پسر موفقیت خود در این ماراتن سخت راتضمین نمایند.
بوش پسر در آستانه پنجمین سال اشغال عراق مجبور شد به شکست ایالات متحده آمریکا در بغداد اعتراف کند.این اعتراف بوش سبب افزایش انتقادات نسبت به ادامه اشغال عراق شده است.رئیس جمهور آمریکا اخیرا در اظهاراتی، ضمن دعوت مردم به صبر در قبال ناکامی‌های آمریکا در عراق، دستاوردهای این کشور در عراق را بسیار شکننده خواند و آن را از دست‌رفتنی دانسته است.”جرج بوش” در این اظهارات همچنین ابراز امیدواری کرد افزایش نیروهای آمریکایی در آغاز سال ۲۰۰۷ مفید بوده باشد. این در حالیست که افزایش نیروهای آمریکایی از عراق سبب تشدید
وی افزود: کاملا معتقدم که افزایش نیروها نتیجه خود را خواهد داشت، مردم عراق نیز چنین نظری دارند.
وی در عین حال اعتراف کرده است که دستاوردهای آمریکا در عراق بسیار اندک و شکننده است و ممکن است از دست برود، کارهای زیادی وجود دارد که باید انجام دهیم. بوش پیش از این در اظهاراتی که نتایج نظر سنجی‌ها نشان داد مردم آن را اشتباه دانسته‌اند نسبت به دستاوردهای امنیتی آمریکا در عراق ابراز خرسندی کرده بود. وی در پایان از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خواست به کمک آمریکا بشتابند و به آنها بپیوندند.
ارتش آمریکا اعلام کرده است بیش از ۲۰هزار نیروی خود را از عراق خارج خواهد کرد تا تعداد نیروهای این کشور در عراق به ۱۴۰ هزار نیرو کاهش پیدا کند. این در حالی است که بر اساس آمار، از آغاز تجاوز آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ بیش از ۳۹۹۲ نظامی آمریکایی در این کشور کشته شده‌اند. سال ۲۰۰۷ برای نظامیان آمریکایی بدترین سال بود زیرا در مقایسه با سال ۲۰۰۶ که شمار کشته‌ها بالغ بر ۸۲۲ نفر می‌شد این آمار دستکم به شمار ۸۹۲ سرباز آمریکایی در سال ۲۰۰۷ رسید. از سوی دیگر ارتش آمریکا در پی افزایش تشویش و اضطراب و افسردگی‌های شدید روحی در سربازان آمریکایی در عراق و افغانستان اعلام کرد که برای رهایی از این وضعیت خطرناک باید از کمک‌های ویژه کارشناسان و متخصصین امور روانی استفاده شود.شمار تلفات نیروهای خارجی در طول پنج سال جنگ در عراق به نزدیک به چهار هزار و سیصد نفر رسیده است که بیشتر انها را سربازان امریکایی تشکیل می دهند.
این در حالی بود که اعتراف پنتاگون نسبت به عدم وجود رابطه میان صدام و القاعده سبب افزایش شدید انتقادات نسبت به بدترین رئیس جمهور تاریخ ایالات متحده آمریکاشده است.در فاصله چند روز مانده به پنجمین سالگرد جنگ عراق ، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در گزارشی “بسیار حساس” اعلام کرد که هیچ ارتباطی میان “صدام” دیکتاتور سابق عراق و شبکه تروریستی القاعده وجود نداشته است.
در حالی که ارتش آمریکا در حال تدارک مقدمات پنجمین سال حضور خود در عراق بود، گزارش پنتاگون قاطعانه حاکی از آن بود که هیچ گونه ارتباط مستقیمی میان رژیم صدام و شبکه تروریستی القاعده وجود نداشته است. این گزارش همچنین حاکی از آن است که صدام در زمانی که تصور می‌کرده فعالیت‌های گروه‌های تروریستی به منافع بلندمدت عراق کمک می‌کند، با آنها همکاری داشته است.
در واقع هدف اصلی پنتاگون از انتشار این گزارش آن بوده که اذعان کند تروریسم دولتی صدام، ابزاری برای حفظ قدرت و هدف اصلی آن سرکوب شهروندان عراقی بوده است. نظامیان آمریکایی انتشار این گزارش را محدود کرده‌اند و گزارش یادشده برخلاف گزارش‌های همیشگی پنتاگون که بر روی اینترنت منتشر می‌شد و در اختیار مطبوعات قرار می‌گرفت، محرمانه بوده و فقط با نامه برای متقاضیان ارسال شده است.
چند گزارش دیگر که کمیسیون تحقیق ۱۱ سپتامبر و دوایر بازرسی پنتاگون در سال گذشته میلادی منتشر کردند نیز به همین نتیجه رسیده بودند اما هیچ یک از گزارش‌های پیشین به این اندازه اطلاعات دسترسی نداشتند. دولت آمریکا در سال ۲۰۰۳ میلادی به بهانه وجود سلاح‌های کشتار جمعی و ارتباط صدام با شبکه تروریستی القاعده، حمله علیه خاک عراق را آغاز و رژیم صدام را سرنگون کرد که این جنگ منجر به کشته شدن صدها هزار شهروند عراقی شد.
از سوی دیگر،در آستانه فرارسیدن پنجمین سال اشغال عراق،مردم نقاط مختلف دنیا علیه سیاستهای جنگ طلبانه ایالات متحدهآمریکا و انگلستان تظاهرات نمودند.هزاران تن از مردم انگلیس، اسکاتلند و کشورهای حوزه اسکاندیناوی به مناسبت پنجمین سالگرد جنگ آمریکا علیه عراق تظاهرات گسترده‌یی را برگزار کردند و خروج نیروهای ائتلاف از عراق و افغانستان را خواستار شدند.
هزاران تن از مردم کشورهای انگلیس، اسکاتلند، سوئد و دیگر کشورهای حوزه‌ی اسکاندیناوی با برپایی تظاهراتی به مناسبت پنجمین سالگرد جنگ آمریکا علیه عراق اشغالگری‌ها در این کشور را محکوم کرده و خروج نیروهای خارجی از این کشور را خواستار شدند.
یکی از گروه‌های ضد جنگ انگلیس موسوم به “جنگ را متوقف کنید” نیز با برپایی تظاهراتی گسترده در این کشور، مخالفتش را با حضور نیروهای انگلیسی در عراق اعلام کرد. هم چنین تظاهرات‌ گسترده‌ای در اسلو پایتخت نروژ در اعتراض به حضور نیروهای ائتلاف در عراق همزمان با فرا رسیدن پنجمین سالگرد اشغال این کشور برگزار شد. تظاهر کنندگان با در دست داشتن پلاکاردها و سردادن شعارهایی اشغالگری را متناقض با قوانین بین‌المللی دانستند. در گلاسکوی اسکاتلند نیز بیش از ۱۵۰۰ تن از مردم این شهر به خیابان‌ها آمده و تداوم اشغالگری‌ها در عراق و فلسطین را محکوم کردند. تظاهر کنندگان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود “هرچه سریع‌تر عراق و فلسطین را آزاد کرده و نیروهای ائتلاف را به کشورهایشان بازگردانید”. مردم دانمارک نیز در تظاهرات‌هایی مشابه، سیاست‌های جنگ طلبانه‌ی آمریکا و تداوم اشغالگری ها در عراق را محکوم کردند. مادرید و اسپانیا نیز شاهد تظاهرات گسترده‌ی مردم این شهر در اعتراض به کشتارهای جمعی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان، جنگ آمریکا علیه عراق و حضور نیروهای اسپانیایی در افغانستان بود.
حزب کارگرانگلستان،به عنوان اصلی ترین همپیمان سیاستهای جنگ طلبانه ایالات متحده آمریکا در نظام بین المللل هم اکنون با خطر سقوط و انزوا رو به روست.این مسئله سبب بروز رفتارهای محتاطانه از سوی گوردون براون شده است.یکی ازاین رفتارها عقب نشینی نیروهای بریتانیایی از بصره بود.در عین حال،مراکز آموزشی انگلستان سعی دارند همچنان باالقای تبلیغات کاذب درخصوص جنگ عراق،حضور نظامی لندن در این کشور را توجیه نمایند.بنار بر اذعان معلمان انگلیسی، این کشور، دانش آموزان را در رابطه با جنگ عراق شستشوی مغزی می‌دهد. سندیکای معلمان انگلیس، وزارت دفاع این کشور را متهم به نقض قانون آموزش سال۱۹۹۶ کرد. در این اقدام وزارت دفاع انگلیس ، درسهایی درباره جنگ عراق برای دانش آموزان طرح کرده که در آن از ذکر کشته‌شدگان غیرنظامی خودداری شده است. اتحادیه معلمان این دروس را نوعی تبلیغات برخلاف قانون درمان همه مسایل سیاسی به صورت عادلانه دانسته است. معلمان انگلیسی تهدید کرده‌اند دخالت ارتش در مدارس را در کنفرانسی که قرار است ازسوی اتحادیه ملی معلمان برگزار شود، اعلام و تحریم کنند. آنان این گونه برنامه‌های درسی را نوعی تبلیغات نامیده‌اند که از ذکر شهروندانی که زندگی خود را در جنگ عراق ازدست داده‌اند ، جلوگیری می‌کند. این گروه برای تالیف تاریخ جنگ عراق با نزدیک شدن پنجمین سالگرد آن تلاش می کنند.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت