دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

خانه‌ای برای حضور تو


خانه‌ای برای حضور تو
چندی پیش در روزنامه گاردین گزارشی از نواحی مسلمان‌نشین کشور چین منتشر شد که در آن به فعالیت گسترده زنان پرداخته شده است و تشریح کرده که آنان چگونه در این کشور به ترویج منطقی و آرام آرام مذهب خود می‌پردازند.
زنان طلبه فعال چینی در منطقه مسلمان‌نشین این کشور ۳/۱ میلیاردی، مساجد بزرگی دایر کرده‌اند که در آن به فعالیت گسترده فرهنگی ـ مذهبی می‌پردازند.
این زنان علاوه بر اینکه امامت جماعت مساجد ویژه زنان را برعهده دارند، به زنان و دختران جوان قرآن و احکام دینی را آموزش می‌دهند.
این مساجد بیشتر متعلق به فرقه هویی، یکی از بزرگ‌ترین تشکل‌های اسلامی در چین هستند.
این قشر از مسلمانان سنتی را ابداع کرده‌اند که تقریباً در میان مسلمانان امری ناشناخته بوده و آن بنا نهادن مساجد خاص مسلمانان یا «نوسی» است؛ امام جماعت این مساجد زن‌ها هستند.
در این مساجد زن‌ها و دختران در جوی صمیمی و دوستانه در کنار یکدیگر جمع می‌شوند و جز در موارد بجا آوردن نمازهای پنجگانه مردان برای ورود به مسجد و عبادت آزاد هستند.
خانم «لو» که ۸۰ سال دارد، از کودکی یادگیری قرآن را آغاز کرد و در سن ۹ سالگی تحصیلات کاملش را در مدرسه‌های دینی گذراند.
او در زمان انقلاب فرهنگی دهه ۶۰ که سپاهیان سرخ کتاب‌ها را به آتش می‌کشیدند از مساجد محافظت می‌کرد. او همچنین به ضرورت وجود مدرسان زن برای آموزش قرآن به زنان جوان علاقه‌مند تاکید دارد و به همین سبب مدارس ویژه زنان مسلمان در چین را پایه‌گذاری کرد.
مریم دانپنگ ۳۸ ساله امام جماعت است. او تحصیلات علوم قرآنی را در سال ۱۹۹۰ به پایان رساند و امام جماعت یکی از این مساجد شد. او قرآن را به زبان عربی و فارسی در مسجد نیز تدریس می‌کند.
مریم می‌گوید: ما افراد را تشویق می‌کنیم که زندگی خود را منطبق با قوانین اسلامی قرار دهند.
در چین و در بسیاری کشورهای دیگر، مسجد مکانی است برای گردهم آمدن زنان و حضور فعال آنها در جامعه.
مساجد پایگاه اصلی فرهنگی و تربیتی جامعه هستند و زنان با بهره‌گیری از این مکان مقدس علاوه بر آنکه زمینه حضور خود را در جامعه فراهم می‌کنند، به فراگیری علوم تربیتی نیز می‌پردازند.
وقتی زنان در مسجد گردهم می‌آیند، بهترین زمانی است که می‌توانند از مسائل دینی و قرآنی بهره‌مند شوند، چون یکی از اهداف بنای مسجد، برگزاری جلسات علمی و بیان احکام و مسائل اسلامی است.
همان‌طور که در زمان رسول خدا(ص) مرسوم بوده است و حتی ائمه اطهار(ع) در سخنان متعددی مساجد را پایگاه علم و دانش معرفی کرده‌اند.
زنان با حضور خود هم پاداش تحصیل علم را به‌دست می‌آورند و هم ثواب رفتن به مسجد را.
شاید خود زنان باور نداشته باشند که حضورشان در این مکان‌های مقدس می‌تواند چه بازتاب‌هایی را در میان مجامع جهانی و برون‌مرزی داشته باشد. حضور زنان در مساجد بیانگر حضور فعال آنان در جامعه اسلامی و مجامع دینی و مذهبی است.
آیت‌الله اصغرخدادادی، امام جماعت یکی از مساجد تهران با اشاره به حضور زنان در مساجد می‌گوید شاید به ظاهر در این مکان نمازی خوانده شود و مراسم مذهبی و عبادی صورت گیرد، اما همین صفوف به هم پیوسته است که وحدت و همبستگی زنان را در جوامع اسلامی در چشم جهانیان نمایانگر می‌سازد.
رفتن به مسجد و رونق بخشیدن به آن در رشد و بالندگی زنان بسیار موثر است وکسی هم تاکنون زنان را از رفتن به این گونه مکان‌ها بازنداشته است و برای تایید این گفتار می‌توان به سخنی از امام خمینی(ره) اشاره کرد: ما مفتخریم که بانوان و زنان پیر و جوان، خرد و کلان در صحنه‌های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر و همدوش مردان یا بهتر از آنان در راه‌ تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند. چه خوب است نقش مسجد را محدود نکنیم به چند دقیقه حضور برای عبادت چه بسا همدلی کردن‌ها، کسب علم‌ها، گره از کار دیگران گشودن‌ها عبادتی بس بزرگ‌تر باشد.
و چه زیباست همکاری بانوان محل برای کمک به دختر دم‌بخت‌ همسایه، چه زیباست همکاری زنان محل برای کمک به کودکی گرسنه در گوشه‌ای از شهر.
زیرا این زنان هستند که به دلیل داشتن احساسات و عواطف قوی و توجه به برقرار کردن ارتباط‌های بین فردی می‌توانند نقش به‌سزایی در گسترش فرهنگ مسجد محوری و انتقال آموزه‌های دین اسلام به جامعه داشته باشند.
در کشوری مانند آمریکا حتی مرسوم شده است که مراسم عقد اسلامی و مجلس جشن عروسی را در مسجد برگزار می‌کنند در این کشور مسجد مکانی است که بسیاری از مسلمانان را به هم پیوند می‌دهد و به خصوص برای زن‌ها که مشارکت در فعالیت‌های مسجد و حضور در مجالس آنها را از حالت انزوا درمی‌آورد.
و همین مسجد می‌تواند زنان، این مربیان جامعه را به شکل خاص تربیت کند. حضور زنان در مساجد با توجه به اثر عمیق تربیتی مسجد می‌تواند نقش بسزا و شایسته‌ای در تربیت نسل‌ها و سعادت آنها داشته باشد. در واقع با حضور زنان در مساجد مربیان جامعه، تربیت دینی پیدا می‌کنند و از اینجاست که اهمیت این حضور روشن می‌شود و به خاطر این ضرورت باید زمینه برای جذب و حضور زنان و جوانان در مساجد فراهم شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز در مراسم افتتاحیه شانزدهمین اجلاس سراسری نماز در این باره گفته بودند: ما باید اجازه دهیم که زنان و جوانان در فعالیت‌های مسجد حضور بیشتری داشته باشند و در هیات امنای مساجد نیز باید این زمینه‌ فراهم شود که حداقل یک استاد دانشگاه و یک خانم نیز باشد و زمینه‌ای فراهم کنیم که در اداره و تصمیم‌گیری در امور مساجد مشارکت بیشتری داشته باشند.
در واقع زنان با حضور خود در مساجد نقش خود را در مسائل اجتماعی ایفا می‌کنند.
با توجه به آنکه مساجد محل انجام کار دسته‌جمعی است و تکلیف سیاسی جامعه در آنجا مشخص می‌شود حضور زنان در این مکان مقدس بیانگر مشارکت زنان در تصمیم‌گیری‌های اجتماعی و ملی است.
و زن‌ها تنها به همین دلیل باید در مساجد حضور به عمل برسانند زیرا خواندن نماز و عبادت کردن صرف در خانه برایشان ثوابی بس بزرگ‌تر خواهد داشت.
اما از همین بزرگان و فقها نقل است که اگر زنان بخواهند حضوری مثبت و فعال در جامعه داشته باشند بهترین مکان برای آنها مساجد است.
شانه به شانه هم ایستاده‌اند و یک‌صدا او را صدا می‌زنند. انگار این همنوایی‌ها بیشتر و بهتر به خدا می‌رسد. اینجا باید متحد بود و از یک چیز گفت زیرا دیگر جایی برای حرف‌های دیگر نمی‌ماند. جایی برای خودنمایی نیست.
خضوع‌ تو روحت را در برابر خدا نمایان می‌سازد و او رحمتش را نثار روحت خواهد کرد.
مسجد خانه خدا روی زمین است جایی که خدا حضور دارد و توجه ویژه به مهمان‌های خود خواهد کرد، آنجایی که آیه آیه وحی و سخنان خدا در آن فرو فرستاده شد و درخشش نور خدا بر حول محور آن تابیدن می‌گیرد پس قداست آن با هیچ یک از جاهای زمین قابل مقایسه نیست.
و چه تصور غلطی است که این مکان مقدس را تنها توقفگاهی برای نماز می‌پندارند.
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید