دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


آرامگاه شاه فیروز ، روستای وحدت آباد ، سیرجان


این بنا در فاصله پنج كیلومتری جنوب شرقی قلعه سنگ سیرجان در نزدیكی روستای وحدت‌آباد بر فراز صخره‌ای از سنگ سبز تیره به ارتفاع حدود 30 متر واقع شده و در محل به نام شاه فیروز معروف است.
بنای این آرامگاه كه امروزه به صورت نیمه ویرانه در آمده، عبارت است از: یك بنای هشت ضلعی كه طول هر یك از اضلاع داخلی آن 2 و اضلاع خارجی آن 4 متر است. هر یك از جرزهای هشت‌گانه بنا 1/5 متر قطر دارند و بر فراز آن‌ها گنبدی دوپوش قرار گرفته است، قطر دهانه گنبد 5 و فاصله دو پوش آن یك متر است. میان همه اضلاع هشت‌گانه بنا باز است و دو طاقنما با قوس منحنی و جناغی در بالای آن كار شده است. امروزه چهار جرز از هشت جرز بنا كاملاً ویران شده و نصف بیشتر گنبد نیز فرو ریخته است.
در میانه بنا و در دل صخره قبری به طول 2/5 متر و عرض 63 سانتی‌متر و عمق 40 سانتی‌متر حفر شده است. متأسفانه سنگ قبر آرامگاه از بین رفته و نمی‌توان از هویت فرد دفن شده و تاریخ احداث بنا اطلاع دقیقی به دست آورد. به فاصله 100 متری غرب آرامگاه روی بدنه كوه آثار سه قبر كه در دل كوه كنده شده دیده می‌شود كه احتمالاً ارتباطی با بنای مزبور داشته‌اند.
مردم محلی بنای شاه فیروز را آرامگاه ابوكالیجار بن عضدالدوله و یا فرزند او می‌دانند كه بر اثر خوردن گوشت شكار در شكارگاه در گذشته و بر فراز این صخره دفن شده است. با توجه به شیوه معماری به نظر می‌رسد كه این بنا متعلق به دوره ایلخانی - قرن ششم و نهم هجری - باشد. عملیات بازسازی و مرمت این بنا طی سال‌های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی استان كرمان آغاز گردیده است.